Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Lakást szeretnénk vásárolni...

Lakást szeretnénk vásárolni és az interneten körbenéztem, hogy ha 20 milliót felveszünk hitelbe, akkor mennyi lenne a havi törlesztőrészlet. Van ezzel kapcs. Tapasztalatotok?

Figyelt kérdés
Az létezik, hogy 35 éves futamidőnél kb. 160 ezer a havi részlet? Mert akkor 420 hónappal felszorozva 60x millió forint, ami mégiscsak felháborító. Mi forint hitelt szeretnénk felvenni, ami nyilván drágább, de a deviza is 100e felett van...

2012. júl. 28. 12:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Minnél több időre, minnél nagyobb összeget veszel fel, annál többet kell visszafizetned. Ez a 35 év és 20 millió reális. Inkább spóroljatok pár évig, és vegyetek egy kisebb lakást, akkor nem ilyen borzasztó a visszafizetendő összeg nagysága.
2012. júl. 28. 12:07
 2/11 anonim ***** válasza:
50%
Nézd hitelt felvenni manapság nagyon veszélyes a magas törlesztés miatt a gatyátok is rámehet ha meg nem lesz munkahelyetek és nem tudjátok fizetni akkor a banké lesz a kéró. A mai világban nem lehet tudni mikor vágnak ki titeket, én is vehetnék saját lakást sőt ott a nagyapám háza is amit csak felkéne újítani mert nem annyira lakható jelenleg, fel is újítanám de még nincs rá annyi pénz hogy belevágjak hitelt meg eszemben sincs felvenni inkább még élünk 1-2 évet barátnőmmel a szüleimnél így jelentősen tudunk spórolni. Barátnőm akar hitelt de én mondtam hogy felejtse el mert veszélyes belevágni. A szomszédunk is 2004 ben vett fel hitelt mondjuk csak 5 millió körül és csak 15 évet írt alá de már most nem tudja fizetni pedig ő az egyetlen ismerősöm aki még mindig ott dolgozik ahol kezdett 2000-be persze szűkösebb lett a fizetése meg már nem dolgozik annyit mert nincs munkája de mondta hogy a magas kamatok miatt meg ugye havi 70 et kell fizetnie már a gatyája is rámegy és még 7 éve van hátra, a munkahelye most kezd el csődbe menni és fél attól hogy elveszik a házát mert az autóra vett fel hitelt de azt összetörte így az értéke 0. Na ebbe ne vágjatok bele hatalmasat buknátok vele mert nem lehet tudni mi lesz 5 év múlva az is lehet hogy a teljes pénzügyi dolog összeomlik akkor brutálisan leértéktelenedhet a forint az euro is tönkremehet és még sorolhatnám nem érdemes belevágni hitelbe én mondom inkább húzzátok ki vagy spóroljatok és vegyetek kisebb lakást.
2012. júl. 28. 12:16
 3/11 anonim ***** válasza:

A hitel nem ajándék, üzlet neked és a banknak is.

35 év múlva tudod mennyit fog inflálódni a forint? Egy ma 20M forintot érő ingatlan 35 év múlva 80M-t fog érni (persze nem az értéke nő meg, hanem ennyit romlik a forint....). Ezért fizetsz ilyen sokat.

2012. júl. 28. 13:03
 4/11 okoskatörp ***** válasza:

20 millióra 35 évre a 166 ezres törlesztés nagyon jó ajánlat.

Ha fel vagy háborodva, akkor ne köss üzletet. A hitel ugyanis egy üzleti szerződés közted és egy bank közt.

Jelenleg a forinthitel kamata 11-14 % közt van, a devizaalapú 7-9 % körül.

Általában, az annuitásos (egyenlő részletű) törlesztésnél a futamidő ilyen extrém megnövelésével alig csökken a fizetendő havi törlesztés. Ez tiszta matematika.

2012. júl. 28. 17:47
 5/11 A kérdező kommentje:

Sziasztok, köszönömk a tanácsokat.

