Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Párommal több, mint 1 éve...

Párommal több, mint 1 éve családi házat vettünk fel hitellel, ha külön válnánk mi lesz így a házzal és a hitellel?

Figyelt kérdés

Nem vagyunk házasok, de lehet elválnak az útjaink akkor viszont nekem nem kell a ház ami fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok. Neki van saját jövedelme, nekem nincs a hitel felvételekor sem volt vagyis nem tudom így mennyire vagyok benne ebben a hitelben (hogy megkapjuk úgymond élettársi kapcsolatban kellett lennünk) az ő szülei lettek az adóstársak, ha ő nem fizetne akkor tőlük vonják le azt az összeget emiatt nekik bankot kellett váltaniuk.

Milyen lépések vannak ha én leakarok mondani a javamról? Lehet olyat kezdeményezni, hogy fizesse ki nekem a ház felét miután felbecsülték az értékét? Vagy olyan, hogy fizesse vissza azt a pénzt amit én fizettem a házba? Számlákkal és egyéb papírokkal ezt bizonyítani tudom.

2013. dec. 26. 18:43
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
73%
Élettárs az akik bemennek a hivatalba és erről hivatalosa nyilatkoznak, azoknak a házassághoz hasonló jogaik lesznek, de akik összeköltöznek mint a kutyák aztán annak mondják magukat arra nem vonatkozik.
2013. dec. 26. 20:51
 12/20 anonim ***** válasza:
60%
Jogilag ti csak két ember vagytok. A kérdés hogy mi van a tulajdoni lapon, és a hitelszerződésen. Itt nincs vagyon megosztás, ez nem egy válás. Ha nem vagy rajta a földtulajdoni lapon, akkor egy hosszú(és elég kilátástalan) pereskedés elé nézel. Vettél valakinek egy házat.
2013. dec. 26. 22:40
 13/20 anonim ***** válasza:
72%
"hogy megkapjuk úgymond élettársi kapcsolatban kellett lennünk"
2013. dec. 26. 22:50
 14/20 A kérdező kommentje:

Tulajdoni lapon és a szerződésen is fel vagyok tüntetve, hogy fele-fele arányban vagyok én is tulajdonos.

De mivel nekem jelenleg nincs jövedelmem és akkoriban sem volt mikor hitelt vettünk fel akkor a banknál nem lehet kérvényezni a szerződés módosítást? Hogy pl én lemondok az én javamról?

2013. dec. 27. 08:31
 15/20 anonim ***** válasza:

nem

a bank nem megy bele, hogy az eddigi 4 személyi fedezet helyett 3 legyen.

nemfizetés esetén bárkitől inkasszózhat a bank: nő, te, nő szülei és a vagyonuk

el kell adni a lakást és felezni kell. ha nem teszi meg, akkor is a tied a fele, ha elmész. ki is adhatod albérletbe cigányoknak - no akkor eladja

2013. dec. 27. 19:47
 16/20 anonim ***** válasza:
vegyen fel 2,5 milliót a szüleivel és adják neked, te lelépsz, és imádkozol, hogy törlesszék végig a lakást. ha kifut a hitel, tulajdonba lép a nő
2013. dec. 27. 19:50
 17/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Bár nem értem, hogy az én szüleimnek mi köze ehhez mert az ő (férfi)szülei a kezesek.
2013. dec. 28. 10:17
 18/20 anonim ***** válasza:
Jaaa, te vagy a nő? Jó nő vagy? Járjunk.
2013. dec. 28. 10:28
 19/20 anonim ***** válasza:
74%

Nem akarlak leminősíteni, de nagyon szomorú, hogy ennyire nem vagy tisztában ezekkel és mégis belementél.

Bár, a magyarok pénzügyi ismeretei kb. ilyenek.

Tényleg nem bántásból mondom, ha hiszed, ha nem.

Amit leírtál abból kb. tudod mi jön le?

Te nem akarsz fizetni hiteltörlesztést, mert nincs jövedelmed, meg amúgy sem, mert neked köszi nem kell.

A ház nem kell, de az értékének felét fizesse ki neked.

Utána intézze úgy a dolgait ahogy akarja.

Na ilyen azért nincs.

Hogy kinek milyen jövedelme van, az a hitelbírálatnál számít. Onnantól fogva már nem. Szerződés van, jogszabályok vannak. Ennyi.

Úgymond élettársi kapcsolatot a jog nem ismer. A bank sem.

