Szülőkkel élő munkanélküli fiatalként, hogy igényelhetem a tb támogatást? Online lehetséges igényelni?
Kormányhivatalban személyesen elintézed a kérelmet. Ha már nagykorú vagy, akkor nem kell úgy nyilatkozni, hogy a szüleiddel egy háztartásban élsz. Ez által az Ő jövedelmük nem oszt, nem szoroz a rászorultság megállapításánál.
Attól, hogy azonos a lakcímed velük, az nem jelenti automatikusan azt, hogy közös háztartásban éltek. Sok-sok egyetemről kikerült kérvényezte már és mentesítették rászorultság alapján az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól pedig ők is a szülőkkel élnek még, akik ráadásul keresettel is rendelkeztek.
Ennek tudatában töltsd ki a kérelmet hozzá...
#11: Nagyon szépen köszönöm a választ. Remélem minél hamarabb lesz stabil munkahelyem és nem kell ezekkel a burokratikus cuccokkal szenvednem. 2 kérdésem még lenne, ha nem gond.
* Azokat az adatmezőket amelyek rám nem vonatkoznak (pl.: Gyermekgondozási támogatás, közeli hozzátartozó vagy kérelmező élettársa ami logikus hogy nekem nincs, vagyonnyilatkozatnál ingatlan) ki kell húzni vagy elég üresen hagyni?
* Az alábbi nyilatkozatot hogy kell értelmezni?
A munkaviszony megszűnését követően meg kell várni az 1 hónapot különben megfingatnak? (még nem telt le az 1 hónap)
Utánanéznek minden információnak? Ha jól tudom 45 napig él a tb utána fizetni kell, de ennek van kb 3-5 hét elbírálási ideje.
Bárcsak lenne már munkahelyem és ők intéznének el mindent. :(
"Utánanéznek minden információnak? Ha jól tudom 45 napig él a tb utána fizetni kell, de ennek van kb 3-5 hét elbírálási ideje."
Nem nagyon néznek utána semminek. Volt olyan ismerősöm, aki hitelre vett 2 millióért autót, mielőtt megszűnt a munkaviszonya és behazudta, hogy nincs autója.
Ha jogosult vagy a támogatásra, a jogosultság kezdete a kérelem benyújtásának a napja lesz, függetlenül attól, hogy mennyi idő alatt bírálják el.
Ha lejár a 45 nap türelmi idő, be kell jelentkezned a NAV-nál. A járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell(ene) fizetned utólag. Addigra meglesz a határozatod az önkormányzattól, amit szintén le kell adnod a NAV-nak.
"Ha lejár a 45 nap türelmi idő, be kell jelentkezned a NAV-nál."
Július 01. utáni időszakot érintő egészségügyi szolgáltatási járulék kötelezettség miatt már nem kell bejelentkezni a NAV-hoz. A NEAK és a NAV rendszeresen adatot szolgáltat egymásnak a potyautasokról.
A 45 nap "türelmi idő" (járulék fizetése nélkül is eü. szolgáltatásra jogosult) nem minden esetben 45 nap. Ez a maximum! Ha rövidebb ideig állt fenn a megszűnt jogviszony, mint 45 nap, akkor a rövidebb ideig van csak "türelmi idő".
Az új rendszer miatt valószínűleg a kormányhivatal is szolgáltat adatot a NEAK-nak arról, hogy valakit mentesített a járulék fizetése alól rászorultság alapján, aki aztán továbbadja az információt a NAV-nak. Már a NEAK határozza meg a járulékot, csak a NAV könyveli fel a kötelezettséget az adófolyószámlára a NEAK adatszolgáltatása alapján.
Még nem teljesen kiforrt a rendszer, de reméljük, hogy probléma nélkül működni fog.
Tehát a rászorultságot a kormányhivatalban kell intézni, nem a NAV-nál.
"egyszer már megigényeltem "
Akkor ismerős a járás... :)
"A munkaviszony megszűnését követően meg kell várni az 1 hónapot különben megfingatnak? (még nem telt le az 1 hónap)
Nincs ilyen szabály. Akkor igényled, amikor akarod a rászorultság megállapítását.
Utánanéznek minden információnak? Ha jól tudom 45 napig él a tb utána fizetni kell, de ennek van kb 3-5 hét elbírálási ideje.
Minek néznének utána? Hogy' meddig él még a "TB-d"? Mégis hol néznének utána és minek? Számít annál a dolognál, hogy rászorult vagy vagy sem? Az ég egy adta világon semmit nem számít.
A kérelmen azokat a részeket, ami nem érint, egy határozott vonallal húzd át! Ezt azért tesszük, nehogy valaki utólag (aki nem Te vagy) beleírjon dolgokat. Láttunk már ilyet más esetekben. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!