Szerintetek normális ez a banki eljárás?
Van egy számlád, amire régiós összehasonlításban rengeteg költséget fizetsz. Hozzá kell tenni, hogy a bankadó előtt is nagyon drágák voltak a magyar bankok ilyen szempontból. Lehúzzák a pénzt, és egy kétezer forintos tartozásért naponta felhívogatnak, majd kb. két hónap múlva a már 3-4 ezer forintos tartozást odaadják behajtónak, aki nem mondja meg a cég nevét amely érdekében eljár, hiába kérdezel rá, úgy ejti ki a cégnevet, hogy ne értsd, egyébként direkt, hogy ne tudj rákeresni. A telefonszám tulajdonosa titkosítva van, tehát fogalmad sincs, hogy a bank kinek adta ki a személyes adataidat, valószínűleg nem egészen tisztességes társaságnak, mert egy tisztességes társaság nem titkolja a kilétét és a tulajdonosi hátterét.
Mire a behajtóhoz kerül ő addig húzza a dolgot, míg az ötszörösére duzzad az összeg, felszámol olyan költségeket, amelyeket nem részletez neked, mivel nem ismered a cég kilétét, ezért utána se tudsz járni, és utána a bank mindezt kifizetteti veled.
Tényleg jogos a havi 2-3000 forintos számlavezetési díj?
Számoljunk már utána. Van egy teljesen üres számlád, amelyen nincs pénzforgalom, tehát rá se kell nézni, éppen ezért véleményem szerint teljesen indokolatlan ez a horribilis összeg. (Mint már említettem a bankadó előtt is drága volt a bankolás.) Amennyiben egy bank rendelkezik 100 000 ügyféllel, ami a felnőtt lakosság 1,25%-a, tehát nem irreális, akkor abban az esetben, ha mindenkitől kétezer forintot szednek el havonta, az éves szinten 2 400 000, azaz kétmilliárd négyszázmillió forint. 2013-as adat, Magyarországon az összes banknál együttvéve dolgoztak 27 000-en, tehát egy bank mondjuk olyan kétezer alkalmazottal rendelkezik. A mezei banki alkalmazottak, akik a foglalkoztatottak nagy részét teszik ki, nem keresnek olyan jól, tehát csak ebből az összegből iszonyatos banki prémiumokat lehet fizetni a felső vezetőknek.
Arról még nem beszéltünk, hogy a legtöbb pitiáner párezer forintos tartozás, amely abból keletkezik, hogy az ügyfelek megfeledkeznek a bankszámlájukról, mire elér a behajtóig, addigra tizenezer forintos lesz, és a bank is jól jár vele nyilván, mert a többletköltség nem csak a behajtóhoz kerül.
Naponta háromszor felhív a bank, amíg nem adja ki a tartozást követelésbehajtó cégnek azzal a címszóval, hogy neki tájékoztatási kötelezettsége van feléd, holott nem azért hív, mert tájékoztatni szeretne, azt elég lenne havonta egyszer is hanem azért, hogy addig zaklasson, amíg ki nem perkálod a lét, mivel ezek a kis összegek gyakorlatilag behajthatatlanok.
Mindemellett szintén régiós összehasonlításban a magyar bankok adnak a legkevesebb kamatot az alapkamathoz képest már tizenegynéhány éve, tehát ez se tegnapelőtt kezdődött.
Tudom, hogy sokan azt mondják majd, hogy miért nem fizeti ki azt az ember azt a kevés pénzt de van, aki mondjuk ennyit sem tud nélkülözni, viszont különféle okok miatt muszáj bankszámlát tartania.
"Ha nincs pénzed kifizetni egy tartozást, ne csinálj magadnak tartozást."
Ide esküszöm banki megbízottak írnak. Kellett a számla, mert valamire jönnie kellett a diákhitelnek. Októberben volt még pénz a számlán, amit a diákhitelből hagytam ott. Decemberre elfogyott, januárra kiadták behajtónak 3800 forintos tartozással. Basszus minden évben ki volt fizetve eddig az összes pénz, most legelőször 1200 forintért hívogattak naponta háromszor úgy, hogy sokszor automata hívott fel, és kérte, hogy még én hívjam vissza őket. Ebből lett januárra 3800 forint. Tehát december 1200, semmi utalás semmi pénzforgalom semmi mozgás, január már 3800 plusz még amit a behajtó fog követelni. Aki szerint ez normális, az nem ebben a világban él.
Az a baj, hogy én ezt nem hiszem el. Munkámból kifolyólag rengeteg banknál rengeteg különböző folyószámlával volt dolgom. Sőt behajtós tartozással is nem eggyel. 1. A számlavezetési díjat így nem adja át behajtásra, főleg nem egy havit. Azért szokott várni 1-2 hónapot, hogy jön-e rá pénz vagy sem. Ha nem és nem jelentkezel, hogy akkor mi legyen, akkor átnyomja behajtónak és vagy lenullázza a számládat vagy meg is szüntetni. Valószínűleg az apróbb passzivitásod is erős szerepet játszott abban, hogy a bank átadta behajtónak. Ha beszéltél volna a bankkal és elmondod, hogy X napon belül kifizeted akkor nem lett volna gond. Nekem anno a K&H még levelet is küldött, hogy abban az estben ha X napon belül rendezem a díjat még a kamatot is eltüntetik, ha nem akkor megszüntetik a számlám és behajtják.
