Svájci frankos személyi kölcsönt vettem fel 2007-ben 850000 forintot. Idén lejárt volna,17ezerrel fizettem havonta, de 1200000 lett a tartozás. Ezért még 7 évig kell fizetnem 27ezret. Van rá esély, hogy mégsem kell fizetnem eddig?
Orbán Viktor helyében széjjel csapnék azon bankok között, akik egy devizában-, vagy deviza alapon- nyújtott hitelre nem a kiválasztott devizára irányadó alapkamatot alkalmazzák.
Van árfolyamkockázat, és van kamatkockázat. Egyik szemem sír, a másik nevet.
Az bank pedig azt szeretné, hogy fizess 3,5 milliót 0,85-ért.
"Mert Ő megérdemli."
Három felé lehet bontani a sumákolást.
1. árfolyamkockázat
2. egyoldalú kamatemelés
3. árfolyamrés
A 2, 3 pontok miatt már sok esetben lettek -részlegesen, vagy teljes egészében- semmisek a kölcsönszerződések a bíróságokon. Most az állam egy huszárvágással megpróbálja kigyomlálni ezeket a pontokat, de ez csak a jéghegy csúcsa.
Az első pontra kell jobban koncentrálni, mert a továbbiakban a 2, 3 pont miatt a jövőben már nem lehet semmissé tenni az egész szerződést, ha a bank vissza fogja fizetni a tisztességtelenül levont összegeket.
Az első pontra már vannak -sajnos még- nem jogerős ítéletek, ahol a bíróság az árfolyamkockázat korlátlan áthárítását tisztességtelennek mondta ki.
Szerintem e tekintetben a megtévesztés joghelyeit kellene vizsgálni - a keresetem be van adva a bíróságra-, mások szerint a jó erkölcsbe ütközést, megint mások szerint az uzsorázást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!