Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Ház készpénzre, vagy készpénz,...

Ház készpénzre, vagy készpénz, hitel befektetéssel variálva?

Figyelt kérdés

Kérdés egy példán keresztül:

Adott 17 millió kp. egy ingatlan vásárlásra és adott egy másik ingatlan befektetés gyanánt (kiadva albérletbe) fizetés kiegészítésként, adott átlag feletti havi bérjövedelem.

2 gyermekes család nagyobb lakást/házat keresne.

A vásárolni kívánt megfelelő ingatlan vételára 17 millió lenne, tehát felemésztené a vásárlás az összes készpénz tartalékot, de nem lenne szükség hitelre (a 17 millióban benne van minden költség, ügyvéd illeték, minimális felújítás stb!).

Helyes lenne e ha a vásárláshoz nem használnák fel a 17 millió kp.t hanem csak 10 milliót és a maradék 7 milliót lakáshitelből finanszíroznák a megmaradt 8 millióból 5 milliót befektetnének egy TBSZ számlára hosszú távra hozzáértő módon, a maradék 3 millió forintot pedig kp ban, bankszámlán, vagy esetleg könnyen hozzáférhető rövid lejáratú kincstárjegybe raknák. A fizetendő hitel törlesztő részletét a befektetésre használt ingatlan bérleti díjából terveznék finanszírozni. Mi a véleményetek egy ilyen projektről? Tehát lakás/ház kp.ra vagy befektetési szemlélettel kp.ra + némi hitel a fenti példa alapján?

2015. máj. 10. 20:59
 1/7 anonim ***** válasza:
Sokismeretlenes az egyenlet. Ez nem úgy működik, hogy egy gépbe betáplálod az adatokat, és az kiköpi, hogy mit kell tenni, és a végén úgy is lesz. Sok a bizonytalanság a történetben. Hitelből befektetni? Hát, sokféle vélemény van erről.. Ha kedvezően alakulnak a körülmények, jól jársz, ha nem, nem. Mint a devizahitelek... Te döntesz egyedül..
2015. máj. 10. 21:31
 2/7 anonim ***** válasza:

Hát nézd, a padlás kisöprést két gyerekkel én se tartom jó ötletnek, viszont a 7M Ft hitelt soknak tartom ebben az esetben. A TBSZ hozama, a bankbetét kamata most nem hoz annyit, mint amekkora lesz a lakáshitel kamata, így ez nem igazán jó üzlet.

Nem írtad, mennyiért van kiadva a másik lakás, de íme egy szerintem jó megoldás.:

Vegyetek fel pl 4M Ft hitelt 5 éves fixálással, 20 éves futamidővel, szerintem ennyi vésztartalék is elég lehet (Van olyan bank, ahol ez most 4,5%-on megoldható). A bérleti díjból indítsatok el két 57 hónapos 20.000Ft-os lakáskasszát, és ha még futja, lehet abból fizetni a részleteket is, ami így 25.306Ft lesz, de ha hozzá kell pótolni, az se hiszem, hogy gond lenne, hiszen azt írtad, jó a fizetésetek.

Ennek a megoldásnak az a szépsége, hogy a lakáskasszákra járó 30% állami támogatás teljes egészében kompenzálja a hitelkamatot, így olyan, mintha kamatmentes hitelt kapnátok, ráadásul még kamatkockázatot sem vállaltok, hiszen 5 évig minden fix és a hab a tortán, hogy 5 év múlva viszont lesz két tehermentes lakásotok.

2015. máj. 10. 21:36
 3/7 anonim ***** válasza:
bocsi, az kimaradt az előbbi leírásból, hogy az 5. év végén a két lakáskasszával a banki hitelt ki lehet fizetni, tehát az végtörlesztésre kerülne.
2015. máj. 10. 21:38
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat. Igen, a lakás kassza jó ötlet!

Annyit azért hozzá fűznék a TBSZ számlához és hozamához: mondjuk úgy, hogy én értenék valamelyest a befektetésekhez, tehát elviekben amit terveztem átlag évi 7% hozamot azt tudnám hozni, ami jelenleg szépen felülmúlná az 5-5,5 % körüli hitel THM .et. (A 7% ot szerény becsléssel értem el, akár kis szerencsével több is lehet)

2015. máj. 11. 15:12
 5/7 A kérdező kommentje:
Annyit biztosan látok, hogy az a verzió hogy totál lenullázzuk a tartalékot és inkább élünk hitel nélkül tuti nem játszik.(Nem lenne ésszerű és befektetői vénával el sem tudnám viseleni:)) Az asszony egyenlőre nem emésztette ill. nem értette meg igazán miért de majd dolgozom rajt:).
2015. máj. 11. 15:15
 6/7 anonim ***** válasza:

Mi úgy indultunk, hogy ház harmada (2,5M) önerő, többi (4,2)hitel. Később 6,2 Devizára kiváltva :-)) Nem kell ragozni,személyi kölcsönök kellettek már a törlesztőkre, stb. Hitelspirál, végül majdnem annyi tartozás, mint ami Neked adva lenne(17 M).

Majd "válságmenedzsment" és átlag feletti fizetések, külföldi munkával kb annyi, mint amiről Te szólsz most 5 év alatt (15-17M). A kisebb hitelek kilőve, a megtakarítások évről évre nőttek, tőkevédett és hozamgarantált bef alapba és likvidbe szétosztva 3 évig, de a hitel maradt párhuzamosan.

Most vettünk egy kisebb házat (3,5M), amibe sok fantázia van pályázatok kapcsán és fejlesztésekbe. 1 Milliós ráfordítással a rezsi feleződött.

Az eredetiből meg inkubátorház lett, kezdő válllakozóknak bérbeadva több évre elővásárlási szándékkal + most dolgozunk egy megyeszékhelyi lakáson közel féláron (1,5M) megszerezve, 0,5-0,8M ráfordítással későbbi bérbeadásra, vagy 60-80%-os értéknövekedéssel eladásra.

A teljes hitel összeget az új lakóingatlanunkon kívüli két ingatlan fedezi, míg a bérleti díjak a törlesztőrészletet kifedezik. Így a bérbeadás és eladás opció is "játszik".

Ilyen alapon én inkább azt mondom, hitelből ne akarj bérbeadni ingatlant, hanem inkább "oszd meg és uralkodj!"

A helyzeted megértem,hasonló a szemléletem és nálunk is elég szájba rágósan kell elmagyarázni egy-egy ilyen "projektet" páromnak, de végül rájön nem csak egy opció létezik :-)))

2015. máj. 12. 21:03
 7/7 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, bármennyire is értesz a TBSZ-hez, nem lehet a múltbéli hozamokat elvárni és azzal számolni a jövőben, mint ahogy a bérbe adott ingatlannál is érdemes azt is figyelembe venni, hogy lehetnek üres hónapok és lesz felújítási, karbantartási költség is.

A 4-5 éves lakáskasszák hozama 10% fölött van, ami fix és garantált, így számomra nem kérdés, mi lenne a jó stratégia.

2015. máj. 12. 21:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!