Mi a véleményetek az árfolyamgátról?

Én nem javaslom. Ahogy az előző hozzászóló írta, ha párhuzamosan van valami befektetési lehetőség jó lehet, de ez nem megoldás arra, ha valaki amiatt akar belépni mert nem tudja fizetni jelenleg. Ettől hatékonyabb megoldásnak de sokkal drasztikusabbnak azt tartom - ahogy mi is csináltuk- hogy növeltük a bevételi forrásokat,- erre a legalkalmasabb a külföldi munka jelenleg-, de legalább már elérünk oda hogy jövőre vissza legyen tolva az egész összeg, ami az eredetileg felvett közel duplája.
Mivel CHF alapú, így abban azért reménykedek, hogy ezt hamarabb sikerüljön megcsinálni, - de mindenképp azelőtt-, hogy népszavazásra kerüljön Svájcban az árfolyam korlátozás feloldása. Aki most lép be és közben jövőre Svájcban megszűnik az árfolyam korlátozás nehogy oda kerüljön, hogy 3 év múltán, visszaállva piaci árfolyamra a tőketartozása a tavalyelőtti nyári 1 Euro=1 CHF árfolyammal ketyegjen tovább.. azaz 305Ft/CHF legyen jelen állapot szerint, mert akkor nemcsak hogy plusz forint hitelt kapott a nyakába amit nem fizethet előbb vissza,mint az időközben elszabadult devizahitel tőkéjét,de közben az is megint ugrott pár milliót pluszba,amíg ő lerögzítette magát. Tehát még hátrébb került,mint most van. Persze ez így csak fikció, de veszélyként mehet egy Swotba nyugodtan..

Én is ezen dilemáztam.. Osztottam szoroztam és azt kell mondjam, hogy szerintem egy nagy csapda. Hogy miért?
először is, azoknak sajnos nem jelent megoldást akik azért kérik mert már nem tudják fizetni a részleteket, mivel (ahogy már fentebb is írták mások) a felszabadult összeget tulajdonképpen be kell fektetni, hogy majd a 4 év lejárta után vissza lehessen forgatni a tőketartozásba, hogy csökkenjenek majd a részletek. (itt fontos figyelembe venni, hogy LTP takarékosságot a lakáshitelekbe lehet vissza törleszteni, a szabadfelhasználásúba sajnos nem)
no de.., amit sok ember figyelmét elkerüli az az, hogy hiába engedi el az állam 2017-ig a kamatokat és kezelési költséget, kvázi csak a tőke kerül a gyűjtőszámlára forintban, ha annak a kamata az egeket verdesi, ráadásul nem tervezhető, mert a kérdésemre, hogy hány százalákos kamatozású azt válaszolták, hogy azt sajnos előre nem lehet tudni, jelenleg 11-12% (megjegyzem bankfüggő ez is). A gyűjtőszámlán keletkezett hitelt, nem lehet előre kifizetni, csak és kizárólag akkor ha az eredeti devizatartozás ki lett egyenlítve. Mit jelent ez? azt, hogy gyakorlatilag kapsz egy miniális összeget a nyakadba, amitől kvázi nem tudsz megszabadulni, és többet fizetsz ki utána a kamatokkal mint amennyit elengedtek ez alatt a négy év alatt. arról meg nem is beszélve, hogy a különbözet amit az árfolyangát eredményezett nem szabadul fel, nem kerülhet be a családi költségvetésbe, mivel félre kell tenni azért, hogy majd 4 év múlva vissza lehessen törleszteni a tartozásba..., csupán azért, hogy ugyanannyira csökkenjen a részlet, mint árfolyamgát nélkül.
számszerűsítve.., múlt héten voltam a bankban érdeklődni..
most 250-en számolom
jelenleg 120 ezer a törlesztőm, az árfolyamgáttal lenne 85 körül, 4 év után 138000!! Ha a félre rakott pénzemet "fialtatom" akkor 4 év elteltével annyival csökkentené a részletemet, mintha be sem léptem volna sz árfolyamgátba (tehát lenne 120 ezer, és nem 138) így nem szabadul fel pénzem ezalatt a 4 év alatt, hisz nem költhetem el, mert egyik napról a másikra 85-ről 138-ra emelkedett törlesztőt képtelenség kifizetni... Na de ha nem költhetem el, akkor minek kérjem az árfolyamgátat? Hogy négy év múlva legyeen egy 650 ezer forintos másik hitelem, amit a hitelemből fennmaradó 11 évig havi 18 ezres törlesztéssel nyöghetem vissza. Számoljuk csak ki, hogy mennyit fizetek rá vissza?? arról nem is beszélve, hogy esélyesen meg sem tudok tőle szabadulni, hisz csak akkor végtörleszthetném ha már kifizettem az összes devizatartozásomat. egyszóval ez az árfolyamgát egy hatalmas nagy csapda..
Egyetlen egy dolog miatt gondolkodnék még rajta..., ha tényleg elszabadul a frank és 270 főlé megy, akkor azt az állam átvállalja.., igaz csak 2017-ig, utána meg úgyis menne mindenem a levesbe.. szóval ha belépek és 270 fölé megy a frank akkor csak 4 év után megy mindenem a levesbe, ha meg nem megy fölé akkor meg csinálok magamnak egy bazi nagy tartozást (650 ezer forint miatt)
szóval, azért gondolkodjon el rajta mindenki..., nagyon meg vagyunk lőve..:-((
sajnos egyre inkább elvagyok én is keseredve, hisz bármikor elveszíthetek mindent.., és úgy érzem csak dobom ki ezt a rengeteg pénzt az ablakon.., a tőketartozásom meg nemhogy csökkenne, folyamatosan nő.
és még egy fontos dolog.., ha valaki aláírja az árfolyamgátas szerződést, onnantól kezdve nem támadhatja a bankot semmivel (ha esetleg elindulna egy tömeges pereskedés a bankok ellen, sosem lehet tudni mi lesz még)
(mondjuk akinek olyan hitele van, hogy még csak a kamatokat fizeti és tőkét egyáltalán nem, na azoknak megéri, hisz akkor semmi nem kerül a gyűjtőszámlára)
Szerintem a legdurvább kikötés az árfolyamgát szerződésben az hogy lemondasz a megtámadás jogáról ( Ptk. 236. §(4)).
Lemondasz mind a módosítás mind az eredeti szerződés megtámadásáról - bármilyen körülmények között - ameddig az fennáll.
Tehát pl. a bank 6 év múlva - mivel egyoldalúan módosíthatja a szerződést - 10-szeresére felemeli a tőkét, de te mégsem támadhatod meg, mivel erről a jogodról lemondtál.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!