Diákhitel. Ha felveszek első félévben 200. 000 forintot, és második félévben visszafizetem teljesen ezt a 200. 000 forintot előtörlesztés folyamán, akkor nincs tartozásom?
Tehát felvettem 200.000 forint diákhitelt első félévben, és másodikban ha már visszafizettem 200.000 forintot, akkor meg is szűnik a diákhitelem, és nem számoltak fel kamatot, nem tartozom semmivel?
Mintha ingyen kölcsönt kaptam volna?
Nem. De nem is értem, mi alapján gondolod ezt, honnan következtettél ilyesmire. A kamatokat természetesen ki kell fizetned.
A Diákhitel úgy működik, hogy minden naptári félévre vonatkozik egy kamat. (Tehát január 1-től és július 1-től lehet kamatváltozás.) Ennek az éves kamatnak az egy napra eső részét minden nap felszámítják az adott tőketartozáshoz mérten, és görgeted magas előtt egészen január 1-ig, amikor a kamattartozás tőketartozássá alakul át, és onnantól már az is kamatozni fog.
A te esetedben a 200.000-nek a kamata halmozódik január 1-ig, onnantól a tőketartozásod némileg nő, majd kamatozik tovább, egészen addig, amíg vissza nem fizeted. Akkor leszel nullán, ha az utolsó utalással a teljes tőkét és a már időközben felhalmozott kamatokat is visszafizeted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!