Internetes utalás fogadása után kell adózni?
Sziasztok!
Egy külföldi barátom (lényegtelen hogy milyen ok miatt) küld nekem pénzt. Ehhez ugye kell az IBAN szám, stb. Az a kérdésem, hogy a pénz beérkezéséért, fogadásáért kell e adóznom egy bizonyos összeg után? Kb. 300.000 Ft-ról lenne szó. Ez az összeg nem egyben érkezik, hanem külön-külön.
Erste Lakossági folyószámlám van.
Köszönöm! :)
Nem adóznod kell, hanem 18% ajándékozási illetéket fizetned, azért, mert ez a törvény.
Ez elméletben úgy működne, hogy be kellene jelentened a NAV-nál az ajándékozást és ők utána kiszabnák az illetéket.
Gyakorlatban a kutyát nem fogja érdekelni ez az utalás a bankodnál és szinte biztos, hogy a NAV sose fogja számon kérni, mi ez a tétel a számládon.
Ha valami valószínűtlen oknál fogva mégis ilyen történne, még mindig írhattok utólag egy kölcsönszerződést a külföldi barátoddal.
"Nem èrtem mi köze van a adózásnak hogy valaki ad nekem pènzt mert akar, de... mindegy. Köszönöm a válaszokat!"
Nekem van egy lakásom, neked van 10 milliód. Mi lenne, ha egyszerűen nem eladnám, hanem odaajándékoznám, te meg nekem a pénzt.
Esetleg a főnököd minden hónapban csak a minimálbért fizetné ki, de ajándékozna egy szép kövér összeget.
És a kőművest sem kellene számlával kifizetni, elég lenne ajándékozni 😀
Teljesen mindegy, mit gondolsz, ez a törvény, és nincs hatalmadban változtatni rajta.
Nyilván azért hozták a törvényt, és azért ezzel a 150 000 Ft-os összeghatárral, hogy ne próbáljanak adásvételi szerződéseket, megbízási szerződéseket, munkaviszonyt ajándékozásnak álcázni.
Ha ez illetékmentes lenne, ismerve a magyar hozzáállást, sokan megjátszanák, és az állam komoly bevételektől esne el. (Amiket hogyan használ fel, az megint nem ide tartozik.)
Tehát ez a törvény, és ha megpróbálod megkerülni, azt a saját felelősségedre teszed, és 100%-ra sosem lehetsz biztos, hogy nem kérnek egy nap számon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!