Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Lakásvásárlásra mennyi hitelt...

Lakásvásárlásra mennyi hitelt lehet felvenni maximum Bankból?

Figyelt kérdés
2017. aug. 29. 22:30
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
76%

Tegyünk különbséget, hogy mit ír elő a törvény, és mit várnak a bankok.

A törvény szerint maximum 80%-ig hitelezhető egy ingatlan, és a jövedelem arányos törlesztő mutató nem lehet több 50% (400 alatti jövedelem esetén), és 60% (400 ezer felett). Ezt a mutatót úgy kell kalkulálni, hogy az hitelfelvevő(k ha többen vannak) a jövedelem 50/60%-át költhetik összesen hitelre. Tehát nem lakáshitelre, hanem összesen az összes hitelükre.

A törvény ennyit ír elő minimumfeltételnek, és ez független az ingatlan elhelyezkedésétől, állapotától, etc...

A bankok viszont ettől eltérhetnek, de kizárólag a szigorítás irányába. Tehát mondhatja egy bank, hogy ő akár 50-60% önerőt is kér, vagy maximum a jövedelem 30%-ig hajlandó hitelt adni.

Ez már függ az ingatlan helyétől (például nehezen értékesíthető helyeken akár 50% feletti önerőt is kérhetnek), az ingatlan állapotától, vagy a hitelfelvevő(k) munkahelyétől, stb.

2017. aug. 30. 16:33
 12/20 anonim ***** válasza:
Szia nem "sok" (csak nekem lenne az), azt hiszem a tv2-ön volt róla 3-4 percnyi adás, hazánk legdrágább BP-i lakása :)
2017. aug. 30. 16:54
 13/20 anonim ***** válasza:
És a poén benne hogy nem Budán van hanem valahol a XV-kerületben vagy környékén... Volt polgimester építette ha jól emlékszem - mert miért ne XD
2017. aug. 31. 08:51
 14/20 anonim ***** válasza:
62%
vicces, de inkább szomorú, hogy a minden szempontból precíz, szakmailag tökéletes választ le kellett valakiknek pontozni, pedig a 16.33-as válasz minden sora igaz.
2017. aug. 31. 11:16
 15/20 anonim ***** válasza:
91%

@14: köszi, én is jót nevettem rajta :) Elképzelni sem tudom, hogy melyik rész nem tetszett.

De nagyon nem lepődöm meg, a múltkor volt egy kérdés, hogy hol voltál nyaralni, és mennyiből jött ki. Írtam egy helyszínt és egy számot, mivel éppen 2 nappal korábban érkeztem haza. Kaptam rá egy kövér 0%-ot. Azóta sem értem :)

2017. aug. 31. 12:02
 16/20 anonim ***** válasza:
93%

12.02, mit nem értesz a 0-án?:)

Eleve mi az hogy nyaralni merészeltél???? Nem szégyelled magad, hogy nem halsz inkább éhen?:)

2017. aug. 31. 16:00
 17/20 -Jani- ***** válasza:
48%
Első körben vedd elő a fizu papírod és írd fel a nettó jövedelmed. Ebből vonj le minden olyat ami tartósan fizetsz (pl diák hitel, gyerek tartás vagy bármi amit vonnak tőled), ezt szorozz meg 0,3-al és ennyi lehet a max havi törlesztőd. Ha ehhez hozzánézed hogy mekkora futamidőben gondolkozol, máris körvonalazódik hogy mekkora összegben gondolkozhatsz (persze a bank ettől még másként kalkulál majd, ez csak egyfajta előzetes önértékelésnek elegendő). Önerő kérdése attól függ: ha nincs semmi kp-d vagy például LTP-d amit önerőnek tudsz használni, akkor még pl a szüleid/nagyszüleid vállalhatnak kezességet, például az ő 8nem hiteles) ingatlanjukra rá lehet terhelni arányosan az önerőt. Példa: 20 misi a ház, kellene 5 millió önerő. Bank ad 20 milliót úgy, hogy hogy amit te kaphatsz maximum (pl 16 millió) azt megkapod a vett ingatlanra terhelve, a fennmaradó 4 milliót ráterhelik a másik ingatlanra (ha megfelel a banknak fedezetként). Te fizeted mindkét hitelt! 20 milliónak így a törlesztője mondjuk 20 évre egy átlagos fizetést feltételezve (vagy mondjuk pároddal közös számlára érkezik a jövedelem és eléri a havi nettó 400-at), akkor sacc/kb 135-140000Ft, de ehhez lehet hogy havi 400 nettó igazolt nem lesz elég, sőt, szinte biztos.
2017. szept. 1. 08:29
 18/20 anonim ***** válasza:
17%
#16 Mi 13-an lakunk egy 32 m2-es panelban, havi 80e nettót fizetek a munkahelyemnek hogy dolgozhassak és a családi pótlékot is fizetem az államnak. Persze, hogy le fogom szavazni azt aki nyaralni megy!
2017. szept. 1. 08:43
 19/20 anonim ***** válasza:
80%

@18

"Micsoda kényelem! Mi három hónapig egy összetekert újságpapírban laktunk. Reggel hatkor keltünk, kitisztítottuk az újságpapírt, ettünk egy darab száraz kenyérhéjat, 14 órát dolgoztunk a gyárban, heti 6 pennyért, utána hazamentünk, és apu addig vert minket a szíjával, amíg el nem aludtunk."

:D

2017. szept. 1. 09:17
 20/20 anonim ***** válasza:
89%
# 19 Azaz, nagy kedvenc :)
2017. szept. 1. 09:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!