BAR lista + lefelezett fizetés esetén mit lehet tenni?
Adott egy kb. 110 ezres nettó fizetés. Azonban van mellé 3 hitel is. Az egyiket ő maga törleszti, a másikat vonják csoportos beszedéssel. Ez utóbbi kb. havi 35 ezer Ft. Van a 3. hitel, amit egy behajtó cég megvett attól a cégtől, ahol ez korábban fel lett véve, így most feléjük van a tartozás. Ők azonban olyan magas törlesztőrészletet követelnek, hogy meg is felezték ezt a 110 ezer Ft-os fizut... /Ez is milyen szemétség már, hogy nemhogy megfelezik, de MEGVESZIK a tartozást!!! Tudom, hogy jogilag szabályos, de ez az emberi mocsokság legalja.../
Így a 110 ezres fizetésből lett 55 ezer, és ettől függetlenül továbbra is vonják a 2. számút, ami havi 35 ezer /az 1. számút, amit ő maga törleszt, most ne vegyük ide/. A hónap végére 110 ezer helyett csak HÚSZ ezret tud kivenni.
És természetesen BAR-listás az illető.
Mi a teendő ilyenkor? Valami kiút csak van... Nem rólam van szó egyébként.
Aki tud segíteni, annak nagyon megköszönném!
Mocsok dolog ez az előrehozott fogyasztás, meg a kamatok, fujj... Én csak az utat nem értem, amit követve ilyen helyzetbe jutnak az emberek. Bármit is vett hitelből, ha akkor nem volt pénze rá, miért gondolta, hogy ez - kölcsöntől függően - brutális kamatokkal megfejelve később bele fog férni?
De hogy valami hasznosat is próbáljak írni. Ha pl 200 ezret keresne az azért lenne jó, mert hamarabb kifizeti a tartozását. Körül kell nézni, hogy lehet-e ingóságok (autó, ékszer, a helyzethez mérten felesleges luxuscikkek) értékesítéséből pénzhez jutni, amivel csökkenthető a fennálló tartozás. Meg kell nézni, hogy van-e olyan ingatlan amit el lehet adni, akár kisebbe költözni. A család/rokonok segítségét kérni a tartozás visszafizetéséhez, amit utána valamilyen formába fokozatosan visszafizethetne nekik (vélhetően jobb kondíciókkal). Azt írod, hogy fix állása van. A helyében kiegészítő munkákat is vállalnék a szakmájában, vagy akár azon kívül is (pl.: takarítás).
A lényeg, hogy a tartozás csak akkor fog csökkenni, ha radikálisan másképp kezd el gondolkodni, tudatosan próbálja tervezni a pénzügyeit. Ne elégedjen meg azzal, hogy a behajtó éppen le tudja emelni a havi törlesztőket a számlájáról és még kajára is marad pár fillér. Könnyen lehet, hogy a jelenlegi törlesztések a kamatot sem fedezik, ami azt jelentheti hogy soha az életbe nem fogja tudni visszafizetni a tartozását jelen körülmények között. Tudatosan menjen elébe a dolgoknak, kérjen felvilágosítást, hogy hol mennyivel tartozik, van-e lehetőség előtörlesztésre, értse meg, hogy ez nem egy rossz álom ami reggelre elmúlik. Ha nem tesz ellene csak sokkal rosszabb lesz. Ilyen helyzetből kikecmeregni szerintem hosszadalmas és fájdalmas, rengeteg lemondással jár.
A 9-es és a 11-es válaszok viszonylag hasznosak voltak és igyekeztek segítőkészek lenni. /Nem csak annyi, hogy "növelni kell a bevételt"./
Köszönöm még egyszer!
Az az igazság, hogy az illető, akiről szó van, elég közel áll hozzám és én magam is szeretném, ha végre minél előbb megoldódna ez a probléma, mert ez így nagyon szörnyű. :((((
A nettó 200 ezres kereset nyilván nem volna rossz, de sajnos tény, hogy ahol ő lakik, ott tuti nem fog ilyen jövedelmű állást találni, mert Békés megyében az egyik legnagyobb a munkanélküliség aránya. Amúgy szerintem ha valaki Budapesten talál egy nettó 200 ezret fizető állást, már az is szép a mai világban, a magyar körülmények között. Nem kifogásnak akarom írni, de sajnos szinte halott ötlet ez a 200 ezres állás és ez tény. :(
A szakmájában plusz munkák illetve másodállás: itt erősen kérdés, hogy hogy érné meg jobban? Napi 6-8 órát még késő délután/éjszaka is ráhúzni valamikor éjfél körülig? Abban kb. fizikailag/idegileg tönkre is menne, mert 8 órát aludni nem tudna, bár erről már írtam.
