Mit jelent a jegybanki alapkamat? Most csokkentette ezt a kamatot az MNB. Ez mit jelent? Pozitiv vagy negativ dolog?
nekem pozitív, mert ft hitelem van és csökken a kamatom.
Akinek megtakarítása van és bankbetétbe helyezné, annak negatív, mert kevesebb kamatot kap a megtakarítására...
Az első vagyok.
Miért mondtam butaságot, ill. féligazságot? :)
Ha valaki érti az alapkamat jelentőségét, akkor tudja, hogy az a gazdaság egyik motorja (lehet). Ha alacsonyabb az alapkamat, nem éri meg betéteket gyűjteni a bankoknak, a betéteseknek viszont nem éri meg betétbe tartani a pénzt. A pénz viszont keresi a helyét, így a gazdaságba vándorol befektetés ill. hitelezés formájában.
Példa.
Ha magas az alapkamat, a vállalkozó elodázza a fejlesztéseket, mert csak drágán kap hitelt. Ha kisebb a hitelkamat, megéri beruházni (vállalkozást indítani) és ez összegészében növeli a gazdaságot (nő a kibocsátás, új munkahelyek)
Alacsony kamatnál nem éri meg betétben tartani a magánszemélyeknek a pénzt, inkább elköltik, és ez szintén gazd. növekedést okozhat. (igaz, h ennek inflációs hatása is van, de gazd növ. nincs infláció nélkül)
Az infláció fékentartására kell úgy egyensúlyozni a jegybanki alapkamattal, hogy teljesüljön az infl. cél, de még ne fékezze a hitelezést a túlságosan nagy kamat.
Magyarország problémáját a gazdasági növekedés oldja meg, ennek egyik (de csak sajna a kisebb) katalizátora az alapkamat csökkenése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!