A bankok miből adnak hitelt? Mi a szerepük a bankoknak a gazdaságban?
De miért kellene a banknak nonprofitnak lennie?
Egyébként meg ilyen módon ugyanaz a pénztömeg forogna állandóan a gazdaságban, és semmi gazdaságélénkítő-beruházásösztönző (vagy épp a gazdaság túlfűtöttségét/inflációt fékező) hatást nem lehetne így elérni. Gondoljunk arra is, hogy a bankok nemcsak lakossági, hanem vállalati hitelezők is (sokkal nagyobb összegekben nyilván).
Ja még valami: a bank hogy 'dolgozna meg a pénzéért'? Azt írod, még profitot se szedjen... :)
A te felvázolásod, koncepciód 'etikusabban' hangzik, és működött/működik is (hitel- és takarékszövetkezetek pont ezt csinálják/csinálták eredetileg), de ez stagnálást eredményez, nem haladást, növekedést.
"De miért kellene a banknak nonprofitnak lennie?"
Mert nem etikus, hogy olyan pénzre szed kamatot amivel nem is rendelkezik.
"ugyanaz a pénztömeg forogna állandóan a gazdaságban, és semmi gazdaságélénkítő-beruházásösztönző"
A mostani meg nem fenntartható rendszer. Vagy szerinted az USA államadóssága, lakossági hitelállománya valaha vissza lesz fizetve? Viszont a végtelenségig nőni se tud, egyszer majd kipukkad és akkor majd mindenki gyűjtögetett vagyona szépen nullázódik.
"a bank hogy 'dolgozna meg a pénzéért'?"
Akinek van pénze rábízhatná a bankra, hogy adja ki hitelbe, így nem a bank nyelné le a kamatot a semmiből teremtett pénzre hanem az kapná aki valóban kölcsönadta azt a pénzt.
Úristen de nagy sötétség van itt..
én vagyok, aki bankban dolgozik. Igen, amikor a jól ismert devizahiteleket tolták agyba-főbe, én még sehol sem voltam. Akkor végeztem általános iskolában. Igen. 25 vagyok.
De ettől még nem leszek se több, se kevesebb. Értem a szakmám és jó vagyok benne. És igen. Hitelekkel foglalkozom, hitelszerződést is szoktam kötni. De csak is olyannak, aki tudatában van annak, mit ír alá, szeretné is, van célja , amire fel fogja használni, és kellő mértékben tájékoztatom szakmaian minden feltételről. Aki azt írja, hogy én szedek kamatot az emberektől, van egy rossz hírem, nem. Nem én szedem a kamatot, hanem a bank :) Én ezért fizetést kapok, ugyanúgy mint valaki a pénztározásért, valaki a filmezésért, a fotózásért, valaki meg a fordításért, és sorolhatnám. Nekem ez a munkám, és szeretem. Ennyi :)
"Nem én szedem a kamatot, hanem a bank :)"
Ja a bank szedi a kamatot olyan pénzre amivel nem is rendelkezik, te meg megkapod fizetésnek.
Biztos happy end lesz a 237 billió dolláros globális hiteltatozásból. :)
Kedves Kérdező.. szerintem használd a google-t és azon belül is olyan oldalakat, amik megbízható forrásúak a szakdolgozatodhoz, (tehát nem wikipedia) ,
és ne hallgass a sok sötét emberre, mert szerintük ha a bank kamatot szed és én abból kapok fizetést, az rossz dolog. Most komolyan, inkább ezekre hallgatsz, mint egy normális, szakmai szövegre? Ajánlom: Google tudós, írd be ezt, itt csak szakmai cikkek vannak rengeteg pénzügyi vonatkozással. Nem fogsz tudni mindent megnyitni, mert nagy részük szakdolgozat, ami védett, de hátha valami megnyílik. :) Remélem segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!