Hiteltartozással megterhelt özvegyi jog levétele hogyan?
Egyik rokonomnak van a házunkon özvegyi joga, amire hitelt vett fel. Viszont mivel nem fizette vissza, így már egy behajtó cég követel többet mint maga az özvegyi jog értéke.
Így viszont nem tudjuk eladni a házat.
Voltunk a behajtó cégnél, de nem akarja nekünk eladni, amíg írásban engedélyt nem ad erre a hitelfelvevő rokon.
Nem értem a kérdést, amikor a választ is megadtad hozzá:
"Voltunk a behajtó cégnél, de nem akarja nekünk eladni, amíg írásban engedélyt nem ad erre a hitelfelvevő rokon."
De nekünk mindenképpen kellene. Nem érdekel, hogy nem ad rá felhatalmazást. Ül a házunkon mint egy kolonc.
Ráadásul sajnos még fiatal, így évtizedekig kell várni míg megdöglik és a boncasztalra teszik az illetőt.
Itt engedményezéssel állnánk szemben, ha a behajtó cég eladná Önöknek a követelést. A törvény szerint nem kötelező ilyen esetben az adós beleegyezése (az engedményezéshez), viszont az is biztos, hogy a személyek a magyar törvények szerint szabadon köthetnek szerződést, erre őket nem lehet kötelezni, az lehet a járható út, hogy a behajtó cégnek többet ígérnek a tartozásért cserében, mint a tartozás maga.
Jogszabály: 2013. évi V. törvény a Polgári törvénykönyvről, XXVIII. fejezet.
Attól függ, hogyan egyezet meg a cég és az övegy, mert ahogy előttem írták, engedményezésnél nem kell az adós hozzájárulása. Az viszont, hogy kínáljanak többet, mint a tartozás értéke nem logikus döntés, mert akkor inkább vegyék át a tartozást tartozásátvállalással, ahol a hitelező beleegyezése viszont kell, de ebben az esetben ez megoldható, úgyhogy félig logikus amit előttem írtak.
Kezes van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!