Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mit csinálhatnak ha tartozom...

Mit csinálhatnak ha tartozom banknak, de nincs semmi a nevemen?

Figyelt kérdés
3 éve nyitottam egy diákszámlát, amihez volt sms értesítés kb 400 forintért. Utána egyáltalán nem használtam ezt a számlát, az ott megadott telefonszámom megszűnt. És most kaptam egy levelet hogy van 15.000 tartozásom ezen a számlán. Felhívtam őket, azt mondták ez az sms értesítés szolgáltatás árából gyűlt össze, ki kell fizetni. De nem érzem jogosnak, hiszen semmiről nem kellett sms értesítést küldeniük mert nem történt semmi a számlán. DE ha küldtek is volna sms-t, visszadobta volna a rendszer hogy nem létezik ilyen telefonszám. Ja és állítólag a felszólításokat !!!sms-ben!!! küldték és most 3 év után küldtek egy levelet a postai címemre. Mit csinálhatnak ha nem fizetem be? Nincs jövedelmem, nincs másik számlám, nincs semmi a nevemen. Köszi előre is.

2016. febr. 12. 13:56
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
85%

Várj szépen nyugodtan, amíg 100 000 forintra nem nő a tartozásod!

Olyan nincs, hogy valakinek semmi sincs a nevén.

2016. febr. 12. 23:33
 12/17 anonim ***** válasza:
93%
Mindenképpen rendezd el ennek a tartozásnak a sorsát, mert azon kívül, hogy ez a tartozás folyamatosan csak nőni fog, le is tilthatják a jövedelmedből, de ami még ezeknél is kínosabb, a KHR-ben ennek a tartozásnak a státusza olyan, ami figyelmeztetés a bankoknak, ez az ügyfél nem megbízható. Igen sok esettel találkoztam már, amikor ilyen jelképes összeg miatt is a bankok nem adtak lakáshitelt, vagy csak úgy, ha ezt a tartozást gyorsan kifizette az ügyfél. Nem éri meg ezt a nem túl magas összeget adósságként görgetni, próbálj megalkudni a bankkal, de ha nem sikerül, akkor is fizesd ki, mert később nagyobb bajod lesz belőle.
2016. febr. 13. 08:49
 13/17 anonim ***** válasza:
83%

Született már néhány jó válasz is, amik ha nem is teljesen pontosak, a lényeget megvilágítják.

A követelés teljesen jogos. Havi díja volt a szolgáltatásnak, teljesen mindegy, hogy egyáltalán volt-e miről küldeni sms-t. A telefonszámod pedig nem a bank hibájából nem élt, nyilván a változást sem jelentetted be.

Mivel diákszámla, így nagyon alacsonyak a járulékos költségei.

A 15 000 Ft három év alatt, úgy hogy a negatív egyenleg miatt, egyre nagyobb kényszerhitel kamat is felszámításra került, egyáltalán nem sok.

Azt elhiszem, hogy nem szívesen adsz ki ennyit, hiszen a saját szubjektív érzeted szempontjából a semmire adod ki, pedig nagyon nem.

Felszólítást vagy akár csak tájékoztatást mikor és milyen formában kell küldeniük azt a szerződésed illetve a vonatkozó ÁSZF tartalmazza.

Ha semmilyen formában sem küldtek volna, akkor is tartoznál.

Az sms is egy módja. De a postai levél sem ért volna semmit sem, ha mondjuk elköltözöl és nem jelented be az új címed.

Mindenképpen fizesd be!

Ez csak növekedni fog. Addig nem gyors ütemben amíg behajtó cégnek nem adják vagy a bank maga nem viszi jogi útra.

Ha behajtó cégnek adják el (vagy mondjuk a bank a saját faktor cégének, pl. Erste Faktor) akkor a számlát lezárják ugyan, de a tartozás megmarad.

Ha jogi útra viszi a bank, akkor annak komoly költségei lesznek. FMH, végrehajtás költségei és pár tízezer forint itt még nem is nagy pénz.

Ha elindul a végrehajtás munkabérre, bankszámlán lévő pénzre, ingatlanra, járműre, üzletben tulajdonrészre, stb... ki lesz terjesztve az eljárás.

