Miben érdemes tartani kb.300 000 forintnyi vésztartalékot?
Ti mibe tennétek 6 havi megélhetésre elegendő vésztartalékot, ami az én esetemben 300 000-350 000 Ft? A lényeg, hogy bármikor könnyen hozzá tudjak jutni a pénzhez, ha beüt a szükség(hiszen pont erre szánom) és minimális legyen a kockázat és befektetés költségei. Nekem eddig egy éves kincstári takarékjegy vagy OTP gépkocsinyeremény-betét jutott eszembe.
Ti miben tartjátok, szerintetek miben éri meg tartani a vésztartalékot?
"Hűha azt áruld már el, havi ezer forintból mégis hogy élsz meg? Még saját kis lakásban is rezsistül mindenestül kb. 100-150 ezer forint egy havi kiadás."
Ezt vagy elírtad, vagy elszámoltad magad.
Egyébként pedig úgy, hogy nem élek nagy lábon, nem égeti a pénz a zsebemet. Otthon lakom még, rezsire leadok itthon 20 000-et(bár ennyit nem is fogyasztok), kaját magamnak veszem, ez is 20 000-ből bőven kijön egy hónapban. Lakástakarékpénztár szintén havi 20 000. Ezenfelül legfeljebb benzinre költök még legfeljebb 10 000-et egy hónapban(ezen tudok legtöbbet spórolni, októberben pl. 2000 ft-ért tankoltam csak). Szóval a havi kiadásaim 60-70 000-ből kijönnek. Keresek jelenleg átlag 180-190 000 forintot, így min. 100 000-et minden hónapban félre tudok tenni, de amit nem költök el, azt mind félreteszem.
Az a baj, hogy a hozamok olyan minimálisak , hogy a bankköltség elviszi. Úgyhogy vegyél nyereménybetétet - ami ugyan nem kamatozik, de legalább biztonságban van a pénzed, és szerencsés esetben még nyerhetsz is- vagy vegyél aranyat, ami kis adagokban vásárolható és szükség esetén el is adható.
Jelenleg otthon a szekrényben.
A számlának vannak költségei, így csökken a pénzed, ha bankban tartod.
Meg nyílt végű befektetési jegyben.
Ha le tudod kötni egy évre, akkor ingatlanpiaci befektetési jegy.
szerintem a nyereménybetéteket felejtsd el...
A vésztartalékot én külön ingyenes megtakarítási számlán tartom.. ( én CIB-nél vagyok, ott van ún malacpersely számla. ami ingyenes de kamatot se ad kb :)
Én úgy csinálom hogy 2-300 ezer van rajta, és gyújtök mellé aztán mikor eléri a 600-800 ezret akkor a többletből veszek állampapírt a kincstárnál.
takarékszámlának az OTP-nél is kell lennie:
szerintem takarékszámlát nézz
vagy
Előző vagyok
Még ez jutott eszembe ahhoz amit írsz:
"minimális legyen a kockázat és befektetés költségei. "
A vésztartalék NEM befektetés, költségei se legyenek... Ne nézz rá befektetésként...
szóval nem minimális kockázatút kell keress ide hanem kockázatmentest és ingyenest.
Amit a vésztartalékon FELÜL gyűjtesz, na az lehet befektetés. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!