Átvertek vagy hülye vagyok?
Adott egy "ingatlan fedezete mellett nyújtott kamattámogatásos hitel". Mely 2 millió 500 ezer forintról szól. A futamidő 25 év azaz 300 hónap. A hiteldíj: ügyleti kamat 13,38 %. Kezelési költség: 1%. Adós által fizetendő kamat: 5%
A támogatás pedig arról szól, hogy a törlesztés első 20 évében évi 5% kamatot és 1 % kezelési költséget kell megfizetni.
Mi fizetünk 22 ezer forintot havonta. Most számoltam ki, hogy ezzel a törlesztő részlettel is 6 millió 600 ezer forintot fizetünk vissza. Jól számoltam, azaz átvertek, vagy menjek vissza általános iskolába?
Az ÉVES(!) kamat 5%. A kezelési költség is évente 1%. Te meg 25 évre vetted fel a hitelt. Kb reális a feltétel, de bonyolult kiszámolni. Kb ezt kell levezetni:
1. év: 2,5*1,06=2,65
kifizetsz 12x22000-t, marad 2,386M
2. év: 2,386*1,06=2,53
kifizetsz 12x22000-t, marad 2,265M
...
Kb a 25. évre jutsz 0-ra. Kicsit pontosabb lenne havi számolással, a bank is úgy számol.
És ki tudja, mikor indul el a töketörlesztés, és nem csak a kamattörlesztés...
És nem átvertek, hanem te nem olvastad el a szerződést megfelelően, és nem kérdeztél rá a dolgokra. Sorry, de itt te vagy a hülye, és nem átvertek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!