Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Bírósági per mennyi ideig tart?

Bírósági per mennyi ideig tart?

Figyelt kérdés
Tartoznak nekem 150-200ezer Ft közötti összeggel és szeretném az illetőt beperelni. Mennyi idő lenne, mire megkapnám az összeget? Kölcsönadtam KAMATMENTESEN és nem kaptam vissza. Beperelhetem akár 300ezer Ft-ra is?

2012. dec. 25. 16:28
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem így megy. A bíróság nem fogja visszaadni a te pénzed. És miért perelhetnéd 300e Ft-ra, ha csak 200-at adtál neki kölcsön?

Annyira perelheted amennyit kölcsönadtál, plusz a törvény szerinti kamat és az eljárás költségei.

De első körben nem perelned kell, hanem közjegyzőtől fizetési meghagyást kérned. Ennek van egy díja, melyet neked kell megfizetni, és majd az eljárás során az adós tartozását fogja növelni.

Ha a fizetési meghagyásra nem mond ellent a kötelezett, akkor a követelés végrehajthatóvá válik. Ekkor kéred a végrehajtási lap kiállítását vagy a végrehajtási záradék elhelyezését (ennek újabb költsége van, ugyanannyi, mint a fizetési meghagyás kiállításáé), majd a záradékolt fizetési meghagyással vagy a végrehajtási lappal "lehet menni" a végrehajtóhoz, akinek a költségeit megelőlegezed és ha eredményes lesz a végrehajtás, akkor "visszakapod". Ha nem, akkor így jártál.

Per akkor lesz, hogyha a fizetési meghagyást ellentmondással támadja meg, ekkor perben elkezdődik a bizonyítás, hogy ki, miért és mennyivel tartozik, ekkor ítélet vagy határozat fog születni a követelésről, amely jogerősödés utána végrehajtható lesz.

2012. dec. 25. 16:42
 2/5 A kérdező kommentje:

A behajtókkal beszéltem, ott van 27500Ft alapdíj, illetve 30%-os jutalék. Ezeket kifizetem-mivel kamatmentesen adtam kölcsön-, kb 60%-át fogom megkapni, ami jár.

Ezt a költséget nem lehet ráterhelni?

2012. dec. 26. 15:39
 3/5 anonim ***** válasza:

De papírt írtatok róla?

Meg minek adsz kölcsön pénzt bárkinek is?

2012. dec. 26. 23:03
 4/5 A kérdező kommentje:

igen, van tartozáselismerő okirat is, meg vannak a bizonylatok az utalásról, illetve a személyes átadásról is vannak papírok +2tanúval alá van íratva minden!

De mi van akkor, ha azt fogja mondani, hogy nem is ő írta alá a szerződést? Úgy írta alá, hogy ki se lehet olvasni, nehogy nekem azzal jöjjenek, hogy én írtam alá vagy nem tudom. Van több száz email amit váltottunk és az lehet valami bizonyíték?

2012. dec. 27. 10:45
 5/5 anonim ***** válasza:

Persze email is bizonyíték.

Úgyis kinyomozza a bíróság, hogy az ő aláírása-e.

2012. dec. 27. 11:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!