Álltalában mire van szükség lakáshitel felvételéhez?
Megfelelő jövedelem (JTM, [link] ), szükséges önrész megléte.
Alkalmazottak esetén általában kikötik a fél éve - egy éve fennálló munkaviszonyt.
5 évvel öregebben, de ugyanebben a cipőben járok, azaz jártam. Teljesen nulla tudásom volt a dologgal kapcsolatban amikor elkezdtem informálódni, úgyhogy most az általam legfontosabbnak gondolt dolgokat fogom leírni.
A bank nem hitelezi meg az ingatlan teljes árát, maximum a 80%-át adhatják meg. A maradék az önerő, az az amit neked le kell tenned az asztalra. Pontosabban az eladónak az asztalára.
Ha munkabéres vagy, akkor jobb helyzetben vagy, mint egy vállalkozó.
A fizetésed 50%-a terhelhető maximálisan hitellel, de jobban szeretik a bankok a 30%-ot. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogyha 200.000 nettót keresel, akkor 100.000Ft lehet a törlesztőd legfeljebb, tehát ehhez mérten kell alakítani a futamidőt (hosszabb futamidő, alacsonyabb részlet, viszont nagyobb a visszafizetendő összeg).
Ezek tudatában érdemes matekoznod, szerintem addig a többi tényezőnek nincs értelme.
Illetve egy jó tanács. Mindenképp nyiss lakástakarékot. Lehetőleg minél előbb (azt beszélik, hogy a választás után jelentősen csökkenni fog a támogatás rá).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!