Házasok vagytok, élettársi kapcsolatban vagytok vagy idegenek vagytok. Ennyi.

A földhivatali tulajdoni lap szerepel, hogy az ingatlannak ki milyen részben tulajdonosa.

Ami azon van, az számít, az hiteles. Más nem létezik.

A bankkal kötött hitelszerződésben ami szerepel, az a hivatalos. A többi az csak irreleváns körülmény, aminek semmilyen jogi vonatkozása nincs.

Ha a hitelszerződésben nem szerepelsz nem vagy adós.

A leírtakból arra következtetek, hogy csak a férfi az adós, a szülei meg az adóstársak.

Így tőled semmit sem követelhet a bank.

Milyen különválásról beszélsz? Meg értékbecslésről? Meg fizessen ki?

Nincs különválás, hiszen nem is vagytok jogilag együtt. (Házasság, élettársi viszony.)

Van egy közös tulajdonotok. Jelen esetben egy ingatlan. Velem is lehetne közös tulajdonod. Bárkivel lehet.

Az ingatlan vásárlásnál a te nevedre került az ingatlan egy része.

Te eladhatod a saját részed (de így senki meg nem fogja venni, az biztos). Eladhatjátok együtt is.

Ilyenkor a vételár arányos része a tiéd.

Belefizettél a házba? Ez így értelmezhetetlen.

Mármint a vételárba? De hiszen a neveden is van a ház arányos részben, nem?

Amennyit belefizettél annyi tulajdoni hányadod van.

Vagy bútorokra gondolsz, berendezésre?

Ami a tiéd, viheted.

Felújításra gondolsz? (csempézés, stb...)

Na ez bonyolultabb. Ha a tiéd is, a saját házadra is fordítottad a pénz.

Az eladásnál viszont az ingatlant adod el.

Megegyezhettek, hogy a másik tulajdonos (a férfi) valamennyit ad neked, kompenzálni ezt.

Viszont nem kötelező neki és őszintén szólva miért is adna?

A közös házatokba lett fordítva a pénz. Nyilván ő is adott bele.

Ha pl. szépen ki lett csempézve, talán drágábban tudjátok eladni és több pénz kaptok.

De valahol te is érzed, hogy irreális amit elvársz.

Ne haragudj, de azt érzem, hogy te azt szeretnéd, hogy kötelezettséged nulla legyen. Fizetned ne kelljen. Ő fizessen ki téged (persze nem úgy hogy eladjátok együtt a közöst) és még fizessen azért is mert neked költséged volt azzal az ingatlannal ami a tiéd is.

Ha az ő házába ölted volna a pénzt, akkor még megérteném, bár jogilag akkor is nagyon nehéz és hosszadalmas hercehurca lenne.

Kicsit leírnád pontosabban hogy mire gondolsz? Hátha úgy konkrétabb választ tudunk adni.

2013. dec. 28. 13:23
 20/20 anonim ***** válasza:
74%

Előző vagyok.

A szerződés módosításos felvetésedre előbb nem reagáltam.

Egy szerződést miért kellene módosítani azért, mert változás állt be a körülményeidben?

Persze a bank ha akarja belemehet, közös megegyezéssel, ha minden fél hozzájárul lehet módosítani, természetesen.

De a bank soha bele nem megy.

Egyébként tényleg nem világos, hogy te is benne vagy-e a hitlelszerződésben.

Egy későbbi kommentedet olvasva, most már tényleg nem egyértelmű.

Nem hiheted komolyan, hogy amiatt módosítja a bank a szerződést mert neked nincs jövedelmed!

Ez tudod mi lenne? Nem tudok törleszteni, engedjék el a hitelt, mert hát nincs jövedelmem és kész.

Vajon ha ez így menne, hány millió ember lépné meg azonnal?

Ha négy embertől követelhet a bank, miért engedné ki csak úgy az egyiket?

Teljesen ésszerűtlen lépés lenne a részéről.

A házassági vagyonközösség, vagyonmegosztás jogintézményeket pedig ne keverjük ide! Nagyon más téma.

Egyébként nem vagyok jogász. Természetes, hogy nem mindenki az, de azért bizonyos ismeretekkel rendelkezni illene.

Aki meg banki ügyletbe, adásvételi ügyletbe belemegy, annak pedig nem illene, hanem a saját érdekében minimum, hogy értenie kellene.

Utánaolvasni, ha szükséges ügyvéddel konzultálni.

2013. dec. 28. 13:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!