Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Fundamentával kombinált...

Fundamentával kombinált lakáshitellel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?

Figyelt kérdés
1,6 milliós fundamentát beszámítva szeretnénk hitelt felvenni. 2 éve fizetjük. Melyik bankhoz érdemes fordulni? Vajon mennyi hitelt kaphatunk? Hogyan történik ebben az esetben a részletfizetés? Bármilyen tapasztalata van valakinek ezzel kapcsolatban?
2012. okt. 17. 21:32
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:

Kedves cseresznyefa!

Nem felejtettelek ám el, csak még most kezd realizálódni a dolog. Csütörtökön írjuk végre alá az adásvételit!!! :-) Végül 3,5 millióért lesz miénk a ház. Végül úgy döntöttünk, hogy sajnos bármennyire nem szeretnénk, de sajnos muszáj rátetetni a jelzálogot szüleim házára. :-( Így viszont a pénzük megmarad. Végül az Unicredit banknál veszünk fel hitelt, ott lehet többet, így lesz pici a mindenféle díjakra, mérőórák visszahelyezésére is. Remélem el is fogadják... :S Majd még jelentkezem...

2012. nov. 13. 20:06
 22/29 anonim ***** válasza:

Néhány jó tanács az Unicredit hitelhez.

Nem muszáj egyből adásvételit írni. Lehetőség van Unicredites formanyomtatványon Adásvételi szándéknyilatkozattal elbíráltatni a hitelt. Ez azért jó, mert így addig nem kell elköteleződni (ügyvédi, földhivatali költség sincs, foglalót se kell fizetni), amíg nem biztos a hitel.

2012. nov. 13. 20:57
 23/29 anonim ***** válasza:
Még egy dologra figyeljetek! Ha a hitel nem lakáscélú (márpedig ha többet szeretnétek felvenni, mint a vételár, akkor az a sejtésem, hogy nem az...), akkor a meglévő Fundamenta szerződéseteket nem fogjátok tudni felhasználni előtörlesztésre.
2012. nov. 13. 21:01
 24/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm, a Fundamentát nem is szeretnénk már előtörlesztésre használni. Sajnos 1 dolog van még, ami miatt lehet elállunk majd mégis az egésztől. 3 vásárló lenne a házra, és ha nem foglalózunk, akkor szólnak a másiknak. 450.000 ft-ot kérnek már csütörtökön, mondván ennyi a díja az ingatlanosnak. Ezt ő maga mondta nekem. (Apropó hallottál te már ilyet, hogy ennyire magas legyen a díja egy ingatlanosnak? Meg hogy lehet az, hogy még létre se jött ténylegesen a tulajdon átvétel, ő már viszi a jussát? És ha nem is jön létre, majd a következő vevőtől is bezsebeli???) Eddig vagy 10-szer elmondta nekem, hogy bele szokták írni, hogy ha azért hiúsul meg a vétel, mert nem kapjuk meg a hitelt, akkor azt visszakapjuk. Hát most kijelentette, hogy szó se lehet erről. Úgyhogy ha mégse kapnánk meg a hitelt, bukjuk a félmilliót. Miután elküldtem neked este az üzit, hívott a hiteles csaj (mert időközben felvettük egy hitelügyintézővel a kapcsolatot), hogy szüleim háza hiába tök szuper, máshol kétszer annyit is érhetne, de megyeszékhelytől 25 km-re van, és az Unicredites srác már utánanézett, 5 milliónál drágábban nem nagyon adtak itt el házat, ezért lehet a miénket se értékelik fel magasabbra. Ez érthetetlen számomra... :-( Ha ez így van, akkor sajnos nem merünk kockáztatni... :-( Szörnyű ez a mai világ... Pár évvel ezelőtt tényleg túlságosan lazák voltak a feltételek hitelhez, ez tény, na de most meg túlságosan szigorú... Jó lenne egy arany középút. Úgyhogy lehet jobban járunk, ha hagyjuk az egészet, és itthonról megyünk majd nyugdíjba... Neked nincs valami mentőötleted?
2012. nov. 13. 22:43
 25/29 anonim ***** válasza:

Ha megnézed a régebbi válaszaimat, már régebben azt írtam neked, a kapható hitel nagyságát nagymértékben befolyásolja az is, hogy hol van a fedezet, az ország melyik részén? Még az sem mindegy, hogy kelet, vagy nyugat, mert pl a keleti országrészben még inkább pang az ingatlan forgalom.

