23 éves vagyok, és szeretnék saját lakást vásárolni
lakáshitel segítségével. Hogyan kezdjek hozzá a
megvalósításhoz?
Én tuti nem vennék, inkább albérlet. Van állandó jövedelmed?
2013. márc. 20. 18:46
2/14 A kérdező kommentje:
Természetesen. Az egyik nagy állami vállalatnál dolgozom. Albérletbe nem szeretnék menni, mert kiszolgáltatottnak érezném magam.
A feltételeket, a jelenleg elérhető összes hiteltípust, a vásárlással kapcsolatos összes költséget, a lakásvásárlás, hitel ügyintézés lépéseit el tudom mondani bárkinek, de azt elsősorban neked kell végiggondolni, hogy mennyire stabil a munkahelyed, mennyire vagy biztos abban, hogy egy adott helyen szeretnél lakni hosszútávon, mennyiből tudsz megélni, mennyi hitel törlesztőt mersz/tudsz bevállalni, illetve az is lényeges, hogy mennyi pénzt tudtál idáig összerakni? Próbáltál-e már hosszútávon havi rendszerességgel 40-50.000Ft-ot félrerakni? Mióta van munkahelyed?
2013. márc. 20. 19:32
Hidd el, sokkal jobban ki leszel szolgáltatva, ha hitelre veszel lakást, mert akkor NINCS VÁLASZTÁSOD, 20-30 évig fizetned KELL vagy mindent buksz.
Albérletnél bármikor költözhetsz olcsóbba - drágábba - másik városba..
2013. márc. 20. 19:34
A hitelnél kiszolgáltatottabb már nem is lehetnél. Olvass sokat. A fél ország azon cseszi el az életét, hogy 20 évesen saját lakást akar. Ez nálunk sokkal gazdagabb országokban sem divat.
2013. márc. 20. 20:00
6/14 A kérdező kommentje:
Az albérlettől sok minden elriaszt:
- az albérleti díj ugyanannyi mint egy törlesztőrészlet
- a tulajdonos kedvére járkálhat a lakásban a tudtom nélkül
- nem érezhetem otthon magam
- vannak összehasonlító oldalak, ahol kiszámolják, melyik éri meg jobban,
- nem mehet be bármikor, szerződésben tisztázni kell a dolgot,
- még mindig otthonosabb, mint egy bedőlt hitel miatt utcára kerülni
2013. márc. 20. 20:38
8/14 A kérdező kommentje:
Nincs tapasztalatom, de én úgy vélem, ha az albérletet nem fizetem, ugyanúgy utcára kerülök. És az a lakás sose lesz az enyém, míg egy hitelre vásárolt igen. Amúgy biztosnak tartom az állásomat, 2012. szeptembere óta állok munkaviszonyban. ->az egyik korábbi válaszadó kérdésére reagálva.
De albérletből kereshetsz olcsóbbat, legrosszabb esetben kiveszel egy szobát, a semminél az is jobb.
2013. márc. 20. 21:14
Már fél éve dolgozol? Az komoly.
Több mint 5 éve élek albérletben. Az elsőben a tulaj havonta egyszer jött, mindig előzetes időpont-egyeztetés után. A mostaniban meg 3 és fél éve egyszer sem járt itt. Ne a házinénis reklámokból indulj ki.
2013. márc. 20. 21:25
Kapcsolódó kérdések: