A diákhitelt hogyan lehet a leghamarabb visszafizetni? Mennyit érdemes előtörleszteni havonta? 21/N
Most nyáron szűnt meg a hallgatói jogviszonyom (ősszel valószínűleg újra lesz) és az első fizetésemből már szeretném elkezdeni visszafizetni a tartozást. 3 évre vettem fel 50.000-et/hó. Eddig annyit tudok, hogy ha előtörlesztésként tüntetem fel az utalást, akkor a tőkeösszeg fog csökkenni, ugye? És ez az, amiből érdemes többet utalni? Illetve akkor a kamat összegét azt külön utaljam majd át (abból a minimumot vagy abból is többet)?
Ha tegyük fel, a fizetésem nettó 120-130.000 Ft/hó, akkor kb mennyit kéne utalgatnom, hogy érdemben csökkenjen az összeg?
Bocsánat a hülye kérdésekért, de nem igazán vagyok képben és lehetőleg minél előbb szeretném visszafizetni az összeget.
A havi összeget fizetned kell, ezt ők fogják megmondani, hogy mennyi. Ez az első évben kb. csak kamat, majd a harmadik évtől kezd érdemben csökkenni a tőke is (bár ha újra tanulsz, akkor ez téged nem érint).
Az előtörlesztést ettől függetlenül fizetheted, feltüntetve, hogy ezt annak szánod, és ez a tőkébe megy automatikusan.
Ha csak úgy szimplán többet utalsz külön jelzés nélkül, azzal nem csinálnak semmit, ott marad többletként arra az időre, ha pl. nem fizetnél.
Nem havonta érdemes előtörleszteni szerintem, hanem inkább meghatározott időközönként (pl. félévente, vagy évente) egy nagyobb összeget. Így nem vész el valahol félúton a sok apró.
Meg fogják határozni mennyit kell havonta fizetned, ami egyelőre csak a kamatokat fogja fedezni. Meg lehet érdeklődni azt is, hogy most mondjuk egy összegben mennyit kéne letenned az asztalra, ha azonnal ki akarnád fizetni.
Szerintem annyit érdemes erre a célra félretenni, amennyit tudsz. 120-130 ezres fizu mellett megélni sem könnyű, nem hogy félretenni előtörlesztésre.
Pénzt bukik aki előtörleszt és lassabban fogja tudni visszafizetni.
A Diákhitel 1 kamata csak 2,3% az állampapír meg 3% felett ad kamatot rövidebb távra is.
Csak a minimálisat kell törleszteni és amit előtörlesztenél azt meg lekötni min. 2,3% kamatra.
Ha hirtelen kéne a pénz mégis valamire akkor így 2,3%-os szabadfelhasználású hiteled van ha meg nem kell semmire akkor többet kamatozik mint a Diákhitel tehát pénzt keresel azzal hogy nem előtörlesztésbe toltad.
"Eddig annyit tudok, hogy ha előtörlesztésként tüntetem fel az utalást, akkor a tőkeösszeg fog csökkenni, ugye?"
Amit előtörlesztésként fizetsz be az a tőkét csökkenti az az összeg másnaptól már nem kamatozik (napi kamatozás van).
"Illetve akkor a kamat összegét azt külön utaljam majd át (abból a minimumot vagy abból is többet)?"
Kötelező törlesztés van, még a minimális összeg is simán fedezi a havonta felhalmazodó kamatot ez a fizetésed X százaléka és annál többet nem is fizethetsz be mint kötelező törlesztés a többlet csak ott fog állni többlet befizetés. A minimális törlesztő is simán fedezi a havonta felgyülemlő kamatot mert olyan kicsi a kamat jeleneleg.
Utalni se érdemes a Diákhitelt, kátyával célszerű befizetni diakhiteldirekt.hu oldalon, a kártyás befizetés díjmentes az utalás meg többnyire nem.
És az oldalon napra pontosan követheted az aktuális egyenleged is.
"Ez az első évben kb. csak kamat, majd a harmadik évtől kezd érdemben csökkenni a tőke is"
Ez nem igaz jelenleg, mivel olyan kicsi a kamat, hogy még a minimális törlesztő is csökkenti a tőkét is, több mint a befizetés fele a tőkét fogja csökkenteni egy ilyen 1-2 millió közötti hitel esetén.
#4 Saját tapasztalat, tetszik vagy sem. Kb. 2 milla volt mindennel együtt a diákhitelem, talán kicsit kevesebb, mire végeztem és elkezdtem visszafizetni. Az első évi elszámolásban konkrétan magasabb(!!!) volt az összeg, mint amivel indultam, mivel csak a minimumot fizettem, 4-5ezer Ft-ot, amit kiszámoltak. Nem sokkal volt magasabb, olyan minimális összeggel, amit rá lehet fogni a kamatszámolási különbségekre, szóval ez el is hanyagolható, de a visszafizetendő összeg nem csökkent.
Második évtől látszott az, hogy fogy a tőke is, bár keveset csökkent az összes is, és a harmadik év után lehetett azt mondani, hogy igen, nem a semmire fizetek.
(Tegyük hozzá, hogy csak az előírt befizetésekről beszélek, és én nem ellenőrizgetem digitálisan, évente küldenek elszámolót, azokat vetettem össze.)
Persze az sem mellékes infó, hogy a harmadik évre kb. a duplája lett a fizetendő összeg annak, mint amit legelső évben megállapítottak, szóval nem véletlen a dolog.
De ha nagyon szeretnéd, idézek neked a diákhitel honlapjáról is.
"Az első két törlesztési évben a kötelező havi törlesztőrészlet kifejezetten alacsony, mert az előző évi minimálbérhez igazodik. A tartozás növekedése leginkább ebben az időszakban állhat elő. Ha például valaki a törlesztése első két évében csak a kötelező minimumot törleszti, és e mellett viszonylag magas volt a tartozása az év elején, akkor év végén azt tapasztalhatja, hogy nőtt a hiteltartozása (egyenlege). 800.000 Ft-os, év eleji tartozás esetén például könnyen kiszámolható, hogy a minimálbérhez igazodó kötelező törlesztés fizetése esetén a befizetések még a tartozásra egy év alatt rakódó kamatot sem fedezik. Emiatt nő a hiteltartozás."
Előbb tájékozódj, és utána írj butaságot. Én tapasztalatból válaszoltam. Cupp.
Neked kell tájékozdni mielőtt évekkel ezelőtti adatokból szerzett tapasztalataidat próbálod ráhúzni a jelenlegi állapotra.
Mit írtam: "Ez nem igaz jelenleg" régen volt ilyan amikor magas volt a kamat.
Jelenleg 3 945 706 Ft tartozásodnak kell lennie ahhoz, hogy a havi minimális 7650 Forintos törlesztő ne fedezze a kamatokat. Mivel a kérdezőnek ennek a fele sincs a tartozása így neki a törlesző több mint fele összege a tőkét fogja csökkenteni.
Az idézethez meg csatolj linket, mivel hülyeség a szöveg a jelenlegi kamatokkal és minimális törlesztő összeggel, lásd amit fentebb írtam.
# 5
De most komolyan szerinted nem lényeges körülmény, mennyi a hitel kamata? Nyilván attól függ, hogy épp nő vagy csökken a tartozásod egy fix összeg befizetésekor. Szélsőséges esetben 0% a kamat, ilyenkor elég egyszerű belátni, hogy akármennyit fizetsz, az csökkenti a tartozást.
Hol írtam olyat, hogy nem lényeges a kamat?
Az első válaszomban minden lényegeset leírtam: miszerint az előtörlesztés a tőkébe megy, a havi befizetés mindkettőbe, de az első két évben olyan alacsony a törlesztő, hogy kb csak a kamatba megy. Ez tény, le van írva a DH oldalán is feketén-fehéren.
A későbbi törlesztés meg egyelőre nem lényeg a kérdezőnek, mivel tanulni fog, addig a törlesztés szünetel. A mostani kötelező meg alacsony összeg = nem nagyon jut tőkecsökkentésre.
Lehet ezen rinyálni, de minek rágcsálni a csontot, mikor a válaszok rég le lettek írva?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!