Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Állami támogatású lakáshitel?...

Állami támogatású lakáshitel? Milyen kamatperiódust válasszak?

Figyelt kérdés

Lakáshitelt szeretnék felvenni és eddig az 5 éves kamatperiódusún gondolkoztam,de mivel lehet hogy a bérem kevés lenne a törlesztőhöz így szóba került a 3 havi kamatperiódus. Csak félek hogy elszáll a kamat...nagyon biztatnak hogy ne aggódjak olyan mértékben nem tud elszállni mint annak idején a devizahitelnél és azt mondják nincs értelme az 5-10 éves kamatperiódusnak..

13 millió lenne a hitel, 10 milliót állami támogatású lakáshitel keretében venném fel 1 éves fix kamatozásúként(5 évig van az állami támogatás),a maradékot 3 milliót a 3 havi kamatperiódussal.Kötök mellé 2 lakástakarékot, így azt számolták hogy a 3 milliós hitel 6 éven belül kifutna..Mi a véleményetek hozzáértők? Bemerjem ezt így vállalni,vagy inkább menjen az egész hitel egy fix kamatozású 5 éves kamatperiódusú hitelbe és ha kevés a bérem akkor adóstársat is be lehet vonni. Nagyon ajánlgatták nekem az állami támogatású hitelt hogy butaság lenne nem igénybe venni..

2017. szept. 15. 11:15
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
9-es jól beszél
2017. szept. 17. 17:29
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

"A bérlésnél az a kockázat hogy szintén drágul illetve hogy a tulajdonos egyet gondol és eladja a lakást én meg költözhetek.A hitelnél az hogy drágul.Itt egy kockázat ott kettő.Ezért döntöttem a hitel mellett."

A kockázatok súlyát is vedd figyelembe. Egy hatalmas kockázatot akarsz összehasonlítani két jóval kisebbel.

Elmondok egy történetet. Pár évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy veszünk egy családi házat és kiköltözünk Budapestről. Volt egy, a hirdetés alapjaán szimpatikus ház, amit 19 millióért hirdettek. Elmentem megnézni. A tulajdonos elmondta, hogy 26 millióra felment a hitel tartozásuk, de szerinte a bank valószínűleg belemegy, ha 16-ért el tudják adni. Amikor felvették a hitelt, 100 ezer körül indult a törlesztőjük, és felment 200 fölé, amit már nem bírtak fizetni. Nagyon sajnáltam őket. Nem elég, hogy viszi a bank a házukat, még utána is tetemes adósságuk marad. És ez nem egyedi eset. Egy hitelből nagyon nehéz megszabadulni, az albérlet sokkal kisebb kötöttség. Egy költözés meg nem a világ vége. Ezt mondom úgy, hogy mi 3-4 kisgyermekkel voltunk albérletben, és tudom mivel jár. Most már saját házunk van, de kivártuk a megfelelő időt. És örülök neki, hogy anno, amikor meg akarták szüntetni a szocpolt, nem ugrottunk bele egy ingatlan vásárlásba és egy nagy összegű deviza hitel felvételbe. Szerintem nagyon bölcs mondás, hogy addig nyújtózkodjon az ember, ameddig a takarója ér.

Olvasd el ezt a cikket:

[link]

Ugyan arról szól, hogy milyen autót engedhet meg magának az ember, de a cikk alapelveit ingatlanra is lehet alkalmazni.

Üdv.

2017. szept. 18. 00:11
 13/15 A kérdező kommentje:
Igen a 9-es jól beszél csak az a gond hogy 40 évesen nem fogok szobát bérelni,és nem tudok senkivel összeállni hogy kibéreljek egy házat..
2017. szept. 18. 19:13
 14/15 A kérdező kommentje:

Létezik olyan hogy kamatláb kockázat biztosítás?Lehet ilyet kötni a hitelhez? Ha igen mit jelent pontosan?

Azt olvastam egy cikkben hogy sokan nem kötik mert hogy drága de ki lehet vele védeni a kamatláb ingadozás kockázatát.

2017. szept. 19. 00:14
 15/15 anonim ***** válasza:

Kamatláb kockázat bizosításról még nem hallottam, de elvileg a hosszú kamatperiódus pont ezt a célt szolgálja. Drágább ilyenkor a hitel, cserébe a kamatperiódus alatt nem változik a törlesztő részlet. Viszont ennek is megvan a kockázata hosszú futamidő esetén. Persze abban az esetben, ha nem fizeted vissza a tartozásodat a periódus végéig.

De mondok egy 4. opciót. Nem ismerem a körülményeidet, mert nem sokat árultál el belőle, de kereshetsz akár kisebb, olcsóbb ingatlant, hogy ne kelljen annyi hitelt felvenned. Bizonyos feltételek mellett van lehetőség kb kamatmentes és alacsony kockázatú hitelre. Ha érdekel, hogy hogyan, ez az én kérdésem volt, itt leírtam:

https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__banki-ugy..

Üdv.

2017. szept. 19. 18:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!