Miért vettek fel ennyien devizahitelt, ha a Fundamenta hitelénél nincs jobb?
2006-ban pl volt egy kamatcsökkentésük. Az 9 éve volt, nem 17.
A félreértés elkerülése végett: jó dolognak tartom a lakás-előtakarékosságot. De főleg nem a hitel, hanem a támogatott megtakarítási részét. Maga a hitel résznél jelenleg is lehet találni jobb feltételeket.
Most erre mit mondjak? Rossz az, aki rosszra gondol?
Igen, csökkentett kamatot a Fundamenta. Az áthidaló kölcsönét. Mert az kvázi piaci kamatozású. De én most a lakáskölcsönre gondoltam, annál biztos, hogy nincs jobb.
Én az egészet egyben tartom jónak, mert az igazi előnyeit szerintem így lehet kihasználni. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a bankok vajon mivel tudták elcsábítani az embereket? Kinek érte meg jobban 10,12, 15 százalékos kamatra felvenni hitelt? Nem értem.
A kamatok mértékét már nem tudnám megmondani, hogy voltak akkoriban, de azért elég sok cikk is jelent meg ezzel kapcsolatban, hogy a meglévő forinthitelt is érdemes lehet átváltani devizára. Én speciel konkrétan emlékszem 2004-ben egy Figyelős több oldalas cikkre ezzel kapcsolatban. Az árfolyam ingadozást megemlítették veszélyként ugyan, de "múltbeli" ( amik persze sosem mérvadók) adatok alapján nem feltételezték, hogy ekkora különbség lenne majd a 5- 10 év múltán.
Akkoriban azért sokat számított ha valaki fele annyi összegre fizetett mondjuk a fizetésének felét havonta, míg így másfélszer annyihoz juthatott szabad felhasználásban havi 10-15 -el kevesebbért, az akkori árfolyamok alapján.
Magunk példájából kiindulva, a 4,2 millióra fizetett 45 ezer helyett lett 6,2-re 33.000 Ft a havi törlesztés kezdetekben nem "csak kamat" akcióban. ami megint csak vonzó volt sokaknak, hogy x évig még annyit se kellett fizetni, ha olyan akciós ajánlatot választott. ( Azon felül, hogy szinte csak annuitásos hitelek voltak a piacon )
Akkoriban mi is fontolgattuk a Fundamentát. Hasonló volt a hiteldíj mutatója mint a devizahiteleknek, viszont az első öt év a gyűjtögetésről szólt.
A devizahitelből azonnal meg tudtuk valósítani elképzelésünket, a Fundamentával viszont csak 5 év várakozás után tudtuk volna.
Nem volt szerencsés egy rókát választani reklám arcnak, aki hírhedt tolvaj és csaló.
Tény, hogy a Raiffeisen bank reklámja is gyanút ébresztett, de sajnos nem eléggé. "csak az ingatlan értéke számít" lásd: [link]
A devizahiteleket jó nevű, nagy múltú bankok ajánlották, akikről sosem feltételeztük, hogy -akár szándékosan, akár szakmai hibák sora miatt- kárt fognak okozni nekünk. Ezek olyan bankok voltak, akikre szívesen rábízta az ember a pénzét korábban, érdemes volt kikérni a véleményüket a pénzügyi döntések előtt. Ők is melegen ajánlották a devizahitel konstrukciókat.
Viccelődtünk is, hogy a következő népszavazáskor Svájcra szavazunk, mert onnan több támogatást kapunk, mint itthonról, ugyanis a szerződéskötést megelőző 1 évben 16%-ot javult a forint a svájci frankhoz képest. Tehát Péter -a barátom-, aki korábban adósodott el devizában mint én, 16% árfolyamelőnyhöz jutott. Később persze kiderült, hogy az devizahitelben csak annyi a svájci frank, mint mackósajtban a brummogás. Támogatási szándék sincs a hátterében, viszont van spekuláció, és szerencsejáték.
Kiderült, hogy a devizahitelezés mögött olyan fogadások, derivatív ügyletek történtek, ami hozzájárult a forint akkori erősödéshez és későbbi gyengüléséhez, tehát Péter barátom 16% árfolyamnyereségéhez -akaratlanul- azzal járultam hozzá hogy magam is beléptem a devizahiteles játékba.
Olyan ez mintha egy piramisjátékot építettek volna rá a pénzrendszerre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!