Van valahol a neten kalkulátor arról, hogy mennyit kapnak
vissza a devizahitelesek a bankoktól az új törvény
alapján?
Szerintem ilyen kalkulátor soha nem fog készülni. Ahhoz annyi adatot, időpontot kellene megadni, hogy képtelenség.
2014. júl. 9. 13:16
A bankok fogják kiszámolni, de még van 90 napjuk rá. Elég bonyolult számítás, és minden szerződésnél egyedi, nem lehet egy sima kalkulátorral elintézni.
2014. júl. 9. 13:45
3/17 A kérdező kommentje:
Csak, tudjátok, azért gondoltam, mert a tévében már tettek közzé példát, asszem vmi olyasmi volt, hogy 2007-ben felvett 8 milliós CHF hitel, 10 évre - ez esetben kb 1 millió jár vissza. Csak nagyjából nyilván, nem fillérre pontosan...
Kalkulátor nem fog készülni, mert minden szerződés egyedi, komplex számítást igényel. Attól is függ, hogy lakáshitel volt, vagy szabad felhasználású,autóhitel. Hány éves futamidő volt, mennyi volt a befizetett összeg, az adott bank mekkora árfolyamrést alkalmazott, mekkora kamatemeléseket. Az adott kamattal hány évig fizetted a hitelt, stb. Szóval komplex számítás. Érdemes előkeresni a szerződést, mellékleteit, és a banki értesítőket, hogy tudd mekkora kamatemelések voltak a banknál, és mikor, milyen törlesztőrészlet/főleg a kamatként elszámolt deviza összeg/ változások.
2014. júl. 9. 15:13
Egyelőre csak azt szavazták meg, hogy kiknek és miért.
Most a bankok perbe fogják az államot.
Közben az állam kitalál egy külön törvényt az elszámolás módjára.
Az őszi önkormányzati választásokig le akarják bonyolítani a törvényalkotási fázist, de elszámolás csak a választások után várható. A remény hal meg utoljára.
2014. júl. 9. 16:09
6/17 A kérdező kommentje:
Ennek szerintem semmi köze az önkormányzatokhoz, minden szavazó tudja, hogy nem a polgármesterek meg a jegyzők szavaznak a parlamentben a devizahitelekről. Annak, hogy megszavazzák mondjuk Tarlóst, semmi köze nincs a bankok által fizetendő visszatérítéshez.
Ezt én nem így látom. Amennyiben kedvező döntéseket hoznak a devizahitelesek részére és esetleg pénzt is látnak, akkor a kormánypártok népszerűséget,kvázi szavazókat nyernek meg. Az önkormányzati választásokon pedig ennek következtében többen tehetik az X-et a kormányzópárt jelöltjei mellé.
2014. júl. 10. 11:04
Ez a "megmentés" is a kampány része.
2014. júl. 10. 13:19
Nézz körül a bankmonitoron, vagy a pénzcentrumon, emlékezetem szerint ott írtak erről, talán kalkulátort is találsz.
Egyébként nem értek egyet ezzel a törvénnyel, különösképpen azért nem, mert általánosít és olyan pénzintézeteket is érint, akik nem jártak el szabálytalanul. Ilyenek például a takszövök. Ők a kiutalt hiteleket ugyanúgy svájci frankban vették fel, tehát ők pontosan ugyanannyi árfolyamkülönbséggel tartoznak, mint nekik az ügyfelek. Vagyis erre a kifizetésre ők most igazságtalanul fizetnek rá. És gyanítom, nem ők az egyetlen bankcsoport, akik így jártak.
Igazat adok annak, aki úgy érzi, ez csak kampányfogás. Sajnos abba nem gondol bele senki, hogy ez hosszútávon mekkora károkat fog okozni az országnak. Bankok nélkül bedől a gazdaság, tehát nem okos dolog ellenük hangolni a közvéleményt.
2014. júl. 11. 08:23
10/17 A kérdező kommentje:
Köszi, megnézem az ajánlott oldalakat (végre egy használható információ...). A bankokat azért nem kell félteni, sose kellett, ők abból élnek, hogy mások pénzével ügyeskednek, úgy viselkednek, mint állam az államban, visszaélve a helyzetükkel. Én még sose láttam éhező bankárt, vagy kilakoltatott bankárcsemetét mások levetett ruhájában Xbox meg hasonlók nélkül, vagy 3 műszakban a tescóban pénztároskodó bankárfeleséget, bébiszitter, prada szerkó és bejárónők hada nélkül... és természetesen nem az egyszerű alkalmazottakra gondolok. Konkétan én egy osztrák banknál vagyok, nem hinném, hogy olyan árfolyamon veszik az eurót, mint én, vagy hogy egyáltalában veszik az eurót... vagy hogy a szájuktól fogják elvenni falatot, ha kivételesen őket szívatják és nem ők engem. Na de ez már nagyon off, bocsi.
Kapcsolódó kérdések: