Házassági szerződés. De hogyan mondjam el neki, hogy szeretnék kötni? Mit szol majd hozzá? Tapasztalat?
Párommal most készülünk telket venni.
Van megtakaritott pénzem amiből megvehetjük a telket és az alapozást megcsinálhatjuk.Ő sajnos semennyit sem tud beleadni...
De a kérdés a következő: Válás esetén(nem mintha válni szeretnék, de sose lehet tudni) automatikusan a páromé a fél ház ára még ha a többi dolgot kölcsönből vesszük mind a ketten törlesztjük, nem igaz? Ezlrt szeretnék házassági szerződést kötni, h én is kicsit megnyugodjak és biztositva érezzem magam ebben az esetben, mert sokat kuporgattam és dolgoztam azért a pénzért... és ugy érzem, hogy én hajtom az igát azért, h vmi legyen...
A fő kérdés, hogy már (illetve a telekvásárlás előtt) házasok vagytok-e vagy sem.
Ha nem, akkor a házasság előtt szerzett telek különvagyonnak fog számítani - feltéve, ha saját névre veszed (ha házasság közben egy ház is épül rá, az közös vagyonnak), emiatt nem kell házassági szerződést kötni.
Ha meg igen, akkor meg közös vagyonnak fog számítani a telek is, és most már nem írhattok erről házassági szerződést (házasság előtt írhattatok volna).
- Miben hasonlít a nő a hurrikánhoz?
- Amikor jön, meleg és nedves; amikor megy, viszi az autót és a házat. xD
Több variáció is lehetséges:
1. Te arányosan annyival több tulajdonrészt kapnál a telekből és a házból, amennyivel több értéket teszel bele. Pl ha 5M Ft a telek és 20M Ft az építkezés, akkor A te részed 15M Ft érték lesz, a párodé 10M Ft, azaz 60% jut neked, a párodnak pedig 40%.
2. Megveheted a telket egyedül, majd köttök egy Ráépítési megállapodást ügyvéd segítségével, ahol az építkezés végén szerez tulajdonrészt a párod úgy, ahogy megállapodtok.
Teljesen jogos igény a részedről, hogy a vagyoni helyzet megosztását igazságosan szeretnéd elintézni, kár ezen vitatkozni és ez miatt feszültségben élni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!