Diákhitel. Megéri vagy nem?
Az államira jóval nehezebb bekerülni és ugye itthon kell utána maradni 10 évig.
A diákhitel ugyan nem egy vészes törlesztőrészlettel,de évtizedekig elkísérhet.
Lehet BÁRMI hátrányom a diákhiteles megoldásból?
18/F
Ahogy az előző is írta rosszul tudod, nem kell 10 évig itthon maradnod. Így szól valójában:
A suli elvégzésétől számított 20 éven belül le kell dolgoznod Magyarországon azt az időt, amit a felsőoktatásban töltöttél. Magyarul ha 5 évet jártál egyetemre és 24 évesen végezted el, akkor 44 éves korodig (akár 39-44 éves korod között is) 5 évet Magyarországon kell dolgoznod, különben visszafizettetik veled a képzésed árát.
A diákhitel lehet jó is! De nem kroatisztika-altajisztika szakon, meg történelem-magyar tanári szakon. Olyan szakra vedd fel, ahol minél biztosabb az elhelyezkedésed.
Akik gondban voltak/vannak a diákhitel visszafizetésével, azok többnyire alacsony (kezdő)fizetéssel helyezkedtek el és azt képzelték hogy a minimális törlesztőt elég fizetniük. Csak ilyennek találkoztam eddig.
Ha az egyetem elvégzése utáni 3-5 évben szerinted 150 ezer körül, vagy kevesebbet fogsz keresni, akkor lehet gondod az elején azzal, hogy "nem akar csökkenni a hitel", meg "rossz dolog a diákhitel".
Én az akkor lehetséges maximumot, 200 ezer/félévet vettem fel 10 félévre (2 millió) és érdekes módon kevesebb mint 2 év alatt sikerült az egészet visszafizetnem. A 2 millió forint diákhitelemet visszafizettem kevesebb, mint 2 év alatt! Hogy?
A bevételeim egyetem után 250 ezerre rúgtak 1 hónapban és egyszerűen annyit csináltam, hogy havi 100-110 ezret törlesztettem a diákhitelből, tehát áldozatot hoztam és a fizetésem harmadát-felét majdnem 2 évig a diákhitelbe raktam. Egyébként én is még így is a felvett 2 millióra 2,5 milliót fizettem vissza.
Szóval még egyszer. A "trükk": Keressél sokat diploma után egyből (minimum 150 ezret, de inkább 200 ezertől) és ne sajnálj kb. 2 évig havi 100 ezret betörleszteni a diákhitelbe.
Én pénzügy-számvitelre jártam és összejött a dolog. Azt gondolom aki mérnök, informatikus, fizikus, vagy gazdasági területen végez, annak teljesen reális alternatíva a diákhitel. Nem nehéz belegondolni, hogy mennyit kereshetsz később és abba sem, hogy melyik szakra járva lehetsz ambiciózus a jövendőbeli fizetéseddel kapcsolatban és hol nem.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Így már világosabb a dolog.
Pszichológiát szeretnék tanulni,szóval hatalmas fizetésre nem hiszem hogy számíthatok eleinte.(ha eljutok odáig)
Itt most megint két dolgot kell nézni.
Melyik diákhitelt vennéd fel? Mert ha a tandíjat akarod belőle fizetni, akkor a Diákhitel 2-t fogod. Annak a kamata meg csak 2%. A Diákhitel 1-nek (ami meg megélhetésre, kajára, kolira, utazásra, stb-re van) meg 7,5%.
Szóval ha a tandíjra valót veszed fel, akkor meg még kevesebb aggódni valód van. Hiszen szinte nem is kamatozik a hiteled és közel annyit kell visszafizetned, amennyit felvettél, nem többet. :)
Diákhitelből maximum 1 félévet vegyél fel, menj ki belőle szünetben külföldre, ha már úgyis az a terved.
Szezonális munkából tudod fedezni az egész évedet államilag támogatott képzésen, vagy ha levelezőn csinálod, akkor még több időt tudsz kint lenni és bedolgozni magad, mindamellett, hogy így viszont nem gond, ha költségtérítésen vagy sem és 0 időt köt a hallgatói szerződésed az itthoni munkára vonatkozólag. Emellett a nyelvvizsgával sem kell kínlódnod, vagy épp jobban fejleszted a nyelvet és lesz 3-5 év előnyöd azokhoz képest, akik most úgy képzelik, mint Te, hogy majd lediplomázok és kimegyek...
Én felvettem, de már visszagondolva megbántam. Ha akkor bele merek vágni még nyelv nélkül is, akkor fejem se fájt volna, meg húztam volna az anno osztatlan 4 éves képzést 7-8 évig sikertelenül.
Én így oldottam meg, most már az utolsó félévemet járom és nem csúsztam el egy félévet sem, mint anno a diákhitellel, itthon nyűglődve azelőtt.
Tandíjra nem venném fel. Ha nem sikerült bekerülni, akkor miért egyértelmű, hogy az elvégzés olyan egyszerű lesz?
Megélhetésre: Erre mit lehet mondani?
A kamat ami extra költség... Persze ha 2milliót veszel fel akkor majd fizethetsz vissza 3+, de a kamat ami extra költség.
Aki korrektül elvégez egy értelmes egyetemet, utólag már 1millióért nem vállalna 2-3 év nyomorgást.
16:
Felveszel 2 millió forintot, amit mondjuk 7 év alatt fizetsz vissza, 30 éves korodra.
A eset, Diákhitel 2: A kamat 2%. Ez esetben visszafizetsz 2 millió 280 ezer forintot.
B eset, Diákhitel 1: A kamat 7,5%. Ez esetben visszafizetsz 3 millió 50 ezer forintot.
Ugye hogy mennyit számít a kamat? (Tudom hogy már az egyetem alatt is kamatozik, de az nem változtat a lényegen, hogy azzal nem számoltam; sőt az pont hogy még növelné a különbséget még jobban).
Attól függ milyen szakra mész, ha valami büfészakra akkor ne vedd fel.
Én olyasmit tanulok , amivel nagyon sok lehetőségem van , így marhára megéri, nem terhelem a szüleimet stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!