Nyilván nem fogok olyan hitelt felvenni, ami nem tetszik, csak az érdekelt, hogy létezik-e, hogy 5-ször annyit kell visszafizetnem, mint a hitel összege, és nem azért mert devizában veszem fel és borul az árfolyam, hanem mert csak. Devizában egyedül akkor vennék fel hitelt ha az adott pénznemben kapnám a fizetésem.

Az meg hogy ki hogyan mer belevágni egy ilyen hosszútávú bizniszbe, mindenkinek a magánügye, kérlek ne a hitelről próbáljatok lebeszélni, engem a törlesztőrészletek érdekeltek, kérlek ezzel kapcsolatban írjátok le a tapasztalataitokat. Egyértelmű, hogy többet fizetek vissza, mint amennyit felvettem, de én kb. 1,5x összegre gondoltam, nem 5x annyira.

2012. júl. 29. 17:33
 6/11 anonim ***** válasza:

" de én kb. 1,5x összegre gondoltam, nem 5x annyira."

Kölcsön adsz nekem 20M forintot 35 évre? Nagyvonalú vagyok, a dupláját vagyok hajlandó visszafizetni (vagyis havonta 95.000 FT-ot)

Picit gondolkodj. Ha "csak" az évi 7-8% körüli reálinflációt számoljuk akkor a 20M forint 35 év múlva akkor is 100M forint körül lesz! Sokra megy a bank vele, ha te a 1,5x-esét szeretnéd visszafizetni...

2012. júl. 29. 17:41
 7/11 A kérdező kommentje:
De ha a tőkerészt időarányosan folyamatosan fizeted vissza, nem pedig a 35. évben, akkor nem azt kellene figyelembe venni, hogy 35 évben mennyit ér a 20 millió reálértéken. na, mind1 köszi azért utánanézek, hogy mik a lehetőségek.
2012. júl. 29. 19:02
 8/11 anonim ***** válasza:
A tőkerész pont ugyan úgy inflálódik, ahogy a bank profitrésze inflálódik. Nem látom a különbséget ilyen megközelítésben.
2012. júl. 29. 20:00
 9/11 Felülmúlhatatlan ***** válasza:

szia,

először is, szakmai ártalom, de muszáj megkérdeznem, hogy ezt melyik bank ajánlatánál láttad lakáshitel törlesztőnek?

Az összes bankot végig néztem és 20millióra nincs ilyen törlesztő.

Akivel nem vagyok szerződve, őket is megnéztem, de ők nem adnak 35 év futamidőre hitelt.

Ennél olcsóbb törlesztő részletet is lehet kihozni (143ezer), de annál a hitelnél a futamidő végére 190ezer ft nagyságára emelkedik a törlesztő.

Az ügyfeleimnek azt szoktam mondani, hogy ne szorozzák fel a futamidővel a törlesztőt, mert az úgyis változik. Nézzék a kamatot, kezdeti díjakat, a kamatperiódus hosszát és hogy következő kamatperiódustól hirdetmény szerint emelkedik-e a törlesztő részlet.

A törlesztőt úgy kell felfogni, hogy kaptam a banktól 20milliót, melyért most havi 160ezer forintot fizetek.

Bármikor lehetőségem van ezt előtörleszteni vagy vég törleszteni, amikor is a bank a fennálló tőketartozás mellé egyszeri díjat kér.

Gondolom azzal tisztában vagy, hogy legalább 20% önerővel rendelkezned kell és megfelelő jövedelemmel.

Ja és még egy dolog van, amit soha nem ajánlok, ez pedig a 35 év futamidő.

Nézd meg a különbséget a 30 és 35 év között. Mennyi a különbség? 3000 ft?

2012. júl. 30. 12:54
 10/11 okoskatörp ***** válasza:

Tanult kollégámat kiegészíteném: a törvény minimum 25 % önrészt ír elő, de ha a banki gyakorlatot is nézzük, akkor jó ha megvan a 30 %.

Ésszerű futamidő a jelenlegi kamatok mellett ilyen nagyobb hiteleknél 15-25 év, kisebbeknél 10-15 év. Ha ez olyan havi törlesztést eredményez amit nem tud az ügyfél bevállalni, akkor vagy az igényét kell lejjebb vinnie vagy le kell beszélni a hitelről.

2012. júl. 31. 13:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!