Az államkincstarban ha vettem kincstárjegyet pár hete azt fel tudom törni veszteség nélkül és új másik állampapirba fektetni vagy nem?
"""""""akkor a tavalyit érdemes lesz átiratnom 5 évesre. De akkor kedvezőbb lesz a kamatadó így is 3 év után hogyha kivenném?""""""""""
Akkor írasd át, ha amúgy is bemész valamiért. Pl. jövőre, ha nyitsz egy új TBSZ-t, akkor ezt is meghosszabbítod. Az a lényeg, hogy a váltás éve után következő 3. év végéig ne felejtsd el. 2016 dec 31-ig
A kamatadó 3 év alatt 22% 3-5 év között 16% 5 év végén nulla visszamenőleg. Egho nulla végig. De ha 3 évest váltasz és elfelejted meghosszabbítani 5 évesre, mielőtt elérné a 3 évet, akkor a meglévő állományod onnantól kezdve kikerül a TBSZ-ről és onnantól kezdve 22% al adózik, de az előtte 3 évet 16%al adózza.
"""""""De akkor kedvezőbb lesz a kamatadó így is 3 év után hogyha kivenném?""""""
Igen, tök mindegy.
WBKINCSTÁR hozzáférésed van? Érdemes kérni amúgy. Kényelem szempontjából.
És ha van pénzed a bankban és ha van hitelkártyád a bankban és ha ebből a pénzből akarsz venni akármilyen állampapírt, akkor érdemes hitelkártyával venni. Jobban megéri így venni állampapírt, mintha egyéb formában veszed.
vehetsz állampapírt úgy is, hogy hitelkártyával ill. bankkártyával fizetsz. van terminál a kincstári fiókokban.
a legcélszerűbb viszont úgy venni, hogy a WEBKINCSTÁR-on keresztül veszed meg hitelkártyára és arra a számlára amelyikre szántad. TBSZ vagy nemTBSZ-re. Ennek nem lesz költségvonzata, de pl. visszatérítést is fizet némelyik bank (KendH). Aztán a vétel után kiegyenlíted a hitelkártyádat a számládról.
van egy videós anyag, ami lépésről lépesre megmutatja a WEBKINCSTÁR használatát-
itt a video:
csak az első használat a nehéz.
én úgy csináltam először, hogy beléptem a webkincstárba és felhívtam az ügyfélszolgálatot (telekincstár, olyan is van) és rávezetett az ügyfélszolgálatos. Most már profin kezelem.
Ahhoz hogy legyen webtincskárod és teletincskárod, kérni kell a fiókban személyesen és azonnal megadják a kódokat és jelszavakat ingyen. és már csinálhatod is. Díjmentes amúgy.
""""""""Meg mikor a tbszről kérdezem mondja olvassa el a tájékoztatót.""""""""""
Nem lehet mindenkinek oktatást tartani, gondolj bele. Elég bonyolult, de meg lehet tanulni apránként.
MÁS:
A TBSZ futamidejének 3. évének végén, lehetőséged van kivenni egy részét a pénzednek. Ekkor a kivett rész a 3 éves TBSZ kamatadójával kerül hozzád. és a maradékot, amit nem vettél ki, viheted tovább és amikor 5 éves lesz a TBSZ, nulla adóval kiveheted.
étel után kiegyenlíted a hitelkártyádat a számládról.
jav:
étel után kiegyenlíted a hitelkártyádat a bank számládról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!