Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Most akkor mi lesz? Bedőlt hitel.

Most akkor mi lesz? Bedőlt hitel.

Figyelt kérdés
Tavaly elvesztettük a munkánkat és nem tudtuk fizetni a cetelemes személyi és áruvásárlási hitelünket, ami mintegy 1800000 Ft összesen. Ajánlottak részletfizetést, de annyira magas részletekkel, hogy esélyünk sincs fizetni. Egyik sem jelzálog hitel. A házon haszonélvezete van a szüleimnek. A bank azzal fenyeget, hogy mégis elárverezik a házat. A szüleim nem egyeznek bele jelzálog hitelbe, hogy kiváltsuk a másikat. A bank őket is kiteheti? (az, hogy minket négy gyerekkel szemrebbenés nélkül kitesznek, az tuti)Ám a haszonélvezőkkel mi lesz?
2010. máj. 20. 17:30
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem teszik ki őket. Felajánlják nekik valószínűleg a haszonélvezet pénzbeli megváltását vagy ha nem mennek bele, akkor velük együtt árverezik el a házat. Ha az új tulaj akar, beköltözhet hozzájuk (már ha megveszi így valaki a lakást). Mindenesetre végrehajtást jegyeznek be az ingatlanra, így ha van esetleg jelzáloghitel rajta, akkor azt egészen biztosan felmondja a bank és akkor valóban az utcára kerülhetnek a haszonélvezők.
2010. máj. 20. 18:04
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Én úgy tudom,hogy a haszonélvezeti jog akkor is megmarad ha elárverezi a házat a bank.A szüleidet onnan senki ki nem teheti amíg élnek.Olvastam erről a neten nem is olyan rég és ott azt írták,hogy a haszonélvezeti jog erősebb mint a tulajdonjog.
2010. máj. 20. 18:04
 3/18 A kérdező kommentje:
Jelzálog nincs rajta, mert ahhoz az ő beleegyezésük is kellett volna. Egyébként távkölcsönök voltak, nem volt személyes találkozás az ügyintézőkkel. Levélben elküldték a szerződést aláírtuk és visszaküldtük.
2010. máj. 20. 18:11
 4/18 anonim ***** válasza:
Akkor a szüleid maradhatnak, nektek kell csak menni.
2010. máj. 20. 18:17
 5/18 A kérdező kommentje:
Nekem így még jó is. Megbántuk, hogy megvettük a lakást. Így elestünk egy csomó támogatástól és még önállóságunk sem volt. Csak újíthattuk. Meg is lett az eredménye. Az utcán viszont nem látnám őket szívesen. Úgy tűnik lesz munkánk is, férjem pár napja dolgozik, hamarosan engem is felvesz a vállalkozó.
2010. máj. 20. 18:30
 6/18 anonim ***** válasza:

Szerintem még ti is maradhattok, hogyha a szüleitek megengedik. Egyszerűen annyi lesz a változás, hogy nem ti lesztek a tulajdonosok, hanem a bank, vagy az, akinek eladták a lakást (nem hiszem, hogy így megvenné bárki is).

Az első rosszul írja, nem költözhet be oda az új tulaj, a haszonélvezet magában foglalja a használatot (az ott lakást is). Szóval hawaii.

Persze ez csak akkor áll fenn, hogyha a haszonélvezet már megvolt a hitelfelvétel előtt is, hogyha utólag alapították szerződéssel, akkor nem ér semmit, az árveréssel együtt az is megszűnik, és őket is kirakják.

2010. máj. 20. 18:56
 7/18 A kérdező kommentje:
A haszonélvezet megvolt. Ez egy volt önkormányzati bér lakás, haszon élvezet nélkül meg sem vehettük volna.
2010. máj. 20. 19:00
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

Hát, akkor hülye a bank, hogy úgy adott hitelt, hogy meg se nézte, van-e pénzzé tehető biztosíték. Örüljetek neki, a gyakorlatban semmi se fog változni amíg a szüleitek élnek.

A hitelben ugye csak ti szerepeltek adósként, a szüleitek nem? Csak azért kérdem, mert a végrehajtási törvény szerint:

137. § (2) Nem terheli az ingatlant megszerző tulajdonos tulajdonjogát a haszonélvezeti jog - függetlenül attól, hogy az ingatlan-nyilvántartásba be van-e jegyezve -, ha annak jogosultja a végrehajtást kérő követelésének kielégítéséért felelős, vagy ha azt a jelzálogjog keletkezése után szerződéssel létesítették.

2010. máj. 20. 19:07
 9/18 A kérdező kommentje:
Nem járult hozzá a hitelhez egyik szülőm sem. Nem kellett aláírniuk semmit. Nincsenek megemlítve a hitelben.
2010. máj. 20. 19:27
 10/18 anonim ***** válasza:
100%
Akkor szerintem nem kell ezzel többet foglalkoznod. Se a ti, se a szüleid lakhatása nem forog veszélyben amíg van haszonélvezet :)
2010. máj. 20. 19:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!