Kaphatok valami hitelt lakásvásárlásra?
Bárki kaphat lakáshitelt ha a feltételeket tudja teljesíteni.
Az egyik feltétel az önerő. Ami a lakásértékének 20 vagy 30 % -a . Gondolom ez megvan, ha hitelt akarsz.
Jajj.
Bocs, de átgondoltál néhány dolgot?
Számolgassunk:
Először is, a lakásvásárláshoz minimum 20 % önerő kell: tehát, ha veszel egy 5 milliós lakást/házat (direkt írtam ilyen alacsony árat), akkor ahhoz minimum 1 millió ft MEGLÉVŐ pénzednek kell lennie - gondolm, ez nincs meg.
Aztán: ha veszel egy lakást, annak a lakásnak rezsije is van (közös költség, víz, gáz, stb)- minimum havi 30 ezer ft, de inkább több.
Ha 4 millió ft-ot felveszel 20 évre, akkor annak a havi törlesztője kb. 30 ezer ft.
Ha a fizetésed bruttó 161 ezer ft, az nettó 107 ezer ft, ebből máris elment 60 ezer ft a kiadásokra és még nem ettél, ruházkodtál, tisztálkodtál, stb.
Fiú létedre pl. a havi kaját 40 ezer ft-ból kihozni azért elég nehéz - szerintem - hacsak nem tudsz szuper jól és spórolósan főzni :-)
És az "i"-re a pont: bankok általában 23 éves kor alatt, (ráadásul nettó 107-re) nem is igazán adnak lakáshitelt.
Amit viszont tehetsz: lakáskassza 4 évre (ennél az állam minden évben hozzáad 72 ezer ft-ot), pl. havi 20 ezer ft-al - így az önerőd is meglenne és hitelt is könnyebben kanál.
Első körben rakj össze önerőt, tehát kezdj el intenzíven félrerakni 1-2M Ft-ot. A jövedelmed is elég kevés, ha adóstárs nélkül szeretnél hitelt, ne számíts túl sok lakáshitelre.
Kb mennyiért szeretnél lakást venni és hol?
Attól függ, hol akarsz lakást venni. Nem tudom észrevetted-e, hogy az utóbbi pár évben a nulla kamatnak köszönhetően torpedósebességgel mennek fel a lakásárak. 20% önerő kell, ahogy a többiek is írták.
Budapesten 12-13 millió alatt gyakorlatilag semmit nem lehet kapni ha itt gondolkodtál, vidéki nagyvárosokban 7-8-tól felfelé.
Ja és a saját lakásnak különféle költségei is vannak, úgymint: rezsi (havi 25-50.000) + a lakásvásárlási illeték.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!