Írtátok, hogy gazdag ismerőstől kérni, ingóságokat eladni, ingatlanra jelzáloghitelt felvenni. Gazdag ismerős sajnos nincs. Bár relatív, hogy mi számít gazdagnak. Olyan, akinek milliói vannak félretéve, tuti nincs sajnos. Viszont olyanok vannak a kollégái körében a bíróságon, akik 300 ezret keresnek, habár ők bírók és végrehajtók, sokkal magasabb pozícióban, mint ő.
Ha már szóba került a 200 ezres állás: a munkájában talán ő is el tudna jutni a 250-300 ezres keresetig, viszont mivel náluk be vannak táblázva a fizetések, hogy ki mennyit kereshet, ez főiskolához és életkorhoz kötött. A vele egy szobában lévő kolléganője pl. 300-at visz haza, na de ő 10 évvel idősebb nála és elvégzett egy főiskolát. Az éveket ugye nem lehet siettetni, viszont a főiskolát el lehet végezni, ez mondjuk igaz. Bár az is legalább 3-4 év legjobb esetben, mire befejezi /és akkor valóban kaphat ő is magasabb fizetést/, viszont addig sajnos éhen hal...
Ingatlan, autó. Kocsija nincs, mivel jogsija se, soha nem vezetett, így ez kilőve. A ház, amiben lakik, az pedig albérlet.
A történethez még az is hozzá tartozik, hogy ez a jelenlegi szörnyű helyzet nem évek óta áll fent, még mielőtt ezt gondolnátok. Egészen év végéig, kb. 2014. novemberéig nem volt semmi gáz. Egészen addig a fizetéséhez mindig is hozzáfért teljes egészében. Abból fizetgette is, amiket kellett és amellett még viszonylag normálisan meg is tudott élni.
Azonban van ez a 3. hitel, amiről a kérdésemben is írtam. Ez valahogy az évek során "elfelejtődött". Tudom, a tartozást mindig visszakövetelik, és fura is az ilyen, de tény: a cég részéről se nagyon jelentkeztek már mióta, hogy követelnék a pénzt, emiatt már ő maga is elfelejtette, hogy egyáltalán ez a hitele is létezik. És ekkor most novemberben jött derül égből a villámcsapás: a Cetelem /akiktől ezt a hitelt anno felvette/ eladta valami behajtó cégnek, akik se szó se beszéd attól a hónaptól le is felezték a fizetését... Próbált részletfizetést kérni, de kb. annyira magas törlesztőt követelnek, hogy ugyanott lenne vele, mint a fizetése felezésével.
Próbálta legalább azt megtudni, hogy mennyivel tartozik ezeknek a szemétládáknak, erre fel közlik vele: TELEFONON NEM ADHATNAK FELVILÁGOSÍTÁST, ÍRJON NEKIK LEVELET!!!!!!!!!!! Az ÉRINTETTNEK nem adhatnak felvilágosítást... Nagyon durva. :S :/ Mondták, hogy írjon nekik levelet. Oké, írt nekik levelet. Még januárban... Nem válaszoltak rá természetesen. Most jelenleg ott tartunk, hogy a héten megint hívta őket és mondták neki, hogy most szerdán telefonáljon rájuk és akkor valamit mondanak. Mindenesetre ez nonszensz, hogy nem elég, hogy más követeli a tartozást /akár törvényes, akár nem: ő már nem azoknak fizeti a tartozást, akiknek eredetileg tartozik és ez hatalmas emberi szemétség.../, de még azt se tudhatja meg, hogy mennyivel lóg. Pedig szerintem ezt jogában áll, ha már egyszer így kib.$znak vele...
Összehasonlításképpen: a másik hitelei közül, amiket eddig a fizetésfelezésig szépen fizetgetett, mikor felhívta őket, illetve írt nekik levelet, hogy mennyi még a hátralévő tartozása, ők szinte azonnal meg is mondták/írták neki, hogy mennyi az annyi. Ők képesek voltak rá.
Szóval ennyit erről a szemét mocsok behajtó cégről. Oké, a tartozást vissza kell fizetni, ezt jól tudom /és tudja ő is/, de azért menjenek már a kur\/a anyjukba, hogy: 1. Évek után a semmiből megjelenik egy MÁSIK cég, akiknek egyébként rohadtul nem is tartozik és azonnal lefelezik a fizetését, 2. Ha pedig nem feleznék, akkor meg olyan magas részletet követelnek, amivel kb. ugyanott van, 3. Telefonon nem adnak felvilágosítást a tartozásról, levélre meg b.$znak válaszolni és vicc, hogy januárban írt nekik és talán a héten fogja megtudni, mennyi az annyi... fél évbe telik MEGTUDNI!!!!!
Tudom, tartozás, visszafizetés, stb. Így működik. De azért egy határ legyen már. 3 indokot soroltam fel, ami miatt ha féreg, undorító, emberi selejt, sz.rházi mocskoknak nevezem őket, akkor szerintem elég hízelgően fogalmaztam...
