23 éves vagyok, és szeretnék saját lakást vásárolni lakáshitel segítségével. Hogyan kezdjek hozzá a megvalósításhoz?
A kérdező kommentje:
Az albérlettől sok minden elriaszt:
- az albérleti díj ugyanannyi mint egy törlesztőrészlet
Én ezt már sokszor kiszámoltam és nem igaz. Sőt, sokkal olcsóbb általában. Főleg, ha belekalkulálod, hogy az albérletben ha bármi elromlik (csőtörés, beépített gépek, bojler, stb..) azt nem te fizeted.
- a tulajdonos kedvére járkálhat a lakásban a tudtom nélkül
???? DEHOGY járkálhat. Be sem teheti a lábát, ha te nem engeded be! A valóságban magánlaksértés, rendőrrel vitetheted el ha megteszi! És ez nem vicc!
- nem érezhetem otthon magam
Ez csak valami berögzült tudat, majd leküzdöd.
- ha az albérletet nem fizetem, ugyanúgy utcára kerülök
Az lehet, de ha megszorulsz anyagilag akkor akkor tudsz olcsóbba menni, esetleg egyezkedni a főbérlővel. Míg ha a banknak nem fizetsz 3 hónap után úgy felmondja a hitelt, mint a szél és te millikat buksz a lakáson felül!
"És az a lakás sose lesz az enyém"
És?! Ez ilyen begyöpösödött szoci magyar agyrém, hogy mindenkinek lakás kell. Tisztán az anyagi oldalát kell nézni a dolognak. Az én esetemben pl. 20 év albérlet vs 20 éves lakáshitelfizetés azt jelenti, hogy 20 év albérlet után ha akarom KP-ra megvehetném azt a lakást, amit hitelre kéne és közben 20 évig nagyon mobilis voltam.
"Amúgy biztosnak tartom az állásomat, 2012. szeptembere óta állok munkaviszonyban. "
Hajajjajajaja, lesz itt még pár pofon az élettől mire belejössz :)
jövedelmed érkezzen bankszámlára, ha Bp-en szeretnél vásárolni, akkor legalább 20%, de inkább 25% önerőd legyen, ha vidéken tervezel vásárlást, akkor legalább 30% önerő lenne reális...
Ha nincs önerő, akkor lehetőség van kiváltani pótingatlannal.
Hol szeretnél vásárolni és mekkora hitelt szeretnél felvenni? Vételár mennyi lenne?
Én most töltöttem a 26-ot, mi párommal jövőre tervezzük hogy ha összejön akkor belevágunk. Ha nem vagyok indiszkrét, Neked mennyi a havi fizetésed? Mennyi önerővel rendelkezel?
Mi jövőre kb 20-25%-al, meg még 20% munkáltatói hitellel...
Érdemes átgondolni, egymagam nem mernék belevágni, kettőnknek 350e ft-os fizetése van juttatásokkal együtt, csak így merem... És az még majd kiderül hogy kapunk-e hitelt egyátalán.
Kérdező!
23 vagy. Ha jól sejtem, egyelőre szingli. Mekkora lakást akarsz venni? Ha nagyot veszel, és úgy alakul, hogy nem találod meg életed párját, mit kezdesz vele? Ha kicsit, és a feleséged focicsapatot akar, mit kezdesz vele? Ha negyven évesen (mint én) saját erdőt akarsz, és vidékre költözöl, mit kezdesz vele? Az ingatlan adót beleszámoltad? Lassan ott tartunk, hogy lesz egy lakásod és fizeted rá az albérletet. Megéri?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!