Jelzáloggal terhelt ingatlanra felvehető lakásvásárlási hitel?
Értem.
Azért kérdeztem mert van egy ház amin szabad felhasználású jelzálog hitel van. Az adós már vagy három éve nem fizetett, de még nincs árverezésen a ház. Ismerős az adós. Anyukám megvenné a házat, és azt beszélték az adóssal hogy megvenné hitel átválalással mivel az illető amúgy sem lakik benne, előbb utóbb úgy is viszi a bank. Anyu volt a saját bankjában de nem vállalhatja át a hitelt mert nem lakás hitel hanem szabad felhasználású, ezt még értem is illetve nem, na de azt nem hogy miért nem működhet úgy a dolog hogy anyu felvesz annyi lakás hitelt amennyi a tartozás, azt a bank egyből utalja a banknak és kész. De a bank azt mondja hogy ezt nem lehet. Ezek szerint azt az ingatlan csak kp-ben lehet megvenni? :o
Hitelátvállalással semmiképpen se vegye meg, hiszen az új lakáshitelek kamata általában alacsonyabb, mint a forintosított szab. felhasználásúaké.
A szituáció win-win-winnek tűnik, nem hinném, hogy egy hitelközvetítő segítségével ne tudnátok megoldani gyorsan. Ami fontos: a régi bankot ki kell fizetni, ennek a régi bank örülni fog. Alkudozni is meg lehet próbálni, hogy engedjen el valamennyi hitelt, ezt az adós csinálja. Menjen be: mondja meg, van vevője, engedjenek el pl. 20 százalékot, és akkor egyben kifizeti a hitelt. Lehet, hogy elutasítják, de nem veszít vele semmit.
Az új hitelnél figyelembe kell venni, hogy a lakásvásárláshoz legalább 20-25 százalék önerő is kell, vagy be kell vonni másik ingatlant is a fedezetbe. A hitelközvetítők azonban tudják, hogy kell ezt.
Attól óva intem édesanyádat, hogy ha a három éve nem törlesztő ismerősötök tartozása meghaladja a ház értékét, amire azért van sansz, ha ennyire f....sz, hogy semmit sem törleszt, akkor többet fizessen a házért, mint a forgalmi értéke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!