Bocsi, hogy most kiadtam a mérgemet /természetesen nem rátok vagyok dühös, a félreértések elkerülése végett :D/, csak egyszerűen kinyílik a bicska a zsebemben, ha arra gondolok, hogy törvényesen létezhet ilyen...
Elnézést, ha hosszasan írtam le, de csak a tisztánlátás miatt. Szóval most ez a helyzet van és ez tart kb. november óta, tehát nem évek óta húzódó állapot ez, még mielőtt ezt hittétek volna. Na, és erre kéne nagyon valami mentőöv. :((((
Fizetésileg csak hosszú évek alatt tudna előrébb jutni a munkájában, a másodállás felemésztené az egészségét. De mondom, itt kérdés, hogy mi éri meg: napi 1-2 óra plusz, vagy egy 6-8 órát éjszakáig ráhúzni... utóbbit idegileg biztos nem lehet bírni hosszú távon. Amúgy ezt már csinálta kb. 15 éve, hogy volt egy mozis másodállása. Akkor kb. éjfélre ért haza, másnak pedig reggel bíróság. Na, annyira betett neki, hogy akkor jött elő a pánikbetegsége...
Autó, ház szintén kilőve.
Így az egyetlen megoldás tényleg valami jelzálog maradna. Ezen gondolkodtunk is amúgy. Annyit még leírok a végére, ha ez jelent valamit, hogy nekem van egy 1 milliót érő autóm és egy 14 milliós lakásom, amiket örököltem. Egyiken sincs semmi hitel és az én nevemen van mindkettő...
Illetve vannak még ilyen hitelek BAR listásoknak meg vannak ezek az adósságrendező hitelek. Vagy van a 300 ezret kereső kolléganője /és legjobb barátnője is egyben/, akivel egy szobában dolgoznak, ő nem BAR listás, habár van valami 10 milliós lakáshitele vagy micsoda.
Szóval ezekből kéne kihozni valami megoldást erre a nem rég óta, kb. fél éve húzódó problémára...
Na, itt a vége. Még egyszer bocsi, ha túl hosszú voltam és köszönet, ha végigolvassátok és esetleg még válaszolni is türelmesen fogtok! :)
A 200 ezres kereset csak egy példa volt. Példa arra, hogy miért kell minél több pénzt "beleölni" a tartozás kifizetésébe, és hogy miért nem jó ötlet a bevételeket eltitkolni. Tudom, hogy nagy a baj, de ha nem évek óta megy ez a dolog, lehetséges, hogy emberi léptékű tartozásról beszélünk. A legfontosabb az lenne, hogy a 3. hitelnél is kérj felvilágosítást a tartozás mértékéről és összetételéről, illetve arról, hogy a levont törlesztések pontosan hogyan oszlanak meg (kamat és tőketartozás között). A behajtócégek elég szemetek tudnak lenni, de ne hagyja magát és igenis írjon, menjen be személyesen, ha kell hetente hogy az információhoz jusson. Nem tudom mekkora a tartozás, ezért leírom újra amit már említettem: nehogy az legyen, hogy a levont törlesztők az adott hitel/hitelek kamatait sem fedezik, ugyanis akkor SOHA nem fogy el a tőketartozás, a kölcsönt nem fogja tudni visszafizetni. Elméletben a hitelek törlesztőrészlete tartalmaz tőke és kamatrészt is, de az annuitásos hitelnél is előbb inkább kamatot fizetsz, utána már tőkét is, és ez még a relatíve tisztességes bankhitel. Csak a jóég tudja, hogy milyen feltételeket írt alá, ezért érdemes tájékoztatást kérni, és átolvasni az összes vonatkozó hitelszerződését. Érdemes számolgatni, hogy a jelenlegi levonásokkal az egyes hitelek mennyi idő alatt törleszthetők vissza. Ezeket csak az összes feltétel/infó ismeretében lehet kiszámolni.
Az adósságrendező hitelt, vagy bármilyen más hitelt amivel a jelenlegi tartozásait kifizetheti nem ajánlanám. Átmenetileg könnyebbnek tűnhet a helyzet, de valójában hitelspirálba kerül.
Ha tudja, hogy mennyit vagy mennyivel többet kéne törlesztenie, lehet, hogy 0,5-1 év másodállással sokat segíthetne magán, és egy idő után már a törlesztő is kibírható lenne.
Ismétlem, ne vegyen fel hitelt, sem adósságrendezőt, se mást. Ne próbálja a jövedelmeit eltitkolni, hogy ne tudják levonni a tartozását. Nem lesz fájdalom mentes, vissza kell fizetnie a tartozását. Ha a jelenlegi jövedelme ehhez nem elég, valamilyen más forrást kell találni.
Esetleg elárulod, akár privátban, hogy kb mekkorák a tartozásai? Már amiről van információd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!