Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Reális, hogy nem adnak lakáshi...

Reális, hogy nem adnak lakáshitelt (így)?

Figyelt kérdés

Nemrég jártunk a feleségemmel a bankunknál érdeklődni, hogy milyen konstrukcióban vehetnénk fel hitelt. 10 éves lejáratú lakáshitelt szeretnénk végig fix törlesztővel. Kettőnk együttes jövedelme 550.000Ft. KHR-ben semmi negatív információ nincs rólunk, jelenleg sincs más hitelünk. A kalkulált törlesztő 180.000 lett volna, de az ügyintéző aki az előzetes hitelbírálatot végezte azt mondta, hogy vagy a legrosszabb kategóriába esünk ezzel így, vagy meg se kapjuk a hitelt.

Tudtommal 500.000 alatt 50%-ig terhelhető a nettó jövedelem, 500.000 felett pedig 60%-ig. Segítek, ez a mi esetünkben 32%, mégsem kaptuk meg. Ilyenkor mit lehet tenni azon kívül, hogy bankot váltunk, érdeklődünk más banknál, stb.? Lehet, vagy egyáltalán van értelme panaszt tenni valahol? Én arra is gondoltam, hogy csak az ügyintéző akar így presszionálni minket arra, hogy egy rövid távon jobb, hosszú távon pedig ki tudja, hogy milyen (valószínűleg rosszabb) konstrukciót válasszunk és a tényleges hitelbírálatnál meg megkapnánk. Nem tudom mit lehet ilyenkor tenni.

2018. márc. 21. 01:29
 1/10 anonim ***** válasza:
77%

Panaszt tenni nincs miért, a hitelbirqlat a bank jogköre. Te azért akarsz panaszt tenni mert a bank saját belátása szerint döntött?

Másik bank és kész. Ilyen feltételek mellett fogtok kapni hitelt.

2018. márc. 21. 01:32
 2/10 A kérdező kommentje:

Ezért írtam, hogy nem tudom, hogy mit lehet tenni. Egyik részem azt súgja, hogy kapják be, átmegyek máshova, más részről meg ott van, hogy ez elvileg törvényileg szabályozva van, hogy mekkora %-ban lehet eladósítani az embert. Más kérdés, hogy gondolom ez kettős mérce alapján megy, hogy túllépni nem lehet az 50%-ot, de a bank lejjebb tolhatja belátása szerint.

Köszi a véleményt!

2018. márc. 21. 02:07
 3/10 anonim ***** válasza:
0%
Az MNB a pénzügyi fogyasztóvédelem, telefonon könnyen elérhetők, őket hívd fel!
2018. márc. 21. 02:40
 4/10 anonim ***** válasza:
95%

Igaz, a törvény megszabja, hogy nemtörlesztés esetén fizetésed mekkora részét tilthatja la a bank.

Semmilyen törvény nem kötelezi/kötelezheti a bankot, hogy adjon kölcsönt.

Nem írod, az 550.000Ft-os keresetetekből mekkora önrészt sikerült gyűjtenetek. Ez is beszámít az elbírálásnál.

.

Ha tőled kér kölcsön valaki, te is fenntartod magadnak azt a jogot, hogy te szabjad meg annak feltételeit.

2018. márc. 21. 04:48
 5/10 anonim ***** válasza:
78%

Az MNB csak korlátokat szab. Nem mond olyat, hogy márpedig 50% alatt neked hitelt kell kapnod.

Amit viszont én javaslok. Ha ennyire sok hitel kell, hogy 180 ezer lenne a törlesztő akkor ne 10 évre vedd fel, mert ez rengeteg. Vedd fel 30 évre és ha mégis olyan ügyesek vagytok, hogy 180 jut erre havonta akkor pakoljátok a törlesztő mellett maradó pénzt lakástakarékokba. Aztán 4 évente előtörlesztés. Ez két okból jobb: egyrészt biztonságosabb a hitel fizetése hiszen alacsonyabb a kötelező törlesztő. Másrészt pénzügyileg lényegesen jobban jártok így. Mi konkrétan ezt csináljuk és ezáltal kevesebbet fogunk összesen fizetni mint a hitel volt. De ha nem érted, nem tudod magadnak kiszamolni mi hogy éri meg akkor javaslom keress egy jó hiteltanácsadót. Én nem vagyok az, magamnak intéztem mindent, így ajánlani sem tudok, csak a saját tapasztalatom írtam.

2018. márc. 21. 05:12
 6/10 Andizsuzsi ***** válasza:
82%

"elvileg törvényileg szabályozva van, hogy mekkora %-ban lehet eladósítani az embert"

De az nincs benne a törvényben, hogy ilyen mértékig kötelező.

2018. márc. 21. 05:56
 7/10 anonim ***** válasza:
16%
Miután törvényesen egy hitel eseten max a jövedelem 33%a vonható, ennel magasabb törlesztő részletet nem is állapítanak meg, illetve nem is lesz pozitív a hitelbírálat.
2018. márc. 21. 06:14
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Nincs törvényi kötelezettség, indoklás nélkül is elutasíthatja a bank az igénylést. Másikat kell keresni és tovább lépni ezen.Egyébként valóban van , higy felajánlanák pl futamidő elnyújtást is ha úgy gondolják azzal biztosabb a hitel de ugye ott meg ott a kamatfordulo rizikója. Ha ennyit tudtok akkor is stabilan fizetni, ha összedől a vilag vagy -bővül a csalad a futamidő alatt megszűnik munkahely vállalkozás stb. akkor lehet ertelme de ha csak ilyen épp hogy összehozom az önerőt 20%-ra esete van, akkor szerintem elég rizikós már ekkora igényű hitelbe belefolyni. Épp egy masik kérdésnél volt szó a felelősségről hitel kapcsán és a jövedelem 30-35%-àval körbe biztosítva , jött ki kb a dolog 50% önerő mellett.
2018. márc. 21. 07:21
 9/10 anonim ***** válasza:

Az 550E Ft az mind munkabér?

Ha munkabér, mióta van munkaviszonyotok a mostani munkahelyeteken?

Mennyi az önerő?

Hány évesek vagytok?

400E Ft felett elvileg 60%-ig lehet terhelni a jövedelmet, de ez a bankok részéről nem kötelezettség, hanem az MNB által előírt felső korlát. Egy bank bármikor dönthet úgy, hogy kockázatosnak ítél egy hitelt és nem ad, vagy ad, de más feltételekkel, mint amit az igénylő képzel.

2018. márc. 21. 22:10
 10/10 anonim ***** válasza:

[link]

Ide írd be a paramétereket és megadja, hogy melyik bank ad ajánlatot. Nem szabad leragadni a "saját" banknál, akár milliós különbségek is lehetnek. Én egyébként a helyedben 20 éves futamidőre mennék, legfeljebb előtörleszteném a hitelt.

2018. márc. 21. 23:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!