A nagyobb ingatlan irodák általában a vételár 4-5%-át számítják fel közvetítői díjként +ÁFA. Ne hagyd magad, addig ne tegyél le foglalót, amíg nem kerül bele az adásvételibe, hogy ez visszajár, ha a hitelt rajtad kívül álló okokból nem kapod meg. Ügyvédi letétbe tegyétek a foglalót addig, amíg a hitel nincs központilag elbírálva, így tudod biztosítani, hogy visszakapd, ha gond van. (Ez örökös harc a hiteltanácsadók és az ingatlanosok között, de ha jó a tanácsadód, nem engedi, hogy Te ennyi pénzt elbukj.)

Igen, az eladónak olyan a szerződése az ingatlanossal, hogy az első "pénzmozgásnál" neki már jár a jutalék, tehát valóban járna a foglalóból, ha Te minden kikötés nélkül átadnád, de ne tedd! Nagyon sok pénz az, hogy elveszítsd.

Az Unicredit jó bank, valóban ők adják a legtöbb hitelt az ingatlan értékéhez képest, viszont ők 5 millió Ft forgalmi érték (4 mill HB érték) alatt nem fogadnak be ingatlant fedezetnek. Mindkét házra jelzálogot szeretnétek tetetni, vagy csak a másik, nagyobb értékű ingatlan lesz a fedezet? Ahhoz, hogy felelősen adjak tanácsot, még mindig kevés az infóm, pl a jövedelmetek is befolyásolja a kapható hitelösszeget.

Ilyen helyzetben nem vagyok biztos, hogy az Unicredit a legjobb választás, mert félő, hogy lehúzza az ingatlan értékét. Az biztonságosabb lenne, ha lakásvásárlási hitelt vennétek fel az OTP-től a megvásárolandó ház fedezete mellett, mert ott nem érdekes, ha kisebb értékű a ház. Kb 60-65%-át kapnátok meg hitelbe a bank által becsült forgalmi értéknek. A különbözetet, amire még szükségetek van, viszont fel lehetne venni szabadfelhasználású hitelként a másik ingatlan fedezete mellett akár más bankból is.

Tény, hogy így 2 értékbecslés készülne és két közjegyzői okirat, viszont ha jó a hiteltanácsadó, akkor meg tudja oldani, hogy ezt a pénzt visszakapjátok a banktól mindkét hitelre. Ami plusz költség így, az a földhivatalban a jelzálog bejegyzés díja, de az csak 12600Ft, viszont az a biztonság, amit ezzel nyeretnétek, szerintem megér ennyit.

Keressétek folyamatosan a legjobb, legbiztonságosabb megoldást, de sok pénzt nem szabad kockáztatni. Mivel van rá jogilag megoldás, hogy ne veszítsd el a foglalót, élj vele! Ej, ej, milyen ügyvéded van neked, hogy ezekre nem hívta fel a figyelmedet?

2012. nov. 14. 06:48
 26/29 anonim ***** válasza:

MEGNYUGTATÁSUL!:)

Íme egy jó megoldás!

Ha az Unicreditnél megajánlott hitel végül kevesebb lesz, mint amire szükségetek van, még mindig lehet egy olyan Adásvételit kötni, ahol a vételárat egy OTP-s hitellel fizeted ki.

Így az Unicreditből felvehetsz annyi hitelt, amennyi jár szabadfelhasználásra, az OTP-ből pedig annyit, amennyit adnak lakásvásárlásra. Ez így együtt már tuti elég lesz az egyéb költségekre is.

2012. nov. 14. 07:02
 27/29 A kérdező kommentje:
Jelen állás szerint marad az Unicredit... De nem a mi családi házunkra, hanem a nagymamától örökölt házra lesz a jelzálog, ami mondjuk szintén anyukámé, de eladó lesz hamarosan. Az nagyobb, újabb, és másik megye. A bankos fickó szerint azt tuti többre értékelik. Így talán bele merünk vágni. De én már nem mondok semmi tutit, csak majd ha biztos. Még holnapig van idő agyalni, még ott is mondhatjuk, hogy bocsi, nem írjuk alá. Köszönöm az ötleteid, majd jelentkezem hamarosan...
2012. nov. 14. 13:33
 28/29 Felülmúlhatatlan ***** válasza:

nem olvastam végig a hozzászólásokat. Viszont előttem már írták, hogy Unicredit banknál lehet előbírálatot kérni még adásvételi szerződés megkötése előtt.

Speciel hasznosabbnak gondolnám, majd ha megvan a bírálat, akkor egy előzetes becslést kérni mondjuk vételi ajánlat alapján....

Ha már későn szóltam hozzá, akkor bocs, de látom előttem már kaptál hasznos tanácsokat...

2012. nov. 15. 23:28
 29/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Muszáj volt gyorsan foglalóznunk, így adásvételit is írnunk, mert 3-an versengtünk a házért. De mi nyertünk!!!
2012. nov. 16. 19:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!