Van -e olyan lakáshitel amiben mind a 4 fő tényező fix?
A 4 fő tényező alatt a futamidő, törlesztőrészlet, fölvett és visszafizetett összeget értem.
Tehát olyan konstrukciót keresek ami teljesen kiszámítható, előre tudom mennyit fogok visszafizetni, mennyi hónapon át pontosan mekkora részletekkel!
Létezik ilyen? Ha igen hol, kinél?
A 2-es válaszolónak abban igaza van, hogy a jelenleg elérhető forint hitelek sem mind biztonságosak, hiszen ha most nem lefelé menne a jegybanki alapkamat, akkor bizony neked sem lenne ilyen stabil a havi részleted, hanem jelentősen mehetne akár felfele is. Az már csak egy érdekesség, hogy az utóbbi két évben jelentősen csökkent az alapkamat, a Te hiteled viszont nem ment lejjebb azért, mert a Te konstrukciód még nem "referencia árazású", így a bankod megteheti azt, hogy nem csökkent kamatot, pedig illene, viszont 6 havonta emelhet, ha majd felfelé megy az alapkamat.
A jelenlegi hitelek kamatképzése többféle lehet, ezért kell nagyon alaposan körülnézni, és nem aszerint választani, hogy hol a legalacsonyabb a havi részlet, hanem azt is nézni kell, hogy miért alacsony?
Unicreditnél van 15,20 éves teljesen fix lakáshitel, ahol a törlesztőrészlet, illetve a futamidő, és a tőke összeg is fix, forintban van nyilvántartva, egy kamatperiódus. Jelenleg ez valamivel drágább konstrukció, mint a piaci hitelek, ez a FIX kamat ára.
A lakástakarékpénztárak szintén teljesen fix kamatra adnak kölcsönt, az állami támogatás miatt, az a konstrukció nagyon kedvező. ERSTE-vel, OTP-vel vagyok kapcsolatba velük vannak tapasztalatok ilyen téren, szívesen írok privátba, ha érdekel.
Bocs nyaralni voltam 1 hétig.
Még az első oldal végiekre válaszolva.
Kb 1.5Milla önerőm van már most is, tudom hogy önerő nélkül nem szabad belevágni.
Mind a Fundamentának mind az OTP lakástakaréknak utánanéztem. Mindkettőnél lehet úgy is kötni szerződést, hogy a szerződéskötés után 72 órával a lejárati időkor esedékes teljes összeget és hitelt is föl lehet venni előre (ha már meg van a megvásárolandó lakás). Persze ilyenkor tulajdonképpen a jövőben esedékes állami támogatás összegét is "meghitelezik" amire plusz kamatot számolnak föl!
Ami nem tetszik bennük (mármint a lakástakarékokban). Bármelyik futamidőt néztem is meg, ha a teljes elérhető "kedvezményes" -nek nevezett hitelt fölveszi bárki akkor a hitelre fizetett kamat kb duplája amit a teljes futamidő alatt az állambácsi támogatásként (72k/év) hozzáad.
Tehát pl a 10 évesnél 720k-t ad az állam és a maximálisan fölvehető hitel visszafizetve 1.4k -val több. Azaz a lakástakarék pénztár a végén zsebre vágja amit az állam adott, sőt még rá is dupláz.
Mondjuk ha ezek a hitelek tényleg fix törlesztőrészlettel és futamidővel rendelkeznek, akkor a kockázatmentessége miatt még kedvezőnek is nevezhető.
Nem tudom, hol jártál utána a Fundamentának és az OTP lakáskasszának, de azok alapján, amiket leírtál sajnos az látszik, hogy egyáltalán nem vagy képben.
Egyrészt csak a Fundamenta ad áthidaló hitelt, ahol a teljes szerződéses összeget felveheted előre. Az azonnali áthidaló hitel kamata pl 6,5%, ennél alacsonyabb kamat csak azoknak jár, akiknek már legalább két éve van szerződése (egyéb feltételek is vannak, ezeket nem részletezem most). A hitelügyintézés átfutási ideje minimum 4-5 hét, de esetenként több is lehet.
Az OTP-ben válogathatsz az OTP bank hitelkínálatából, akár áthidaló jelleggel is használhatod ezeket a hiteleket a lakástakarék szerződésed mellé, de ettől még ezek nem lesznek áthidaló hitelek, mert más a működésük, más szabályok vonatkoznak rájuk. A hitelügyintézés az OTP-ben is több hét, mint ahogy az összes többi bankban is.
Az értékbecslés, a hitelbírálat folyamata kb 2-3 hét, ami után elkészül a kölcsönszerződés szövege. A szerződéstervezet átvétele után egy hét múlva lehet csak szerződni, ezt írja elő a Fair bank törvény 2015 február óta, ami egyetemlegesen vonatkozik minden bankra és még csak ez után következik a kölcsön- és zálogszerződés megkötése, majd a folyósítási feltételek teljesítése.
Amit leírtál az állami támogatásról a kamatokról, majd a hitelkamatokról, abból az látszik, hogy nem érted az összefüggéseket és a hitelek működését sem.
Javaslom, keress fel több szakembert (keress fel pl egy profi Fundamentás mobilbankárt és egy független hiteltanácsadó is). Bankoknál hiába érdeklődsz, ott nem fogsz átfogó képet kapni a hitelekről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!