Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Lejárt a 8 éves Fundamenta...

Kkomeus kérdése:

Lejárt a 8 éves Fundamenta megtakarításom? - Mi a teendőm?

Figyelt kérdés
2006-ban kötöttem a 8 éves Fundamenta megtakarítást, ami elvileg még a régi rendszerben, tehát szabad felhasználású, ebben a hónapban járt le. 5000 Ft-ot fizettem egy hónapban. Az lenne a kérdésem, hogy mi a teendőm? Mit takar az állami támogatás? Köszönöm!

2014. szept. 24. 09:14
 1/10 anonim ***** válasza:

A 8 év alatt befizetett teljes tőkére jár némi kamat (módozat függő, 1, vagy 3%) és jár 30% állami támogatás.

A megtakarítási részt felveheted szabadon, de ha a teljes szerződéses összeget szeretnéd a hitelrésszel együtt, akkor már igazolni kell lakáscélt.

2014. szept. 24. 11:26
 2/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Akkor ha jól értem, az állami támogatás a hiteligényléssel együtt jár. Tehát akkor kapom meg, ha igénylem a hitel is?

2014. szept. 24. 13:20
 3/10 anonim ***** válasza:
Hitel nélkül is jár ha igazolód, hogy lakáscélra fordítod
2014. szept. 24. 14:55
 4/10 anonim ***** válasza:
3. Elnéztem, ha 8 ev után szabadfelhasználásúvá alakul akkor azt csinálsz vele amit akarsz. A hozzá kapcsolódó hitelhez valószínű igazolnod kell a lakáscélt.
2014. szept. 24. 14:58
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! :)
2014. szept. 24. 15:54
 6/10 anonim ***** válasza:

1-es vagyok, nem jól értelmezted a válaszom, megpróbálom pontosabban, részletesebben leírni.

Ha letelt a 8 év, akkor a teljes megtakarítást a támogatással együtt felveheted szabad felhasználásra.

Amennyiben a kedvezményes hitelrészt is kéred, kell lakáscélt igazolni még a megtakarítási részre is.

2014. szept. 24. 18:38
 7/10 A kérdező kommentje:
Ez jó hír :) Köszönöm, sokat segítettetek! :)
2014. szept. 25. 08:51
 8/10 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező! Mivel a te számlád még a törvénymódosítás előtt nyílt, így abban az esetben, ha a lakáskölcsönt nem igényled, a megtakarításod betéti kamattal és állami támogatással együtt akár szabadon is felhasználható, lakáscélú felhasználás igazolása nélkül.

Ha már megkaptad a kiutalási értesítőt, az abban található nyilatkozatot a megfelelő helyen be x-elve küldd vissza postán, a levélben szereplő visszaküldési határidőn belül. A kiutalási időszak 3 hónap, ami a levél küldésének dátumával már elindult. Figyelj a határidőre, mert ha ebből kicsúszol, akkor újabb értesítőt nem kapsz, nyilatkozat hiányában pedig a Fundamenta nem fogja önhatalmúlag eldönteni, hogy kölcsönt is akarsz- igényelni, vagy sem, így ha kicsúszol a határidőből, ún újrabesorolást kell kérned, magyarul neked kell kérned az újbóli kiutalást. Ilyen esetben újraindul a 3 hónapos kiutalási időszak.

2014. szept. 25. 10:37
 9/10 anonim ***** válasza:
És hogy mi az az állami támogatás: egy vissza nem térítendő segítség az állam részéről, mely a befizetéseidnek 30%-át, de évente maximum 72 000 forintot tesz , ki számlánként. Ezt ma már szerencsére nem lehet szabadon elherdálni, a törvénymódosítás óta nyitott számlákra csak akkor jár, ha arra használja fel valaki, amire kitalálták.
2014. szept. 25. 10:41
 10/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm! :) Akkor várom a levelüket, hogy intézkedni tudjak :)
2014. szept. 26. 09:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!