Ha felelosen szeretnek lakashitelt felvenni, a jovedelmem hany szazalekaig biztonsagos vallalni a torlesztoreszleteket?
Hát ha tényleg lenullázza magát akkor állampapír is felesleges. Mert valami váratlan mindig jön amire kell. De ha valóban tud nélkülözni egyszer vagy többször 20 ezer forintot akkor a lakástakarékoknál nincs jobb! Előtörlesztés ráadásul sokszor ingyenes lakástakarékbol. Csak ezt érdemes, ha nem akar nagy kockázatot vállalni és mégis szép hozamot szeretne.
A kockázati életbiztosítás nagyon jó ötlet, valóban fontos lenne. Nekem is kéne kötni, csak még nem tudom mit érné meg. Tudsz ajánlani jót?
---
Valaki kérdezte itt a lepontozast. Én kb sose pontozok, most se. De az a válasz valóban nem volt korrekt. Mivel 50% felett is lehet elméletileg a törlesztő magasabb fizetések esetén. Mondjuk a gyakorlatban szerintem az 50% is rengeteg. Ha keveset keresek akkor azért mert a többi éhenhalni is kevés. Ha sokat keresek akkor meg azért mert az 50% abszolút értékben rengeteg. Pl 600 nettó fizetés esetén 300. Pár hónap munkanélküliség vagy alacsonyabb fizetés plusz egy kamat emelés és kész a csőd.
13-as köszi a választ, most utána is néztem. Egész pontosan úgy hangzik, hogy 400 ezer ft alatt maximum 50 %-a lehet a fizetésnek, 400 ezer felett mehet feljebb, max 60 %-ig.
Amúgy ezért szoktam rákérdezni (nem a % meg a lehúzás miatt), mert előfordulhat, hogy én sem tudok jól valamit vagy nem pontosan tudom
A zálogkötelezett ajánlotta fel a saját tulajdonát fedezetül a hitelért.
Magyarul ha az adós nem fizet, akkor a zálogkötelezettől elveszik azt, amit ő felajánlott anno.
Ezért lehet rá biztosítást kötni, mert nem tudni, hogy az adós mikor nem tud/nem akar majd fizetni.
Épp ők lesznek így a legnagyob rizikó ebben a felfújt keresleti piacú ingatlan piacban egy esetleges csökkenés esetén.
"
Ha hitelből akarsz befektetési ingatlant vásárolni, 20% önerővel, érdemes végiggondolnod, hogy egy 20%-os esés esetén te a tőkéd 100%-át fogod elveszíteni. Ha el kell adnod az ingatlant, mert mondjuk a munkádat is elveszítetted, akkor sikerült lenullázni magad."
Akinek szinte annyira sincs pénze, hogy önerőt kitermeljen az csakúgy mint 2007-2008-ban elveszitheti akár a teljes csok, ltp, önerő összegét is az ügyleten. És hitel formajaban kamatokkal növelve fizethet ki 10-20 év alatt egy példánál maradva lejaratkor 12 milliót érő ingatlanra 15 millió plusz csok, ltp összegeket ( cca 16-17 milliót is akár) Nem beszélve az időszakos költségekről ( pl. felújítás).És kizárják sorda magukat a későbbi fizetőképes keresletből is, hiszen a csokkal pl. most ellövik egyben az összes előnyt és támogatást.
50%-os esésnek azért nincs akkora eshetősége de egy 20% már akár alkuban akár az á.f.a. visszaállításban (22%) és az új építés általi visszaesésben benne van a 10 év alatt ami után pedig minden hitel kamata is változik.
Zálogkötelezett egy másik ügyletben vagyok.Ha történik valami velem akkor az örökösökre nem hagyok olyan terhet hogy tűrjék a jelzálogot a fele tulajdonú ingatlanon de lesz a kezukbem plusz pár millió adott esetben hogy tisztázzák a hitelt a tartozás átvállalás fejében az 1/1-es tulajdonért akár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!