Vélemények, tapasztalatok a lakáshitelről?
A hitel nem rossz dolog ha tudatosan veszik fel. Gondolom ha lenne pénzetek akkor nem is gondolkodnátok a hitelen és vígan megvennétek a lakásotokat.
A mai lakáshitelek 5-9% között mozognak. Fontos, hogy a fixkamatozás hány évig tart. A devizahiteles balhéból okulva csak forintalapút szabad felvenni (már csak ilyen van ha jól tudom).
Egy átlagos 20 éves futamidő mellett a felvett összeg majdnem kétszeresét fizeted vissza. Ez most nézőpont kérdése, hogy lehúzás vagy sem, de a pénznek ára van.
Én személy szerint 2002-ben vettem fel forintalapú hitelt. A törlesztőrészlet az albérleti díj környékén volt/van. Így gyakorlatilag lízingelem a saját lakásomat. Nem bántam meg a hitelfelvételt, mert különben sosem lett volna lakásom.
Az, hogy számotokra jó megoldás-e a hitel, vagy "öngyilkosság", az alábbiaktól is függ:
Mennyi konkrétan az önerő?
Mennyi a jövedelmetek?
Havonta mennyi részletet tudtok fizetni a lakástakarékkal együtt?
Hol vásárolnátok a lakást?
Azt általánosságban kijelenteni, hogy a lakáshitel minden esetben káros, butaság, mert számos példát tudnék mutatni, egyeseknek mekkora üzlet és akár még "kamatmentes" megoldások is léteznek annak, aki a hitelét 4-5-6 év alatt ki tudja fizetni. Manapság igen sok biztonságos lakáshitel létezik, de hitelt csak annak szabad felvenni, akinek a jövedelme hosszútávon is lehetővé teszi a havi részletek kifizetését. Akinek pl egy munkahely elvesztés azonnali anyagi problémát jelentene, az ne vegyen fel hitelt, ez az aranyszabály.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!