EagleHUN kérdése:

Van -e olyan lakáshitel amiben mind a 4 fő tényező fix?

Figyelt kérdés

A 4 fő tényező alatt a futamidő, törlesztőrészlet, fölvett és visszafizetett összeget értem.

Tehát olyan konstrukciót keresek ami teljesen kiszámítható, előre tudom mennyit fogok visszafizetni, mennyi hónapon át pontosan mekkora részletekkel!

Létezik ilyen? Ha igen hol, kinél?

2015. jún. 4. 19:58
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

A 2-es válaszolónak abban igaza van, hogy a jelenleg elérhető forint hitelek sem mind biztonságosak, hiszen ha most nem lefelé menne a jegybanki alapkamat, akkor bizony neked sem lenne ilyen stabil a havi részleted, hanem jelentősen mehetne akár felfele is. Az már csak egy érdekesség, hogy az utóbbi két évben jelentősen csökkent az alapkamat, a Te hiteled viszont nem ment lejjebb azért, mert a Te konstrukciód még nem "referencia árazású", így a bankod megteheti azt, hogy nem csökkent kamatot, pedig illene, viszont 6 havonta emelhet, ha majd felfelé megy az alapkamat.

A jelenlegi hitelek kamatképzése többféle lehet, ezért kell nagyon alaposan körülnézni, és nem aszerint választani, hogy hol a legalacsonyabb a havi részlet, hanem azt is nézni kell, hogy miért alacsony?

2015. jún. 5. 13:44
 12/16 anonim ***** válasza:

Unicreditnél van 15,20 éves teljesen fix lakáshitel, ahol a törlesztőrészlet, illetve a futamidő, és a tőke összeg is fix, forintban van nyilvántartva, egy kamatperiódus. Jelenleg ez valamivel drágább konstrukció, mint a piaci hitelek, ez a FIX kamat ára.

A lakástakarékpénztárak szintén teljesen fix kamatra adnak kölcsönt, az állami támogatás miatt, az a konstrukció nagyon kedvező. ERSTE-vel, OTP-vel vagyok kapcsolatba velük vannak tapasztalatok ilyen téren, szívesen írok privátba, ha érdekel.

2015. jún. 7. 21:33
 13/16 A kérdező kommentje:

Bocs nyaralni voltam 1 hétig.

Még az első oldal végiekre válaszolva.

Kb 1.5Milla önerőm van már most is, tudom hogy önerő nélkül nem szabad belevágni.

Mind a Fundamentának mind az OTP lakástakaréknak utánanéztem. Mindkettőnél lehet úgy is kötni szerződést, hogy a szerződéskötés után 72 órával a lejárati időkor esedékes teljes összeget és hitelt is föl lehet venni előre (ha már meg van a megvásárolandó lakás). Persze ilyenkor tulajdonképpen a jövőben esedékes állami támogatás összegét is "meghitelezik" amire plusz kamatot számolnak föl!

Ami nem tetszik bennük (mármint a lakástakarékokban). Bármelyik futamidőt néztem is meg, ha a teljes elérhető "kedvezményes" -nek nevezett hitelt fölveszi bárki akkor a hitelre fizetett kamat kb duplája amit a teljes futamidő alatt az állambácsi támogatásként (72k/év) hozzáad.

Tehát pl a 10 évesnél 720k-t ad az állam és a maximálisan fölvehető hitel visszafizetve 1.4k -val több. Azaz a lakástakarék pénztár a végén zsebre vágja amit az állam adott, sőt még rá is dupláz.

Mondjuk ha ezek a hitelek tényleg fix törlesztőrészlettel és futamidővel rendelkeznek, akkor a kockázatmentessége miatt még kedvezőnek is nevezhető.

2015. jún. 14. 21:50
 14/16 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hol jártál utána a Fundamentának és az OTP lakáskasszának, de azok alapján, amiket leírtál sajnos az látszik, hogy egyáltalán nem vagy képben.

Egyrészt csak a Fundamenta ad áthidaló hitelt, ahol a teljes szerződéses összeget felveheted előre. Az azonnali áthidaló hitel kamata pl 6,5%, ennél alacsonyabb kamat csak azoknak jár, akiknek már legalább két éve van szerződése (egyéb feltételek is vannak, ezeket nem részletezem most). A hitelügyintézés átfutási ideje minimum 4-5 hét, de esetenként több is lehet.

Az OTP-ben válogathatsz az OTP bank hitelkínálatából, akár áthidaló jelleggel is használhatod ezeket a hiteleket a lakástakarék szerződésed mellé, de ettől még ezek nem lesznek áthidaló hitelek, mert más a működésük, más szabályok vonatkoznak rájuk. A hitelügyintézés az OTP-ben is több hét, mint ahogy az összes többi bankban is.

Az értékbecslés, a hitelbírálat folyamata kb 2-3 hét, ami után elkészül a kölcsönszerződés szövege. A szerződéstervezet átvétele után egy hét múlva lehet csak szerződni, ezt írja elő a Fair bank törvény 2015 február óta, ami egyetemlegesen vonatkozik minden bankra és még csak ez után következik a kölcsön- és zálogszerződés megkötése, majd a folyósítási feltételek teljesítése.

Amit leírtál az állami támogatásról a kamatokról, majd a hitelkamatokról, abból az látszik, hogy nem érted az összefüggéseket és a hitelek működését sem.

Javaslom, keress fel több szakembert (keress fel pl egy profi Fundamentás mobilbankárt és egy független hiteltanácsadó is). Bankoknál hiába érdeklődsz, ott nem fogsz átfogó képet kapni a hitelekről.

2015. jún. 15. 07:47
 15/16 A kérdező kommentje:
2015. jún. 25. 17:33
 16/16 anonim ***** válasza:
A bemásolt link nem hiteles forrás, miből gondolod, hogy mindent el kell hinni, amit a GYAK-on olvasol?:)
2015. jún. 25. 21:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.