Most nincs semmid, az lehet, de ha a jövőben lesz, akkor lépni fog a végrehajtó.

Persze addigra már nagyon megnövekszik a tartozásod.

Hidd el, nem éri meg ezzel próbálkozni. Elodázni tudod, de később már bánni fogod, mert töredékéből megúszhattad volna.

A legjobb amit tehetsz, hogy kifizeted.

15 000 ft azért nem egy vagyon.

A számlát megszüntetni pedig nem tudod amíg az egyenlege nem nullás.

Egy olyan számlánál amelyiknek havi díja is van, sokkal gyorsabb ütemben nőhetne a tartozás.

Amint tudsz menj be a fiókba, kérdezd meg, hogy pontosan mennyi a mínuszod és ott helyben a pénztárban fizesd be.

Ha már nem szeretnéd megtartani a számlát, szüntesd meg.

Ha csak az sms szolgáltatásnak van havi díja, akkor csak azt mondd le. Ha a számlát meg akarod tartani.

Az aktuális elérhetőségeid pedig mindig tudasd a bankkal!

Nem szoktam ilyen hosszú válaszokat írni, de nyilván még fiatal vagy és járatlan az ilyen dolgokban, ezért akartam segíteni.

Amúgy melyik bankról van szó? (A kérdés szempontjából irreleváns.)

Gondolom másik banknál is van számlád, mert kell olyan amit aktívabban használsz.

2016. febr. 13. 15:02
 14/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, kifogom fizetni. Anno ellopták a telefonomat, letiltattam a számot, csak utána másik számom lett végül. Azt tartom szemétségnek, hogy legalább 1 év után vagy akár 2 év után küldtek volna egy levelet ha már telefonon nem értek el, de nem. Értem én, hogy nem kötelező küldeniük és tényleg nem vagyok otthon ezekben a bankos témákban, de ez számomra minden oldalról negatív tapasztalat.
2016. febr. 14. 02:08
 15/17 anonim ***** válasza:
64%

Viszont arra jó volt ez a negatív tapasztalat, hogy legközelebb jobban odafigyelsz a pénzügyeidre.

Többek között azért is kérdeztem, hogy bementél-e bejelenteni a tel.szám megszűnését, mert ha ezt megtetted volna, akkor rögtön ki is derült volna, hogy már X ft-al tartozol - tehát NEM CSAK a bank hibája

(meg elvileg telszám, igazolvány szám változáskor mindenhol le kell jelenteni). Nyilván azt is megértem, hogy az ember nem tud mindenre gondolni - annyi helyen kérik már el az adatait.

Nálunk is úgy derült ki, hogy már 2 ezret levontak sms-re - holott egyetlen sms-t sem kapott, mert nem használtuk-, hogy 2 év után ki kellett venni a számláról, így ránéztünk. Akkor ért a meglepetés... Aztán bementünk, másik számlacsomagra váltottunk és most már tényleg ingyenes az OTP Junior.

Ezeket azért írtam le, hogy a jövőben, ha pénzügyeidet intézed, akkor ne felejts el odafigyelni, rákérdezni dolgokra... Bár itt tudtad, hogy havi 400 ft, csak nem gondoltál rá, hogy ha nem használod, akkor is számolják...

(3-as,5-ös vagyok)

2016. febr. 14. 07:39
 16/17 anonim ***** válasza:
63%

Én pedig a 15:02-es hosszú választ író vagyok.

Tényleg jobb lenne ha gyakrabban küldenének, de sajnos ez nem jogi kategória, csak egyszerűen "jobb lenne".

Amúgy fiataloknak szóló számlacsomagok közül talán van jobb mint az FHB. Nem ismerem annyira a junior számlák piacát, de nem az FHB a piacvezető az biztos.

www.bankmonitor.hu ill. www.bankracio.hu oldalakon találhatsz jó kalkulátorokat, hogy melyik bank melyik számlája éri meg a legjobban neked.

2016. febr. 14. 12:50
 17/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Hasznosak voltak.
2016. febr. 14. 13:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!