Ha felelosen szeretnek lakashitelt felvenni, a jovedelmem hany szazalekaig biztonsagos vallalni a torlesztoreszleteket?
Én amondó vagyok, hogy nem kell azért a végletekig túlbonyolítani sem, hiszen úgysem tudsz felkészülni az összes eshetőségre.
Ami nálam kritérium volt saját magam felé.
Fél évnyi törlesztőrészlet és szűkös de biztos megélhetési költségem legyen elkülönítve ezen időszakra. (Ez az esetemben 2 millió ft-ot jelent).
Emellett a fizetésem maximum 1/3-át voltam hajlandó feláldozni. (Ez 100e Ft)
Ha véletlen elveszteném a munkámat legrosszabb esetben is azt gondolom, hogy 1 héten belül találnék állást nettó 200 körüli fizetéssel, így nagyon szűkösen de fent tudnék maradni a vizen, amíg nem találok egy jobb álláslehetőséget.
Jelenleg nincs párom, így csak saját magamra vetítettem a dolgot. :)
"Aki meg 2 milliót, az meg első hitelként megengedhet akár 50%-t is. (én annál többet nála se javasolnék) "
A fizetésnek max 50 %-át lehet törlesztőre fordítani - annál többet nem engednek a bankok sem, de ez is csak kb. nettó 250-300 ezer ft környékétől működhet.
Nettó 200-ra pl. aligha adják meg az 50 %-ot.
Én amit biztonságosnak gondolok - főlegalacsonyabb fizetésnél - az szintén 20 % környékén van.
Szerintem is elég felelősségteljesen gondolkodik aki 20%-ot célozza meg. Úgy még egy esetleges törlesztő részlet emelkedés esetén sincs gond. Nálunk párommal kettőnk fizetésének kb 5%-a a havi törlesztő illetve ennek többszöröse a lakástakarékok, amiből majd előtörlesztést csinálunk. Ez egyrészt pénzügyileg sokkal jobban megéri így, másrészt iszonyúan óvatosak vagyunk. A hitelt fizetni KÖTELEZŐ, így ezért akartuk, hogy minimális legyen amit bármikor, akár évekig tudunk fizetni gond nélkül. A lakástakarékok viszont csak egy lehetőség, ami persze igen jó, de semmi gond, ha többet nem tudjuk fizetni akármi miatt.
Szóval mi ilyen extrém óvatosak voltunk, így kifejezetten nyugodtan alszunk. De azért ehhez az is kellett, hogy szerencsére csak 5 millió forint hitel kellett.
Egy 15 milliós ingatlanra, 20 éves futamidő esetén is, max 10 év alatt fix kamatozással addig visszafizetni,maximum a vételár 40-50%-at és a jövedelem 35%-a szerintem.
Tehát kb 50-55.000 Ft körüli törlesztő összeg, ami szerintem vállalható jelenleg 320-as jövedelemnél.
Emellé évente 600.000-ért (havi 50-el) állampapír. Így amit évközben gyűjtögetsz ott van likvid tőkének, nem várt élethelyzet, vagy felújítás estére, ha nem költöd el, akkor meg lekötheted következő évben és a 10.évben betörlesztheted a lakáshitelbe, hogy ne okozzon gondot a 10 év után megváltozó kamat mérték.
Illetve egy havi pár ezres kockázati életbiztosítást én még mondanék mellé, ha nem akarsz adósságot hátra hagyni, vagy drasztikus bevétel visszaeséskor nagyobb baj esetén.
Ez így kb a jövedelem 30-35%-a lenne mindennel együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!