Milyan logika alapján a legnagyobb bankjegy a 20. 000ft-os?
Euróból van 500Eur, ami +150.000ft; svájci frankból van 1000CHF, ami majdnem 300.000. Még a románoknál is van 500RON, ami kb 35.000ft. Minimum egy 50.000 és egy 100.000ft os bankjegy nem ártana.
Valaki ezt érti? Pl. valakibevált 50.000 eurót (nem egyszerre, mert ugye max 490.000ft-ot lehet egyszerre), lesz nála 780 bankjegy.
A pénz címleteit mindig szorzók alapján állapítják meg azon egyszerű okból, hogy váltható legyen. Pl. ezért nincs 3,000 ft-os.
A legnagyobb címletet pedig az alapján, hogy mire van igény. Jelenleg egy 20,000-es a minimálbér több, mint 25%-a. Teljesen felesleges a nagyobb címlet (ahogy az 500 EUR és 1000 CHF címleteket sem nagyon használják a hétköznapokban semmire).
Nagy-Brittaniában 50 font a legnagyobb pénz jegy, az kb. 20.000 Ft. Amerikai dollárból 100 dolláros a legnagyobb, az 27.500 Ft.
Inkább az ilyen 1000 CHF meg 500 EUR bankjegyek lógnak ki a sorból. Az 500 Eurostat előbb-utóbb úgyis bevonják, csak a pénzmosást meg az adócsalást könnyíti meg, semmi értelme nincsen.
Én pont azért szoktam 9000 forintot, meg 19000 forintot, meg ilyeneket kikérni az ATM-ből ha készpénzre van szükségem (és NEM! 10ezret, vagy 20ezret), mert különben odacsűr nekem az automata 1 db 10 ezrest, vagy 1 darab 20 ezrest, én meg ott szopok, hogy "450 forint a jegy... mi ez itt, nem vagyok én pénzváltó, ha nincs pénze akkor gyalogoljon...!"
Tök fölösleges lenne a nagyobb címlet, az is idegesítő, hogy nem lehet külön megadni az automatának a kiadandó címleteket, és a fenti módon kell trükközni, hogy olyan címlethez juss amit elfogadnak.
Hát én el se fogadnám készpénzben a vételárat ha lakást adnék el, ott kezdődik.
Hooogynepersze, aztán ha hamis, akkor meg így jártam, ugye?
Francokat. Utalja a vevő a bankszámlámra, aztán onnantól kezdve a bank felelőssége, hogy mit vett be, nem az enyém.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!