Állami támogatású lakáshitel? Milyen kamatperiódust válasszak?
Lakáshitelt szeretnék felvenni és eddig az 5 éves kamatperiódusún gondolkoztam,de mivel lehet hogy a bérem kevés lenne a törlesztőhöz így szóba került a 3 havi kamatperiódus. Csak félek hogy elszáll a kamat...nagyon biztatnak hogy ne aggódjak olyan mértékben nem tud elszállni mint annak idején a devizahitelnél és azt mondják nincs értelme az 5-10 éves kamatperiódusnak..
13 millió lenne a hitel, 10 milliót állami támogatású lakáshitel keretében venném fel 1 éves fix kamatozásúként(5 évig van az állami támogatás),a maradékot 3 milliót a 3 havi kamatperiódussal.Kötök mellé 2 lakástakarékot, így azt számolták hogy a 3 milliós hitel 6 éven belül kifutna..Mi a véleményetek hozzáértők? Bemerjem ezt így vállalni,vagy inkább menjen az egész hitel egy fix kamatozású 5 éves kamatperiódusú hitelbe és ha kevés a bérem akkor adóstársat is be lehet vonni. Nagyon ajánlgatták nekem az állami támogatású hitelt hogy butaság lenne nem igénybe venni..
Szia!
Akkora hitelt vegyél csak fel, hogy akkor se legyen gond a törlesztése, ha mondjuk duplájára felmegy a törlesztő részlet! Ez a forint hiteleknél is simán lehetséges! Nézd meg mondjuk az elmúlt 20 évet, hogy hogyan változott jegybanki alapkamat. A hitel kamatok ezt az ingadozást kb követik. Keress a neten hitel kalkulátort, ahová beírhatsz futamidőt, kamatot, és nézd meg hogyan változik a törlesztő részlet, ha növeled a kamatot! Meg fogsz lepődni.
A kedves tanácsadódtól meg kérdezd meg, hogy hajlandó lenne-e aláírni egy papírt arról, hogy ha mégis elszállna a törlesztő részleted, akkor bizonyos százalék fölötti rész fizetését átvállalja helyetted.
És még valami. Ha hitelt veszel fel, ne centizd ki a dolgot, legyen legalább annyi vésztartalékod, hogy egy esetleges munkanélküliség esetén legalább fél, de inkább 1 évig ki tudd húzni úgy, hogy közben a hitelt (a jelenlegi törlesztő részlet duplájával számolj) is tudd fizetni.
Inkább ne vágj bele a hitelbe, minthogy tönkretedd az életedet. 13 millió forint nagyon sok pénz. Tudod mennyi mondjuk 8%-os kamat mellett ennek havonta csak a kamat törlesztése? 86 ezer forint, és ez csak a kamat.
Jól gondold át a dolgot!
Üdv.
Ebben az országban sajnos nehézséget okoz a feltételek megszerzése..most úgy látom fogom bírni,de persze a kamatváltozást nem tudom befolyásolni..döntenem kell sajnos és gyorsan mert olyan élethelyzetben vagyok..ezt most nem fejteném ki nagyon bonyolult.
A bérlésnél az a kockázat hogy szintén drágul illetve hogy a tulajdonos egyet gondol és eladja a lakást én meg költözhetek.A hitelnél az hogy drágul.Itt egy kockázat ott kettő.Ezért döntöttem a hitel mellett.Tudom a drágulás mértéke a hitelnél durvább lehet mint egy albérletnél bár ez sem biztos..ha tud valaki egy 3. opciót szívesen meghallgatom.Nagyon köszönöm a segítségeteket és a tanácsokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!