Jól gondolom h a barátomat illetné a pénz?
nem vagyok nagyon otthon ebben a témában de megpróbálom elmagyarázni.
szóval a barátom amikor megszületett a szülei nyitottak neki egy számlát amire folyamatosan ment a pénz. benne volt h míg be nem tölti a 18at addig az apja kezeli a számlát.
csakhogy betöltötte és az apjáék magukra költötték a pénzt, pedig az a barátomat illette volna aki pl fizethette volna belőle tanulmányai egy részét:)
anyát kérdeztem h jól gondolom e h a saját fiukat átverték? és mondta anya h van ilyen persze h a gyereknek 18 éves korukig gyüjtögetik a pénzt.
a barátomnak hiába mondom h az az ő pénze lett volna, telebeszélték a szülei a fejét h attól h az ő nevén van nem őt illeti a pénz. a szülőknek habzsidözsi van a barátom meg egy gyárba gürcöl mert szinte semmi pénzt nem adnak neki. teljesen felháborodtam ezen.
szóval létezik az én elgondolásom h a gyereknek számlát nyitnak h majd könnyebben tudjon belevágni a nagyvilágban? vagy tényleg a szülöket illette a pénz?
írhattad volna pontosabban a kérdést...
Akinek a nevén a számla azé a zsé alapból, DE ha van meghatalmazása másnak hozzá akkor az is vehet ki pénzt (illetve MINDENT csinálhat a számlával kivéve meg nem szüntetheti). Na mármost ha jól értem akkor a pénzt kivette vki és a szülők elköltötték. Ez kétféleképpen fordulhat elő:
1. a gyerekkel 'bementek' és levetették vele a pénzt
2. ők mentek be és volt meghatalmazásuk
akárhogy is, a bank tuti legálisan adta ki a pénzt olyannak akinek volt jogköre hozzá. Az hogy utánna mi lett a pénzel...
ja, amúgy csak gyerek nevére én sosem nyitnék számlát születéskor (ill. sohasem). Bármi van amíg nincs 18 csak gyámhatósági engedéllyel lehet levenni pénzt róla és csak a gyereknek a nevére lehet venni valamit. Ha megszorul a család akkor sem lehet másra költeni a pénzt.
Ha meg elmúlt 18 és nem úgy viselkedik/költené el a pénzt (pl drogra) ahogy a szülő szeretné akkor SEMMIT nem tud a szülő tenni hogy megakadályozza azt.
most olvasom h rosszul irtam. mert most h végig gondolom leesett h vagy két hónappal a 18. szülinapja előtt vették le a pénzt. az apja mert neki volt valami felhatalmazása igen.
de 18 után az apja már nem nyúlhat a számlához.
nah értem mostmár. kellemetlen ez:s
szeptembertől megy egyetemre:)
am ő nagyon rendes fiú. megdolgozik a pénzért. ugyanis a szülei hiába tehetősek kaján kívül meg h a számlákat kifizetik mást nem kap. vagyis még a teloját is magának fizeti, meg ruhát is magának kell vennie. meg minden egyebet amire szüksége van.
kiskorú számlájával nem rendelkezik a szülő. kiskorúnak nem nyithat közös számlát senki
kiskorúnak nyitott számlán nem lehet meghatalmazása a senkinek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!