Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Ilyen esetben kell e fizetnem...

Bianka04 kérdése:

Ilyen esetben kell e fizetnem TB-t és ha igen, hogyan?

Figyelt kérdés
2 és fél éves munkaviszony után szeptember vége óta munkanélküli vagyok, illetve alkalmi munkám volt december végéig. A munkanélküli segély december végéig járt, addig biztosított is voltam, de azóta sem kaptam a NAV-tól semmilyen levelet arról, hogy TB-t kellene fizetnem. a NEAK-on lekérdeztem, ott az áll, hogy fizetésre kötelezett vagyok, tehát fizetnem kéne magam után a TB-t, sőt ha jól gondolom már kamatot is fognak felszámolni hiszen nem fizettem semmit és már február közepe van. Ilyenkor nekem kellene jeleznem a NAV felé, hogy fizetnem kellene vagy csak fizessek? Valamint ha fizetni szeretnék online, azt hogy tudom megtenni? Akár két havi TB-t is tudok egyszerre utalni? Amennyiben kamatot is kell fizetnem, azt a TB-vel együtt utalhatom, vagy egy külön utalásban kell megtennem akár más számlaszámra is?

febr. 17. 03:23
 1/7 anonim ***** válasza:
42%

Az álláskeresési járadék lejártát követően annyi ideig nem kell fizetned járulékot, ahány napig az álláskeresési járadékot folyósították részedre, de maximum 45 napig.

Tehát ha mondjuk 90 napig kaptál ellátást, akkor annak megszűnését követő 45 napig nem kell fizetned zsebből egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Ha december 31-ig kaptál ellátást, és legalább 45 napig (2 és fél év munkaviszony után jár legalább ennyi ideig az ellátás), akkor 2025. február 14-ig "passzív" időszakod van. Február 15-től kell fizetned járulékot, ha még mindig nem helyezkedtél el munkaviszonyban.

Nem kell a NAV felé semmit jelezned, a NEAK tájékoztatása alapján automatikusan előírják a járulékot. Valószínűleg ez már folyamatban van, és hamarosan kapsz a NAV-tól értesítést arra vonatkozóan, hogy X naptól fizetned kell eü. szolg. járulékot. Addig nyugi van.

"sőt ha jól gondolom már kamatot is fognak felszámolni hiszen nem fizettem semmit és már február közepe van."

Onnantól kezdve számítják fel a késedelmi pótlékot, amikortól felkönyvelődik az adószámládra a kötelezettség. Tehát ha mondjuk február 02-től kellenne már fizetned a járulékot, de csak február 28-án értesít róla a NAV és könyveli fel az adószámládra, akkor február 28-tól számol fel utána késedelmi pótlékot.

"Akár két havi TB-t is tudok egyszerre utalni?"

Annyit utalsz előre, amennyit csak akarsz.

"Amennyiben kamatot is kell fizetnem, azt a TB-vel együtt utalhatom"

Nem, mivel a késedelmi pótlékot más adónemen tartják nyilván (138.). Azt akkor kell majd megfizetni, ha előírják. 2025. évben március végén írják elő legelőször a késedelmi pótlékokat, majd utána - terv szerint - minden hónapban. Eddig évente egyszer írták csak elő. Ha a késedelmi pótlék nem éri el az 5 ezer forintot, nem is írják elő.

"vagy egy külön utalásban kell megtennem akár más számlaszámra is?"

Úgy ahogy írod.

A késedelmi pótlék előírásáról is értesít a NAV, hiszen - önbevallás nélkül - kötelezettséged keletkezik. Köteles róla értesíteni.

Ha van ügyfélkapud, ott keresd.

febr. 17. 03:50
 2/7 anonim ***** válasza:
60%

Az álláskeresési járadék lejártát követően annyi ideig nem kell fizetned járulékot, ahány napig az álláskeresési járadékot folyósították részedre, de maximum 45 napig.

Nem. Annyi ideig jogosult eü szolgáltatásra, amennyi folyamatos jogviszonya van, de max 45 nap. Ha 10 nap álláskeresési járt, de előtte dolgozott egy évet, akkor az nem 10 nap lesz, hanem 45.

És nem biztos, hogy két és fél év után jár ennyi, mert ha korábban kérte az egyösszegű 80%-ot, az befolyásolhatja.

febr. 17. 09:47
 3/7 anonim ***** válasza:

"A munkanélküli segély december végéig járt,"

Arra rászámolod a 45 napot utána fizeted a tb-d.

De ezt mindig visszamenőleg kell, ez nem előfizetés!

Neked kell ezt intézned.

febr. 17. 10:56
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell intézni semmit már, csak fizetni kell. Ha lekéred az adófolyószámládat, ott látszik, van-e hátralék. Emlékeim szerint egyébként a NAV magától küldi a csekkeket.
febr. 17. 12:25
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat!
febr. 17. 13:53
 6/7 anonim ***** válasza:

A munkaügyin lehet megigényelni 1 évig az állam fizesse a TB-t.

Pontosabban az egészségügyi járulékodat, amit ugye fizetni kell, ha van melód, ha nincs.

(Ami szerintem unforító, régen nem volt.)

A megigényléshez nem kell regisztráció. Felénk már teljesen külön kezelik ezt a sok felesleges adminisztrációt offolva.

Adnak pár oldalnyi lapot. Az elsőt kitöltöd, a többit csak akkor, ha van párod/házastársad.

Az elmaradásoddal a NAV ügyfélszolgálathoz tessék bemenni és rendezni az elmaradásodat.

Korrektek, rendesek, teljes körű tájékoztatást kapsz.

A lényeg, hogy az elmaradásod teljes összege ne haladja meg a 6havi jelenleg tb összegét, mert akkor sehol nem látnak el az egészségügyben vagy ha igen, akkor ki kell fizetned a dolgokat, pl adott kezelést, vizsgálatot.

Amíg a 6 havi össz.összeg alatt tartod a tartozásod, addig érvényes a tb kártyád, azaz zöldben van a neved.

Mielőbb intézd! De minimum tartsad a 6 havi össz.összeg alatt.

Ja és nemrég ismét megemelték a havi tb/egészségügyi járulék árát.

febr. 17. 18:19
 7/7 anonim ***** válasza:

"Az álláskeresési járadék lejártát követően annyi ideig nem kell fizetned járulékot, ahány napig az álláskeresési járadékot folyósították részedre, de maximum 45 napig.

Nem. Annyi ideig jogosult eü szolgáltatásra, amennyi folyamatos jogviszonya van, de max 45 nap. "

De igen! A kérdező esetén igen.

Kérdezőnek 2 és fél év munkaviszonya volt. Semmi mást nem írt, csak azt, hogy szeptember vége óta állástalan. Az előzmény jogviszony alapján legalább 45 napig járt neki az ellátás. Az álláskeresési járadék folyósításának ideje alatt biztosítottnak számítasz a TB törvény szerint. A biztosítás megszűnését követően annyi napig nem kell fizetned járulékot, ahány napig a megszűnt biztosításod fennállt, de maximum 45 napig. Tehát a kérdező esetén 45 napról beszélhetünk.

Valószínáleg azért nem is értesítette még a NAV arról, hogy járulékfizetési kötelezettsége keletkezett, mert február 14. az utolsó napja, hogy nem kell fizetnie eü. szolg. járulékot.

Azért azt imádom, hogy a kérdező semmit nem reagál a felvetésekre. Nem cáfol semmit és nem is erősít meg.

tegnapelőtt 05:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!