Autóvásárláshoz személyi hitelt vegyek fel vagy az eladó által megadott lehetőséggel éljek?
Autót szeretnék vásárolni, ki is néztem milyet, 20-tól elvihető az autó, ezt használjam ki és törlesszek az eladónak vagy inkább vegyek fel személyi kölcsönt és a banknak törlesszek? Ha a banki kölcsönt kérnék akkor melyik banktól érdemes?
Előre is köszi a választ.
-------17:21-es------
Milyen magyar felfogásról makogsz, hülyegyerek ?
Én is magyar vagyok, mégis van annyi eszem, hogy se kocsira, se másra ne vegyek fel hitelt (kivéve majd a lakáshitelt).
Na ilyenkor mivan a "magyar" felfogással ????
Ennek nincs köze az etnikumhoz... inkább az életképességhez.. az örök vesztesek, lúzerek nem látnak 1 hétnél messzebb. Neki most kell a pénz, most kell az új, használt kocsi. Abba nem gondol bele, hogy így mennyi pénze marad hónap végén... lényeg, hogy meglegyen a kocsi.
Ez a lúzer felfogás. Az "elvitte a végrehajtó a házam" felfogás.
ha már ennyire nem szereted az általánosítást, miért gondolod, hogy mindenki lúzer, aki hitelt vesz fel, mert neki sürgősen kell egy használt autó, és hogy tuti nem gondolja át, mennyi pénze marad úgy hó végére? :D
a hitel pontosan azért van, hogy valamit megvegyél, amit csak később tudnál(és ez a lényeg, hogy tudnál). normál esetben 10 hónap alatt össze tudnád azt a pénzt spórolni vagy pedig 24-36 hónap alatt kifizeted törlesztve. azt mindenki el tudja szerintem dönteni, hogy mennyire van stabil munkahelye, vagy ha épp nem 99%, akkor hol tudna és mennyi idő alatt újra elhelyezkedni.
nyilván vannak olyanok, akik kimaxolják a rizikót, és úgy vesznek fel 24 hónapra hitelt, hogy ha spórolással gyűjtené össze ezt a pénzt, akkor az ugyanúgy közel ennyi idő alatt jönne össze, tehát úgy tudja fizetni a törlesztőt, hogy egyéb tartalékot már nem tud felhalmozni, de az egyéni probléma.
összehasonlításképp a személyi kölcsönnél nincs köze az autóhoz a banknak, lesz egy tehermentes autód, amit szabadon el is adhatsz, ha megszorulnál. autóhitelnél meg benne lesz a forgalmiban, hogy a bank a tulajdonos, ameddig ki nem fizeted.
sok másban nem nagyon különbözik a kettő...
azt egyébként én is hülyeségnek tartom, hogy valaki teljes hitelösszegből vesz használtautót.
ha felveszel 1 millót, akkor 5-600ezer Ft-nál többért nem nagyon kéne autót venni, mert a nem várt költségek pontosan azért nem vártak, mert te se tudod. lehet számolsz azzal, hogy elviszed egy olaj/szűrő/vezérlés cserére, kalkulálsz egy 100-120ezer Ft-tal, aztán mikor szétszedi a szerelő, észreveszi, hogy ebben soha nem cseréltek olajat, az összes furat olajsártól van eltömődve, és kaphatja szét az egész hengerfejet, mindent, mire azt leveszi, meglátja, hogy a hengerek is szarrá vannak kopva, azok is cserések, és majd szépen felkúszik a javítási költség 4-5-600ezerre...
és akkor mehetsz vissza a kereskedőhöz reklamálni, ő meg majd addig trükközik, hogy kiharcolja azt, hogy ő csak részben tudhatott arról, nincs rendben valami, ezért csak részben téríti a javítási költségeket.
"Azokkal meg ne törődj, akik süketelnek itt, hogy hitelt semmire. Akkor lakáshitelt se vegyenek fel ennyi erővel, spórolják össze a 10-20 milliót is. Mi is hitelre vettünk autót, mert igen, kellett gyorsan. A mienk is 1.200.000 Ft volt, mindennel együtt, plusz szervíz meg ilyenek. 800 ezret vettünk fel, a többit saját pénzből pótoltuk ki. Akkor mi szerencsétlen magyarok vagyunk? Vagy mi? Minden hónapban fizetjük, jövőre le is jár, ennyi. Attól még van most is tartalékunk és nem éhezünk, fázunk. Jövőre még házat is veszek hitelre."
Dehogy vagytok szerencsétlenek, és nem a mentalitás, hanem csak a pénzügy terén gondolkodtok úgy mint egykor a devizahitelesek is.
Ez látszik abból is, hogy 800.000 + kamatokat ( plusz szervíz 1,2 milliót ) fizettek egy olyan autóért ami jelen értéken mennyit is ér már azóta mióta megvettétek (600-700.000 körül)?
Jövőre házat hitelre, piaci csúcsáron????
( Jövőre megszűnik a 22%-al csökkentett áfa, az építőipar meg nem bírja az új építési projekteket, így leállnak vagy el se kezdődnek, vissza esés várható az új árakban a következő években amihez korrigál és csökken a használt ingatlan ár is. Ehhez képest max áron megveszed és lekötöd magad 10-20 évre, miközben az önerőt kipótolva, saját ingatlanhoz ennek töredékért is hozzá juthatnál ás módon is )
Így sok olyan összegeket égettek el, amit feleslegesen fizettek ki kamatra és törlesztőbe, értelmesebb befektetések és átgondoltabb pénzügy helyett, miközben az érte kapott érték folyamatosan veszít az értékéből.
Ezt csak abból tudom én is mondani, mert én így voltam , de annak ellenére, hogy deviza alapú szabadfelhasználású jelzáloghitel jónak tűnt anno az első házunkra, de teljesen megváltozott már a szemléletem és fogyasztási célú hitelt maximum 0-2% thm mellett veszek fel. Befektetési célúra viszont ettől magasabbat is akár, de még inkább az egyéb finanszírozási módok és a befektetések hozamaiból történő piaci ár alatti vásárlás juttatnak jobban előre.( Így lehet, hogy még 20 évig tart a devizahitel, de mellette már több tehermentes ingatlan, autó, üzletek, stb. összejött abból adódóan, hogy nem hitelre vásárolgatok )
A kérdezőnek csak megerősítés kellett, csak épp a körte került az almával összehasonlításra.
Mint kitűnik nálatok nem feltétlen csak arról van szó, hogy 1 fő munkába járása miatt kellett volna az autó, hanem akár többen is kihasználhatták annak előnyeit családi autóként. Feltételezem az írásodból több forrásból származó jövedelem van a háztartásban, amivel a fenntartási és hitel költségek is eloszlanak, míg a kérdező az sem kizárt, hogy egyedülálló. Emellett mint írod nektek kellett azonnal a kocsi, tehát az se biztos, hogy nektek lett volna más alternatíva szorult helyzetben, míg a kérdezőnél ez fent sem áll.
Neki nem égető szükség, hiszen most is megvan oldva ez az igénye a régi kocsi által. Itt inkább az a kérdés csak, hogy mivel jön ki jobban költségekben, amire ráadásul nincs önerő fedezete így hitelre akar venni másik autót.
( kb. ez a vágy/igény és nem a fizetőképes, valós fogyasztói kereslet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!