Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Szülőkkel élő munkanélküli...

Szülőkkel élő munkanélküli fiatalként, hogy igényelhetem a tb támogatást? Online lehetséges igényelni?

Figyelt kérdés
Pár hete szűnt meg a munkaviszonyom és semmilyen munkára nincs kilátás. Illetve bármit elvállalnék, de krónikus beteg vagyok, ami miatt nehéz fizikai munkát nem tudnék végezni és megtakarításom is alig van. Szüleimmel élek és szeretném igényelni, hogy az állam átvállalja 1 évig a tb fizetésemet amíg legalább nem találok munkát, mert így is baromira rezeg a léc az életünkben (mind2 szülőm szintén krónikus beteg és bármikor keresőképtelenek lehetnek vagy árva lehetek). Most nem akarok belemenni és vitába bonyolódni (úgyis megkapom hogy fizesd magad után te lusta sz**házi), de vannak olyan etnikumok, akik rendszeresen megigénylik és átvállalja az állam a tb finanszírozásukat. Azt hiszem én betegként nyugodtan élhetek ezzel a lehetőséggel. Szóval megköszönném, ha valaki segítene elmondani ennek mi a menete és feltétele illetve hogy kell kitölteni valamint lehetséges-e online (krónikus betegként amúgy meg veszélyeztetett vagyok a covid19 miatt, de nem akarok ezzel takarózni). Köszi szépen a megértést és segítséget.

2020. szept. 20. 20:27
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
84%

Kormányhivatalban személyesen elintézed a kérelmet. Ha már nagykorú vagy, akkor nem kell úgy nyilatkozni, hogy a szüleiddel egy háztartásban élsz. Ez által az Ő jövedelmük nem oszt, nem szoroz a rászorultság megállapításánál.

Attól, hogy azonos a lakcímed velük, az nem jelenti automatikusan azt, hogy közös háztartásban éltek. Sok-sok egyetemről kikerült kérvényezte már és mentesítették rászorultság alapján az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól pedig ők is a szülőkkel élnek még, akik ráadásul keresettel is rendelkeztek.

Ennek tudatában töltsd ki a kérelmet hozzá...

2020. szept. 21. 05:04
 12/16 A kérdező kommentje:

#11: Nagyon szépen köszönöm a választ. Remélem minél hamarabb lesz stabil munkahelyem és nem kell ezekkel a burokratikus cuccokkal szenvednem. 2 kérdésem még lenne, ha nem gond.

* Azokat az adatmezőket amelyek rám nem vonatkoznak (pl.: Gyermekgondozási támogatás, közeli hozzátartozó vagy kérelmező élettársa ami logikus hogy nekem nincs, vagyonnyilatkozatnál ingatlan) ki kell húzni vagy elég üresen hagyni?

* Az alábbi nyilatkozatot hogy kell értelmezni?

[link]

A munkaviszony megszűnését követően meg kell várni az 1 hónapot különben megfingatnak? (még nem telt le az 1 hónap)

Utánanéznek minden információnak? Ha jól tudom 45 napig él a tb utána fizetni kell, de ennek van kb 3-5 hét elbírálási ideje.

Bárcsak lenne már munkahelyem és ők intéznének el mindent. :(

2020. szept. 21. 11:40
 13/16 anonim ***** válasza:
79%

"Utánanéznek minden információnak? Ha jól tudom 45 napig él a tb utána fizetni kell, de ennek van kb 3-5 hét elbírálási ideje."

Nem nagyon néznek utána semminek. Volt olyan ismerősöm, aki hitelre vett 2 millióért autót, mielőtt megszűnt a munkaviszonya és behazudta, hogy nincs autója.

Ha jogosult vagy a támogatásra, a jogosultság kezdete a kérelem benyújtásának a napja lesz, függetlenül attól, hogy mennyi idő alatt bírálják el.

Ha lejár a 45 nap türelmi idő, be kell jelentkezned a NAV-nál. A járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell(ene) fizetned utólag. Addigra meglesz a határozatod az önkormányzattól, amit szintén le kell adnod a NAV-nak.

2020. szept. 21. 16:21
 14/16 A kérdező kommentje:
#13: Szerintem nem a NAV intézi. Korábban is a kormányablaknál intéztem a tb-t (egyszer már megigényeltem miután a hallgatói jogviszonyom megszűnt és ez lenne érvényes novemberig ha nem dolgoztam volna azóta).
2020. szept. 21. 16:57
 15/16 anonim ***** válasza:

"Ha lejár a 45 nap türelmi idő, be kell jelentkezned a NAV-nál."

Július 01. utáni időszakot érintő egészségügyi szolgáltatási járulék kötelezettség miatt már nem kell bejelentkezni a NAV-hoz. A NEAK és a NAV rendszeresen adatot szolgáltat egymásnak a potyautasokról.

A 45 nap "türelmi idő" (járulék fizetése nélkül is eü. szolgáltatásra jogosult) nem minden esetben 45 nap. Ez a maximum! Ha rövidebb ideig állt fenn a megszűnt jogviszony, mint 45 nap, akkor a rövidebb ideig van csak "türelmi idő".

Az új rendszer miatt valószínűleg a kormányhivatal is szolgáltat adatot a NEAK-nak arról, hogy valakit mentesített a járulék fizetése alól rászorultság alapján, aki aztán továbbadja az információt a NAV-nak. Már a NEAK határozza meg a járulékot, csak a NAV könyveli fel a kötelezettséget az adófolyószámlára a NEAK adatszolgáltatása alapján.

Még nem teljesen kiforrt a rendszer, de reméljük, hogy probléma nélkül működni fog.

Tehát a rászorultságot a kormányhivatalban kell intézni, nem a NAV-nál.

"egyszer már megigényeltem "

Akkor ismerős a járás... :)

2020. szept. 22. 05:13
 16/16 anonim ***** válasza:

"A munkaviszony megszűnését követően meg kell várni az 1 hónapot különben megfingatnak? (még nem telt le az 1 hónap)

Nincs ilyen szabály. Akkor igényled, amikor akarod a rászorultság megállapítását.

Utánanéznek minden információnak? Ha jól tudom 45 napig él a tb utána fizetni kell, de ennek van kb 3-5 hét elbírálási ideje.

Minek néznének utána? Hogy' meddig él még a "TB-d"? Mégis hol néznének utána és minek? Számít annál a dolognál, hogy rászorult vagy vagy sem? Az ég egy adta világon semmit nem számít.

A kérelmen azokat a részeket, ami nem érint, egy határozott vonallal húzd át! Ezt azért tesszük, nehogy valaki utólag (aki nem Te vagy) beleírjon dolgokat. Láttunk már ilyet más esetekben. :)

2020. szept. 22. 05:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!