Ez mennyire általános/normális eljárás fogászaton?
A férjemnek fájdogált egy foga az utóbbi időben. Nekem is aktuális lenne egy fogkőleszedés, meg átnézést, hogy van-e esetleg lyukas fogam. De a fogkőleszedés mindenképp, mert elég gyorsan felgyűlik.
Mivel extrém módon félek a fogorvostól, olyan helyet választottunk, ahol állítólag nagyon kedvese, türelmesek és gyakorlatuk van a beszari páciensekkel.
Férjem ma kért időpontot és állítólag első alkalommal semmilyen beavatkozást nem végeznek el, hanem kötelező konzultáció/vizsgálat és panorámaröntgen van.
Nem bánom a röntgent se, de nem értem, hogy egy fogkőleszedést miért nem lehet azonnal, megelőző vizsgálatok nélkül megcsinálni, hiszen nem egy nagy beavatkozás.
Szakmailag mennyire megalapozott ez a hozzáállás? A fogászatról egymástól különálló helyekről is jó véleményeket olvastam, sokan ajánlották, de ez most kissé lehúzásnak tűnik így....
Legalábbis eddig úgy működött minden fogorvosnál, hogy 5 perc alatt körbenézett a számban, elmondta, ha látott eltérést, aztán megcsinálta a fogkőleszedést, homokfúvást. Az egyéb beavatkozásra pedig kérhettem új időpontot, ha vissza akartam még menni hozzá.
Amúgy komoly probléma nincs a fogainkkal, neki ugye fáj valamiért (talán nagyobb szuvasodás), én pedig 5 hónapja voltam fogorvosnál, akkor egy kezdődő lyukat látott, minden más szempontból rendben volt a fogsorom.
Sok helyen első alkalommal átnézik a fogainkat és panoráma röntgen az első, ahová én járok, ott is ez volt.
Azután vagy elvégzik azonnal ha sürgős, vagy adnak időpontot.
De azt nem értem, hogy egy fogkőleszedést miért nem azonnal megcsinálni? Miért kell ahhoz később, újra időpontot kérni?
Elvileg most csak beszélgetnek és röntgeneznek, körbenéznek, de nem nyúlnak semmilyen módon a foghoz.
Mivel be vagyok tojva, azért szoktam elsőként fogkőleszedést kérni, mert az még nem a "hentesmunka" kategória, de a fogorvost fel tudom mérni. Volt, aki nem volt szimpatikus, hiába végzett jó munkát, így nem mertem komolyabb beavatkozásra hozzá visszamenni.
Még alkérdésként: 10 éve már röntgennel megállapították (most a harmincas éveim elején járok), hogy az egyik alsó bölcsességfogam 90 fokban, koronával előrefelé nőtt ki. Már akkor azzal ijesztegettek, hogy hónapokon belül el fog szuvasodni és megőrülök a fájdalomtól. 10 év alatt ez még nem következett be. A fogaim kissé összetorlódtak, de ez csak minimális esztétikai hiba. A szájsebészettől nagy félek, így amíg nem okoz gondot, nem szeretném kivésetni ezt a fogat.
De a röntgen alapján tartok tőle, hogy erőltetni fogják itt is...
Nem erőltethetik, ha a fog egészséges, csak esztétikai okok miatt javasolhatják a bölcsességfog eltávolítását. :)
Az alap kérdésre visszatérve: nem mindenhol így csinálják, amikor én mentem először fogkőeltávolításra a mostani fogorvosomhoz fél perc alatt megmondta, hogy mit kell csinálni, majd 7-8 perc alatt végzett is a fogkővel. Utána megkérdezte, hogy szeretnék-e csináltatni panorámaröntgent, de mondta, hogy az plusz költség, nem muszáj megcsinálni.
Szerintem nyugodtan megmondhatod, hogy nem szeretnél röntgent csináltatni, csak a fogkövet szeretnéd eltávolíttatni.
Ez magánfogászat, tehát fizetni fogok érte. Ezért is gondoltam, hogy úgymond én szeretném beosztani az időmet, mert kétszer odamenni azért, ami egy alkalommal is beleférne - több idő.
De a válaszok alapján sok helyen csinálják így, akkor türelmes leszek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!