Fundamentával kombinált lakáshitellel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
Kedves cseresznyefa!
Nem felejtettelek ám el, csak még most kezd realizálódni a dolog. Csütörtökön írjuk végre alá az adásvételit!!! :-) Végül 3,5 millióért lesz miénk a ház. Végül úgy döntöttünk, hogy sajnos bármennyire nem szeretnénk, de sajnos muszáj rátetetni a jelzálogot szüleim házára. :-( Így viszont a pénzük megmarad. Végül az Unicredit banknál veszünk fel hitelt, ott lehet többet, így lesz pici a mindenféle díjakra, mérőórák visszahelyezésére is. Remélem el is fogadják... :S Majd még jelentkezem...
Néhány jó tanács az Unicredit hitelhez.
Nem muszáj egyből adásvételit írni. Lehetőség van Unicredites formanyomtatványon Adásvételi szándéknyilatkozattal elbíráltatni a hitelt. Ez azért jó, mert így addig nem kell elköteleződni (ügyvédi, földhivatali költség sincs, foglalót se kell fizetni), amíg nem biztos a hitel.
Ha megnézed a régebbi válaszaimat, már régebben azt írtam neked, a kapható hitel nagyságát nagymértékben befolyásolja az is, hogy hol van a fedezet, az ország melyik részén? Még az sem mindegy, hogy kelet, vagy nyugat, mert pl a keleti országrészben még inkább pang az ingatlan forgalom.
A nagyobb ingatlan irodák általában a vételár 4-5%-át számítják fel közvetítői díjként +ÁFA. Ne hagyd magad, addig ne tegyél le foglalót, amíg nem kerül bele az adásvételibe, hogy ez visszajár, ha a hitelt rajtad kívül álló okokból nem kapod meg. Ügyvédi letétbe tegyétek a foglalót addig, amíg a hitel nincs központilag elbírálva, így tudod biztosítani, hogy visszakapd, ha gond van. (Ez örökös harc a hiteltanácsadók és az ingatlanosok között, de ha jó a tanácsadód, nem engedi, hogy Te ennyi pénzt elbukj.)
Igen, az eladónak olyan a szerződése az ingatlanossal, hogy az első "pénzmozgásnál" neki már jár a jutalék, tehát valóban járna a foglalóból, ha Te minden kikötés nélkül átadnád, de ne tedd! Nagyon sok pénz az, hogy elveszítsd.
Az Unicredit jó bank, valóban ők adják a legtöbb hitelt az ingatlan értékéhez képest, viszont ők 5 millió Ft forgalmi érték (4 mill HB érték) alatt nem fogadnak be ingatlant fedezetnek. Mindkét házra jelzálogot szeretnétek tetetni, vagy csak a másik, nagyobb értékű ingatlan lesz a fedezet? Ahhoz, hogy felelősen adjak tanácsot, még mindig kevés az infóm, pl a jövedelmetek is befolyásolja a kapható hitelösszeget.
Ilyen helyzetben nem vagyok biztos, hogy az Unicredit a legjobb választás, mert félő, hogy lehúzza az ingatlan értékét. Az biztonságosabb lenne, ha lakásvásárlási hitelt vennétek fel az OTP-től a megvásárolandó ház fedezete mellett, mert ott nem érdekes, ha kisebb értékű a ház. Kb 60-65%-át kapnátok meg hitelbe a bank által becsült forgalmi értéknek. A különbözetet, amire még szükségetek van, viszont fel lehetne venni szabadfelhasználású hitelként a másik ingatlan fedezete mellett akár más bankból is.
Tény, hogy így 2 értékbecslés készülne és két közjegyzői okirat, viszont ha jó a hiteltanácsadó, akkor meg tudja oldani, hogy ezt a pénzt visszakapjátok a banktól mindkét hitelre. Ami plusz költség így, az a földhivatalban a jelzálog bejegyzés díja, de az csak 12600Ft, viszont az a biztonság, amit ezzel nyeretnétek, szerintem megér ennyit.
Keressétek folyamatosan a legjobb, legbiztonságosabb megoldást, de sok pénzt nem szabad kockáztatni. Mivel van rá jogilag megoldás, hogy ne veszítsd el a foglalót, élj vele! Ej, ej, milyen ügyvéded van neked, hogy ezekre nem hívta fel a figyelmedet?
MEGNYUGTATÁSUL!:)
Íme egy jó megoldás!
Ha az Unicreditnél megajánlott hitel végül kevesebb lesz, mint amire szükségetek van, még mindig lehet egy olyan Adásvételit kötni, ahol a vételárat egy OTP-s hitellel fizeted ki.
Így az Unicreditből felvehetsz annyi hitelt, amennyi jár szabadfelhasználásra, az OTP-ből pedig annyit, amennyit adnak lakásvásárlásra. Ez így együtt már tuti elég lesz az egyéb költségekre is.
nem olvastam végig a hozzászólásokat. Viszont előttem már írták, hogy Unicredit banknál lehet előbírálatot kérni még adásvételi szerződés megkötése előtt.
Speciel hasznosabbnak gondolnám, majd ha megvan a bírálat, akkor egy előzetes becslést kérni mondjuk vételi ajánlat alapján....
Ha már későn szóltam hozzá, akkor bocs, de látom előttem már kaptál hasznos tanácsokat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!