Miért fáj a bankoknak az előtörlesztés?
Ha én adok kölcsön valakinek, és előbb visszafizeti, akkor én örülök neki!
Ha a bank előbb visszakapja, akkor miért nem örül neki? Hiszen a kamatot már rég kifizettem, és már csak a tőke van meg, a trükkös elszámolásaik miatt, így semmiféle kár nem éri őket. Sőt degeszre keresik rajta magukat, mert azt a pént be tudják rakni államkötvénybe, vagy újra ki tudják adni kölcsönbe.
"Hiszen a kamatot már rég kifizettem, és már csak a tőke van meg"
Ezzel vagy tévedésben! A kamatot folyamatosan fizeted, amíg fennáll a hitel, vagyis ha előtörlesztesz, a bank elesik a hátralévő időszak kamatától.
Nem az fáj nekik, hogy előbb visszakapják a pénzüket. Csak Orbánék devizahiteles végtörlesztésével a bankok nem annyit kapnak vissza, amennyire számítottak, hanem kevesebbet. Ugyanis a devizahitelnek az a lényege, hogy az elszámolás nem forintban történik, hanem euróban, svájci frankban stb., így a törlesztőrészletek sem forintban vannak, hanem a hitel alapjául szolgáló devizában. Ha 250 svájci frank a havi törlesztőrészlet, akkor az 180 forintos árfolyamon 45.000 forint, 240-es árfolyamon pedig 60.000. Az árfolyamkockázatot nem a bank viseli, hanem az ügyfél.
Ha a svájci frank árfolyama stabil maradt volna évtizedeken keresztül, akkor az ügyfél nagyon jól jár, mert a svájcifrank-hitel kamata lényegesen alacsonyabb a forinthitel kamatánál. Így viszont, hogy a válság közepén a svájci frank menekülővaluta lett, és 50%-ot erősödött néhány hónap alatt, a svájci frankban denominált hitelek törlesztőrészletei forintra átváltva (merthogy így törlesztjük, mert nekünk forintunk van, nem frankunk) elég durva emelkedést produkáltak.
Most az a helyzet, hogy a svájci frank árfolyama a 230-240 forintos sávban stabilizálódott. Ezzel a hitelesek nagy része rosszul járt, de ez van, ők vállalták a kockázatot az alacsonyabb kamatért cserébe. Aztán beütött a krach, és a jó állam bácsi megvédi polgárait a gonosz, kizsákmányoló bankokkal szemben, akik 180 forint helyett piaci árfolyamon mernék átszámítani a svájci frankot.
Képzeld magad a bank helyébe! Ha te adsz valakinek 10 évre 30.000 svájci frank hitelt, most mondjuk 230-as árfolyamon, aztán három-négy év után a svájci frank árfolyama felmegy 320-ig, akkor neked ugye továbbra is 30.000 svájci frankkal tartozik a tag (mínusz amennyit már törlesztett), téged az holt nem érdekel, hogy az neki most drágább (sőt, még örülsz is neki, mert te meg jobban jársz vele). Ha erre jön az állam, és azt mondja, hogy márpedig köteles vagy neki 230 forinton számítani a frankot, akkor te annak örülnél?
Bocs, de ismerősnek autohitele volt. A törlesztése még nem járt le, volt hátra fél év. Ő a 6 részletet egyben ki akarta fizetni, mindenestül, azaz a bank akkor is megkapta volna a fél évre való kamatát, tehát nem kevesebbet fizetett volna vissza. Akkor 2006-ban még erős volt a frank, így ez sem volt indok. Ő kért egy számlát a maradék összegről, és az 6*x Ft+20 000 büntetés lett volna. Így maradt a havi törlesztésnél.
Amúgy ne keverd az árfolyamrögzítést az előtörlesztéssel, mert ez két külön dolog!
Amúgy meg a kamat nagy részét a törlesztés elején kell kifizetni, és a végére már alig marad belőle valami.
Én olyan nevetséges hivatalos indokot hallottam, hogy a bank nem tud mit kezdeni a hirtelen jött pénzzel! Na akkor a pénzügyi igazgatót rúgják segbe!
Megsúgom nekik tanácsadói díj nélkül: Fektesék államkötvénybe, vagy adják ki újra kölcsönbe!
Bocs, de számos példát hallottam, éppen az előbb is, hogy többe kerül az előtörlesztés, mintha havonta szépen fizetné az ember. Ugyanis nem vonják le belőle a kamatot!
Az albérlős példa nem jó! Ugyanis ott az van, hogy havi 100-ért bérlek egy lakást 5 évig, és a 4. év végén távozom, akkor a bérbeadó elesik az egy évig tartó bevételtől, és új bérlőt kell találnia.
Na de a bankos példák nem így szólnak, hanem úgy, hogy van még hátra egy évem, én kifizetem az egy évet egyben, annak ellenére, hogy az utolsó évben nem lakom ott, és erre a bérbeadó még plusz két havi lakbért kér, holott egy évig üresen áll a lakása, kapja rá a bérleti díjat, és a lakást még ki tudja adni bérbe, és így dupla bérleti díjat tud kasszírozni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!