Végrehajtó letilthat-e az egészégkárosodási támogatásból bármekkora összeget folyószámlámról a saját döntése szerint?
Saját döntése???
Törvény hatalmazza fel rá. Inkasszózhat, bármi kerül a számládra.
Persze. A tartozás az tartozás, a pénznek meg nincs szaga, különösen igaz ez a számlapénzre.
Javaslom olvasásra a végrehajtásról szóló törvényt.
Természetesen mindannyiótoknak igaza van, nem is kételkedem, csak szerintem 26.000 FT-ból letiltani eléggé undorító dolog, bár a törvény az törvény a végrehajtó számára, csak azt nem értem hogy régen szoc.segélyen voltam, abból nem tudott letiltást kezdeményezni (mert olvastam egy cikket hogy abból nem tilthat le).
Köszi az infókat.
A végrehajtás alól mentes ellátások arra vonatkoznak, ha a kifizetőnél tiltja le a jövedelmed a végrehajtó. Ha olyan jövedelmet kapsz, ami mentesnek számít, akkor azt a kifizető nem teljesítheti, és erről értesíti a végrehajtót is.
A bankszámlán számlapénz van, tehát mindegy, hogy milyen jogcímen megy rá, inkasszálhatja a végrehajtó.
Ettől függetlenül a bankokra is vonatkozik az, hogy a végrehajtás alól mentes összeget köteles rajta hagyni. Ez jelenleg 28.500,-Ft. Ha ezt nem teszi meg a bank, vagy nem biztosítja azt, hogy hozzáférjél, akkor jogszabályt szeg. Tessék panasszal élni a banknál!
Sok bank ezt az összeget nem utalja át a végrehajtónak, csak a "feletti részt", de viszont zárolja a bankszámlát, és a jogosult nem fér hozzá! Ez ügyben is tessék panasszal élni!
A végrehajtó nem zároltatja a bankszámlát (azt csak megtakarításokkal, betétekkel, széfekkel teszi), hanem utasítást ad a banknak, hogy a végrehajtás alól mentes összeg feletti részt utalja át részére mindaddig, amíg nem térül meg a tartozás. Tehát logikusan ki kellene, hogy fizesse a bank a végrehajtás alól mentes összeget a bankszámla tulajdonosának. Ha több bankszámlával is rendelkezik ugyanannál a banknál az adós, akkor a bankszámlákat összevontan kell kezelni a mentes összeg szempontjából.
Nagyon sok bank jogszabállyal ellentétesen jár el, sok olyan is van, aki még a mentes összeget sem hagyja rajta, mindent elutal a végrehajtónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!