Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Öröklés ügyében kérdeznék....

Öröklés ügyében kérdeznék. Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés
Nos szeptember 26 elhunyt édesapám. Élettársi kapcsolatban élt egy nővel. A személyes holmijain kívül (könyvek,ruhák) egy Suzuki volt a nevén,200 E Ft értékben. Semmi más. Ezt én örököltem,a temetését én fizettem. Az önkormányzat felvette a leltárt az autóról. A héten kaptam meg levelet a közjegyzőtől,amiben fel van tüntetve 1.700.000 Ft tartozás is! Erről nem is tudtam. Ilyenkor mi van? Ezt honnan tudja a közjegyző? Mi a teendő,én ezt nem tudom kifizetni,és nem is akarom..
2014. dec. 30. 13:27
 1/8 anonim ***** válasza:
31%
ha nincs kiskorú gyereked le tudsz mondani a teljes örökségről ez esetben az autóról is és a tartozásról is. Én így tudom.
2014. dec. 30. 13:44
 2/8 A kérdező kommentje:
De van egy 6 éves lányom. A közjegyző megküldte a határozatot,plusz egy csekket a díjáról. Oké,ezt kifizetem. Viszont hagyatéki tárgyalásról szó sincs..
2014. dec. 30. 13:52
 3/8 anonim ***** válasza:
88%

A közjegyző minden esetben utána jár, hogy az elhunytnak mennyi vagyona és mennyi adóssága van. Azért kell sokszor fél évet is várni a hagyatéki tárgyalásra, mert a közjegyző felé lehet jelezni ha valaki tartozást követel Pl: elmaradt villanyszámla vagy gázszámla esetében a megfelelő szervek is kérhetik a tartozás kiegyenlítését.(ez csak egy példa)

Mivel te vagy az elhunyt édesapád után az egyenesági rokon, így mindent te örökölsz. (élettárs nem, csak akkor ha van végrendelet)

Közjegyzőnek kötelessége téged mint egyedüli örököst tájékoztatni az elhunyt teljes vagyonának összegéről, a teljes tartozási összegről, és a közjegyzői díjról.

Tartozást is örökölhető a hagyaték erejéig. Ez azt jelenti, hogy a te esetedben van 200 ezer forint örökölt vagyon, a tartozás 1.700.000, akkor a nyereséges 200 ezret levonják a tartozásból, és a többi a követelőzőé marad. Az adósság alól úgy lehet „megmenekülni", hogy az örökös vagy még az örökhagyó életében lemond az öröklésről, vagy az örökhagyó halálát követően visszautasítja az örökséget.Ez a lemondás vagy közjegyző előtt közokiratban, vagy ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott okiratban történhet. A hagyatéki tárgyaláson az egyébként öröklésre jogosult a közjegyző előtt az örökséget visszautasíthatja, ha nem kíván örökölni. Minden egyes öröklésre jogosultnak külön kell az örökség visszautasításáról nyilatkoznia. Amennyiben öröklésre jogosult nem marad, akkor a magyar állam örököl.

2014. dec. 30. 13:55
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszi ez világos. Még egy kérdés: a közjegyző tárgyalás nélkül hozta meg a határozatot. Ha lemondok az örökségemről,akkor nem kell a tartozást sem kifizetnem? Ennek mi a menete?
2014. dec. 30. 14:07
 5/8 A kérdező kommentje:
Szóval ha lemondok az autóról,nem fognak utána piszkálni?
2014. dec. 30. 14:10
 6/8 anonim ***** válasza:
76%

Azt írtad most kaptad meg a közjegyzőtől a levelet. Mivel a közjegyzői díjat mindig előre kell fizetni, így amíg ki nem fizeted a közjegyzői díjat nincs kitűzve hagyatéki tárgyalás. Annak mindenképpen kell lennie, hiszen a közjegyzőnek nem csak írásban de szóban is informálnia kell téged, és alá is kell írnod pár nyomtatványt. A közjegyzői díj fizetése után kapni fogsz időpontot a hagyatéki tárgyalásra. De ahogy korábban is leírtam, visszautasíthatod az örökséget, és ezáltal a tartozást is.

Mit tehetsz?

1. kifizeted a közjegyzői díjat (ezt amúgy is kell, mert ez az összeg nem képezi az örökséget)

megvárod míg meglesz a tárgyalás időpontja, és a tárgyaláson kijelented, hogy visszautasítod az örökséget. Ilyenkor a közjegyző a megfelelő lemondó nyilatkozatot előkészíti, aláírod, majd vársz a végzésre amiben tájékoztatnak az örökség teljes lemondásáról. Ez hosszú idő

2. elehetsz egy ügyvédhez, és kérheted, hogy írjon visszautasító nyilatkozatot az örökségről. Ezt a nyilatkozatot elküldöd a közjegyzőnek, hogy csatolja a hagyatéki végzéshez. A közjegyző ennek tudatában elintézi a többit.

3. Nem várod meg a hagyatéki tárgyalás időpontját, hanem szépen bemész a közjegyzőhöz, és elmondod neki, hogy te nem tartasz igényt az örökségre. A közjegyző ha nincs más dolga akkor akár ott helyben tud intézkedni, vagy ennek tudatában ad időpontot neked, ahol mindent megoldódik majd.

Ha visszautasítod az örökséget, akkor soha nem zaklathat senki a tartozás miatt. Akkor soha nem kell 1 forintot sem fizetni belőle.

De mint írtam a közjegyzői díj összege az nem az örökség része, azt mindenképpen rendezned kell.

(én személy szerint a 3-as verziót csinálnám meg először. Ha a közjegyző arrogáns, vagy nem segítőkész, akkor felkeresnék egy ügyvédet)

2014. dec. 30. 14:20
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

javítok:

2. Elmehetsz egy ügyvédhez.....

2014. dec. 30. 14:21
 8/8 A kérdező kommentje:
Hú,ez igen. Nagyon nagyon szépen köszönöm a válaszodat. (Válaszotokat) Rendes emberek vagytok.. :) Majd intézek valamit.. Mégegyszer köszönöm.
2014. dec. 30. 14:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!