El vihetik a lakást?

Figyelt kérdés
A hugom szabad felhasználású jelzálogkölcsönt vett fel a fele fele tulajdonunkban lévő ingatlanra. Az adós a volt férje és ő én zálogkötelezett vagyok. Egy ideje nem tudja fizetni a törlesztő részletet a bank felmondta a szerződést és árverezésre bocsájtották az eddigi papírok szerinti ingatlant. Most viszont én is kaptam a behajtó irodától egy levelet melyben azt írják hogy az én részem is árverezés alá fog kerülni. Hogy lehetséges ez? Amikor felvették a kölcsönt én direkt rákérdeztem az ügyintézőtől hogy baj esetén veszélybe kerülhet e az én tulajdonom. Azt mondta erre nem kerülhet sor mert én csak arra adok engedélyt hogy jelzálogot tehessenek az ingatlan felére. Tud valaki ebben segíteni?
2012. okt. 26. 11:11
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Csak a felét árverezik így lakottan fog árverezésre kerülni..tehát ha valaki megveszi akkor odaköltözik melléd vagy megveszi a te részedet tőled..magyarán nincs veszélyben a tulajdonod.
2012. okt. 26. 11:53
 2/13 anonim ***** válasza:
lakást elárverezik az adós részében ez lehet 1/2 1/10 stb de sztem ott másnak is kell lennie ha az egészet vinnék
2012. okt. 26. 11:53
 3/13 anonim ***** válasza:
Az egy dolog, hogy mit mondott a bankos ügyintéző annak idején, azt kell megnézni, hogy ténylegesen mit írtál alá. Nem biztos, hogy ugyanazt, amit az ügyintéző mondott Neked...
2012. okt. 26. 13:10
 4/13 anonim ***** válasza:
A "zálogKÖTELEZETT", mint jogi fogalom pont azt jelenti, hogy Te kötelezted magad arra, amennyiben a hitelt nem fizetik az adósok, a bank élhet a zálogjogával, tehát árverezheti az egész ingatlant. Közjegyző előtt is alá kellett írnod a zálogszerződést, aki ezt az aláírás előtt el is mondja, fel is olvassa.
2012. okt. 26. 15:14
 5/13 anonim ***** válasza:
lakottan ki vesz ingatlant?
2012. okt. 26. 15:27
 6/13 anonim ***** válasza:
A zálogszerződés arról szól, hogy a zálogkötelezettek/tulajdonosok üresen kötelesek átadni a végrehajtás során az ingatlant.
2012. okt. 26. 15:38
 7/13 anonim ***** válasza:

Egy bank soha nem ad úgy jelzáloghitelt, hogy egy közös tulajdonú lakás, ház esetében csak egy bizonyos részére jegyezteti be a zálogjogát. Ez nem is lenne logikus, hiszen a hitelező ekkor nem tudna élni a zálogjogával, mivel egy résztulajdon nem forgalomképes, senki nem venné meg.

(Vannak egyedi esetek, pl osztatlan közös tulajdonú ingatlannál, ahol több lakás/ház is van egy közös tulajdonú telken. Ott van arra lehetőség, hogy a a bank csak arra a tulajdonrészre tart jogot nem fizetés esetén, amelyikre a hitelt felvették.)

2012. okt. 26. 16:17
 8/13 Felülmúlhatatlan ***** válasza:
100%

a jelzáloghitel felvételekor zálogkötelezettként beleegyeztél abba, hogy a bank megterhelje az ingatlanod. Nem fizetés esetén a teljes ingatlan a fedezet. Ha fél ingatlan is elég lett volna, akkor nem kellett volna aláírnod.

Mennyit ér az ingatlan? Mekkora az összeg, amit a bank követel? Nem megoldható, hogy megvásárold a testvéred részét?

2012. okt. 26. 17:55
 9/13 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat!

A felvett összeg 4.5 millió forint volt.Több dolgot nem értek.A volt férjet miért nem keresi a bank amikor ő a fő adós?miért nem hozzá mennek?3 éve nem fizetik a kölcsönt.kaptunk már papírt az árverezésről abban az ingatlan feléről volt szó.Az árverés sikertelen volt.soha senki a banktól nem volt nálunk sőt a behajtótól sem.Most ez az utolsó levél egy jegyzőkönyvről szól pontos dátummal idővel de nálunk nem járt senki akkor.Beszéltem 2 ügyvéddel és egy ügyésszel aki azt mondta, hogy csak a fele ingatlan árverezhető.Na most akkor mi az igazság.A bankhoz hiába fordulunk nem hajlandóak semmire.

2012. okt. 26. 20:08
 10/13 A kérdező kommentje:
A lakás értéke kb 7 millió forint.
2012. okt. 26. 20:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!