Szóval ülj le, tedd a szívedre a kezed és valld be, hogy hány hónap is volt az a számlavezetési díj? Már csak azért is érdekel a dolog, mert ha decemberben még jött rá diákhitel, akkor januárban is jönnie kellett. Tudom, hogyan utalnak, nekem is járt 4 félévig és öcsém is felvette. Ha pedig csak a diák hitel miatt kellett a számla, alapból nem jártál utána kellően a dolognak, ugyanis OTP-ben sokkal olcsóbban megúsztad volna a dolgot...
Jah és attól még, hogy itt az emberek nem a te álláspontodat tartják a helyesnek még nem banki bérencek.
"Szóval ülj le, tedd a szívedre a kezed és valld be, hogy hány hónap is volt az a számlavezetési díj?"
Egy összegben kapom a diákhitelt az őszi félévben októberben, a tavasziban pedig márciusban, méghozzá a hónap közepén. Megnéztem, október 15-én kaptam 250 000 forintot. Az addigi hátralékot leveszik egyből, tehát maximum csak a következő hónaptól merülhetnek fel újabb költségek, de mivel csak decemberben írtak, hogy hiányzik a számlavezetési díj, ezért nyilvánvaló, hogy a novemberi költségeket még le tudták vonni. Tehát de, egy hónapnyi tartozást küldtek el behajtónak méghozzá azért, mert ez marhajó biznisz nekik. Hiába nem hiszed el, attól még így van. Nézz utána mikor utalnak diákhitelt!
"Raiffeisen számlám van, mikor nyitottam 249ft havi díja volt, úgy hogy semmi nem ment rá, azóta eltelt jó pár év és jelenleg 380ft, nincsen rajta nagy vagyon, havonta is csak egy minimálbér környéki összeg megy rá."
Örülök neki, itt van a mostani kondíciós lista:
Ajánlom figyelmedbe a harmadik oldalt. Régen voltak olcsóbb számlák ám amióta nincsen pszáf, gyakorlatilag bármit megtehetnek a bankok, így az egekig növelhetik a díjakat, és filléres tartozásokat adhatnak át rosszhiszeműen behajtócégeknek. Erről próbáltam meg írni, de a magyar tényleg egy birka nép. Persze, biztosan én hazudok, amikor minden részletet elmondtam, persze biztosan én tévedek, én csináltam rosszul. Komolyan mondom bármit le lehet nyeletni az emberekkel.
Nem normális, hogy naponta hívogatnak 1200 forintos tartozásért és az sem, hogy 3800 forintos összeget átadnak behajtónak. Az sem normális, hogy olyan behajtócéggel szerződnek, amelyik nem hajlandó a cégnevét közölni. Nem, ezek abnormális dolgok. Ezek a számlakondíciók se tükrözik a szolgáltatás reális színvonalát. Mi kell még ahhoz, hogy a magyar ember felháborodjon?
Látom, benne van, csak már nem igényelhető.
599-ért lehet nyitni mindennapok 2 számlát, az sem egy horribilis összeg. A többi, a jól keresőknek éri meg, akkor meg nem is kell számlavezetési díjat fizetni, csak, ha nem teljesül az adott hónapban az ingyenesség feltétele.
Ezek lennének az "egekig növelt" díjak?
Persze, hogy amikor érkezik a számlára pénz, akkor már elengedi a számlavezetési díjat. Ad neked egy tízezrelék vagy egy ezrelék kamatot, és amit beraktál pénzt, azt 24-25%.os THM-mel hitelezi. Magyarul te kaptál kétezer forintot, mert kölcsönadtad a pénzed, ő nyert rajta hússzor annyit.
Számoljunk egy 24%-os THM-mel rendelkező, 500 000 forintos hitellel amelyet öt évre vesznek fel.
A képlet a következő (nem én találtam ki a képletet, pénzügyi tankönyvben van benne):
500 000*1,06^5 - [(1,06^5)-1/0,06]x=0
Ez a képlet az éves törlesztést számolja ki, ami ebben az esetben:
118 698 forint, tehát öt év alatt visszafizet a hitel felvevője (a hitel többek között a te bankbetétedből nyújtották) 593 490 forintot, ami az eredeti összeg 119%-a. Tehát a bank nyer 19%-ot.
Te ebből 150 000 forint tőkét nyújtottál, ez a teljes összeg 30%-a. A bank pedig cserébe elengedi neked azt az összeget, amit azért számol fel neked, mert te kölcsönadod a saját pénzedet, amiből ő tőkét tudott képezni. nekem nem tűnik olyan nagy üzletnek. Minél hosszabb a hitel futamideje, annál többet nyer a bank. Ha hat százalékos hitelt veszünk, és mondjuk 10 000 000 forintot húsz évre, akkor kb. 17 milliót fizetsz vissza.
"Tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy a bank nagyot kaszál a végrehajtónak átadott tartozásokon. Ezeket általában az összeg feléért-harmadáért veszi meg a végrehajtó a banktól, és ő kaszál rajta nagyot, nem a bank."
Csak előbb jól felsrófolják az összeget. Késedelmi kamat, késedelmi díj, ügyintézési díj, eljárási illeték, eljárási díj, könyvelési díj stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!