Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » A bankok kötelesek részletesen...

A bankok kötelesek részletesen indokolni, ha elutasítanak egy hitelkérelmet?

Figyelt kérdés
Nem vagyok bar listás! Nincs hitelem, nem vagyok büntetett előéletű. A családom össz havi bevétele nettó 600ezer forint. Az eddigi hiteleimet mind visszafizettem és soha nem nem késtem a részletekkel. A hozzám hasonló ügyfelekért tíz körömmel kaparnak a bankok. Ennek ellenére a szlovákiai VUB és a szintén szlovákiai OTP bank elutasította a hitelkérelmemet. Magyar állampolgár vagyok, Magyarországon születtem és már tíz éve Szlovákiában élek, miközben Magyarországon dolgozom. A szlovákiai házamra szerettem volna hitelt felvenni, hogy felújítsam. Minden feltételt teljesítettem, ennek ellenére elutasítottak, méghozzá indoklás nélkül! Tudtommal ez eujog ellenes eljárás és nem csak jogom van, de a bankoknak maguktól kötelességük lett volna részletesen indokolni, hogy miért nem adnak hitelt. Sajnos azonban nem vagyok teljesen biztos benne, tudna valaki segíteni?

2017. okt. 15. 18:01
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Utána érdeklődtem. Kilenc-tíz éve még adtak hitelt, ez a nyelvtörvény bevezetése után egy évvel szűnt meg, és kizárólag a magyar állampolgárokat sújtja.
2017. okt. 17. 04:33
 12/16 xswerdy ***** válasza:

mi köze ennek a nyelvtörvényhez? Azt el tudom képzelni, hogy csak szlovákul kitöltött jövedelemigazolást fogadnak el. Ezzel lenne némi plusz munka és költség (fordítás), de nem lehet ok az elutasításra.

Ha úgy érzed, hogy tényleg azért utasítottak el, mert magyar állampolgár vagy, akkor van valami eu-s hivatal, ahova fordulhatsz.

2017. okt. 17. 09:44
 13/16 anonim ***** válasza:

Hát, nem tudom...

Ha magyar állampolgár vagy és Magyarországon dolgozol, akkor miért nem próbálsz meg Magyarországon felvenni hitelt?

Úgy gondolom, hogy itt nem elsősorban a nemzetiséggel van probléma, hanem inkább ott, hogy nem abban az országban dolgozik, mit ahol él. Ha jól tudom, nálunk is van jó pár ember, aki azért nem kap hitelt, mert külföldön dolgozik (pl. osztrákoknál) - néhány banknál ezt nem fogadják el, ha jól tudom.

2017. okt. 17. 10:29
 14/16 A kérdező kommentje:
Amikor megérdeklődtem a feltételeket, akkor nem volt gond a magyarországi munkavállalás és minden körülményt rendben találtak. Egy csomó papírt lefordíttattak velem és a feleségemmel. A fordító egy oldalt 2-3oldalra fordít és egy oldal 4500 forint. 45ezret költöttünk csak a fordításokra, és megismétlem, mindezt úgy hogy előtte mindent megkérdeztünk hogy elfogadja-e a bank, Kértek be plusz papírokat és mindent rendben találtak.
2017. okt. 18. 07:28
 15/16 A kérdező kommentje:
Máskülönben pedig, nem én érzem úgy hogy megkülönböztetnek a magyar állampolgárságom miatt, hanem egy bankban dolgozó rokontól tudtam meg, hogy kaptak ilyen szóbeli utasítást! Ezt le is írtam már. A rokonom helyettes bankfiók igazgató. Mélységes a felháborodásom, és még soha nem csalódtam akkorát, mint most a szlovákokban. Tisztelet a kivételnek.
2017. okt. 18. 07:33
 16/16 A kérdező kommentje:
15-nek írom, hogy Szlovákiában lévő ingatlanra csak szlovák bank ad felújítási hitelt, magyar bank nem. Legalábbis így lenne normális. Egy több milliós hitelt pedig nem fogok szabad felhasználású hitelként felvenni, pedig azt Magyarországon is kapnék, mert óriási a kamata a lakásfedezettel szemben.
2017. okt. 18. 07:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!