Kié a jegybanki alapkamat?
A kérdés összetett. A ker.bankok a Jegybanktól kapnak hitelt, amiért az alapkamatot fizetik. Ez az államhoz kerül?
A másik fele a kérdésnek: Ki helyezi el azt a pénzt a jegybankba, amire a jegybank fizeti az alapkamatot? másként, hogy kerül a jegybankhoz az a pénz, amire felszámolja az alapkamatot, amikor a kereskedelmi bankoknak tovább adja.
Remélem érthetően írtam.
1. Nem. A jegybankhoz.
2. A jegybankban lévő pénz az ország tulajdona, amelyet a jegybank kezel. A jegybank felelőssége, hogy ezt úgy használja fel, hogy az az ország pénzügyi stabilitását, fizetőeszközének értékmegőrzését szolgálja (intervenciós alap). A jegybank bocsátja ki a fizetőeszközt (bankjegyek), hitelez (ker. bankok számára), és ezekért kamatjövedelemre tesz szert, amely a jegybank tőkéjét növeli. Ugyanakkor
Bocs, véletlenül elküldtem.
Ugyanakkor a jegybank pénze az állam tulajdona, mint ahogy a jegybank maga is az állam tulajdonában van.
Nagyon szűken ennyi, de itt a részleteknek is utána olvashatsz:
Köszi! Amit viszont én így nem látok át pontosan, miért mondják az amerikai közgazdászok, hogy az USA kamatot fizet a FED-nek, miközben maga is kibocsáthatná a fizetőeszközt, ami után így nem kellene "bankároknak" fizetnie.
Ez nem így van Magyarországon is? Hiszen a tartalék (ráta) után a magyar állam fizeti meg a kamatot. És nem a kereskedelmi bankok.
Mert a FED magántulajdonban van, nem nehéz kitalálni, hogy kinek a tulajdonában.
Megpróbált az USA is megszabadulni ettől a "gazdától", de pár elnök meggyilkolása után letett róla.
Miért nem gyilkoltatja le a FED tulajdonosait?
Az csak néhány 100 ember lenne. Tobbet ők sem esznek mint más. Ténylegesen nem kerül sokba a tarásuk.
Amit adnak cserébe:
At usa lakossága azt gondolhatja hogy a FED végtelenűl gazdag.
Így a dollárt nyugottan betehetik a bankokba, vissza is fogják kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!